ÎNSCRIERI LA ȘCOALA PROFESIONALĂ DE MECANICI AGRICOLI! ÎNVEŢI, TE SPECIALIZEZI ŞI PRIMEŞTI ŞI 600 DE LEI ÎN FIECARE LUNĂ! Iar, la final, ai una dintre cele mai căutate meserii din domeniul agricol.
Înscrierile la școala profesională, mecanici agricoli, se fac în ZILELE DE 15 IUNIE, 18 IUNIE ȘI 19 IUNIE 2018!
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, în parteneriat cu Centrul Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii din Voiteg şi Colegiul de Silvicultură şi Agricultură „Casa Verde” a demarat campania de informare „Dezvoltă-ţi vocaţia - Cu meseria de mecanic agricol ai viitor!”. Scopul campaniei este promovarea învăţământului profesional de stat pentru mecanici agricoli în sistem dual după model german, în rândul elevilor care vor absolvi şcoala gimanzială, din judetele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.
„Învăţământul dual presupune cooperarea permanentă între instituţiile de învăţământ, încazul nostru, consorţiul mai sus amintit, cele mai dotate ferme din Banat şi elevii care urmează acest sistem educaţional. Pentru anul şcolar 2018-2019, pregătirea practică a elevilor se va desfăşura în 15 ferme partenere, care au încheiat contracte în acest sens”, a declarat directorul Centrului Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii Voiteg, Ciprian Fora.
Vizate de această campanie de informare sunt toate şcolile gimnaziale din regiune, însă un accent deosebit este pus pe cele din apropierea fermelor partenere. Astfel, caravana „Dezvoltă-ţi vocaţia - Cu meseria de mecanic agricol ai viitor!” a ajuns deja sau urmează să ajungă în instituţiile de învăţământ din localităţile Checea, Cărpiniş, Jimbolia, Voiteg, Denta, Moraviţa, Jamu Mare, Liebling, Jebel, Deta, Banloc, Livezile, Foeni, Giulvaz, Ciacova, Birda, Gătaia, Măureni, Oraviţa şi Răcăjdia.
O componentă extrem de importantă a învăţământului profesional de stat pentru mecanici agricoli în sistem dual după model german este reprezentată de bursele pentru elevi. Mai exact, fiecare elev va primi, pe toată durata pregătirii, 600 de lei/lună (200 de lei din partea statului şi 400 de lei din partea fermierilor).
De asemenea, absolvenţii claselor a VIII-a care urmează acest sistem educaţional beneficiază şi de o serie de gratuităţi, cum ar fi evaluările medicale sau echipamantele de muncă şi protecţie.
O nouă activitate ce ne preocupă este învățământul profesional în sistem dual pentru mecanici agricoli, organizat în parteneriat cu Colegiul de Silvicultură și Agricultură Casa Verde din Timișoara. Pentru acest proiect, suntem în legătură cu 15 dintre cele mai bine echipate ferme din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin, la care elevii vor face practică, spune Ciprian Fora.
În anul şcolar 2018 – 2019 sunt disponibile doar 28 de locuri pentru absolvenții de clasa a VIII, cu vârste cuprinse între 14 ani și 18 ani, care au înclinație spre aplicații practice. Elevii au garantată bursa de studiu de 600 de lei/lună pentru cei 3 ani de pregătire și angajarea imediat după absolvire.
Înscrierile se fac în zilele de 15, 18, 19 iunie la Secretariatul Colegiului din Timișoara, Aleea Pădurea Verde nr.5, între orele 8-16. Informații suplimentare telefon 0256-220093.
„Ca idee generală, în primul an se face 80% teorie şi 20% practică, în al doilea an, 40% teorie şi 60% practică, iar în anul trei, 30% teorie şi 70% practică. Este un mare avantaj că 70 la sută din pregătire se va face în mediul rural, ceea ce este esenţial. Învăţământul trebuie să înţeleagă că trebuie să pregăteşti elevi care să se ridice la nivelul cerinţelor actuale”, ne spunea, anul trecut, Ciprian Fora.
MAI MULT DE 10 ANI DE ŞCOALĂ AGRICOLĂ LA VOITEG
Centrul Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii din Voiteg, judeţul Timiş, a împlinit anul trecut zece ani de existenţă. Centrul este un proiect al USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara, în parteneriat cu DEULA Kirchheim u. Tech din landul Baden-Württemberg din Germania şi cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat.
Având ca deviză „Pregătire prin bună practică”, Centrul a avut, de la înfiinţare şi până în prezent, peste 350 de cursanţi la cursurile de mecanic agricol. Au fost din toate judeţele din vestul ţării şi chiar câţiva din sudul ţării. O mare parte dintre aceştia lucrează deja în ferme şi vor să se perfecţioneze. Din 2016, cursurile includ 180 de ore de pregătire, din care două treimi sunt practică, cu utilaje puse la dispoziţie de fermieri din zonă. Profesorii sunt ingineri mecanici şi agronomi practicieni. Cursurile se desfăşoară în perioada noiembrie-februarie şi sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei.