REVOLTĂ! Nu suntem de acord să vină să ne omoare porcii aşa, fără nicio analiză, fără nimic. Porcii noştri sunt sănătoşi, de ce să-i omoare!? Dacă intra pesta porcină în sat şi începeau să moară porcii, mai ziceam, dar aşa, fără niciun motiv, să vină să-i omoare, nu acceptăm! Au spus revoltați sătenii din Valea Cânepii, comuna Unirea, județul Brăila. Oamenii au semnat că nu vor să le fie uciși porcii.
Satul întreg cu primarul comunei în frunte s-a strâns luni, 6 august, în centrul localităţii într-o revoltă spontană. Oamenii nu le-au permis medicilor veterinari să intre în curți și să le ucidă porcii.
Reprezentanţii DSVSA Brăila au fost nevoiți să anuleze operaţiunea de ucidere a porcilor, iar sătenii revoltați au fost puşi să semneze un proces verbal în care s-a consemnat faptul că nu i-au primit în gospodăriile lor pe medicii veterinari. Tuturor li s-a explicat faptul că, dacă semnează acest document, nu vor avea dreptul la despăgubiri, în cazul în care animalele vor muri de pestă porcină africană. Sătenii au semnat convinși că-și vor păstra porcul de Crăciun. Toată lumea era convinsă că porcii din sat sunt omorâţi pentru a fi protejată o fermă de porci unde sunt 140.000 de capete de animale și care este aflată la câţiva kilometri distanţă.
Se pune problema că or să se acorde acele despăgubiri, de 8 lei pe kilogram, dar oamenii ce să facă cu aceşti bani, dacă la Crăciun preţul porcilor o să fie dublu? Că, dacă se omoară atâţia porci, vă daţi seama cât or să crească preţurile în preajma sărbătorilor de iarnă... Normal ar fi ca, dacă tot se omoară toţi porcii aici ca să fie salvaţi cei de la crescătorie, de Crăciun să le dea ăia de la crescătorie câte un porc la schimb pentru toţi cei eutanasiaţi în sat, a declarat, pentru Obiectiv de Brăila, primarul comunei Unirea, Ioan Ungureanu, aflat alături de sătenii revoltați.
Ar fi un adevărat dezastru dacă virusul ar pătrunde în aceste ferme cu efective mari. Facem tot posibilul să le protejăm. Tocmai de aceea, când a fost confirmat focarul de la Lanurile, localitate aflată la mai puţin de 10 kilometri de aceste obiective economice, am oprit temporar operaţiunile de eutanasiere din localităţile Agaua, Măraşu şi Ţăcău, din Insula Mare, pentru a muta personalul în zona de influenţă a focarului de la Lanurile. Am format patru echipe, dintre care două acţionează deja în comuna Tufeşti, una în satul Lanurile, iar una ar fi trebuit să înceapă treaba, de luni dimineaţă, în satul Valea Cânepii. Din păcate, cetăţenii de aici au refuzat să lase personalul nostru să intre pe proprietăţile dumnealor.
În faţa acestui refuz categoric, a trebuit să oprim operaţiunea în Valea Cânepii, iar echipa de acolo a venit în sprijinul celei din Lanurile. Oricum, nu e normal să se întâmple aşa ceva. Lumea ar trebui să înţeleagă că aceste eutanasieri preventive reprezintă singura modalitate de a lupta cu pesta porcină africană. La ora actuală, noi suntem în război total cu această boală, iar cetăţenii din Valea Cânepii ne împiedică să ne facem treaba cu refuzul lor. Avem o listă cu semnături a celor care s-au împotrivit şi urmează să vedem cum se va proceda în continuare, o să încercăm să îi convingem că trebuie să colaboreze şi sper că vom reuşi. Nu este adevărat că pentru toţi porcii sacrificaţi se acordă o despăgubire de doar 8 lei pe kilogram. După cum se ştie, valoarea despăgubirii este stabilită de o comisie specială, care ţine cont de mai mulţi factori, iar preţurile se încadrează între 8 şi 12 lei pe kilogram, a declarat, ieri, directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Prefecturii Brăila.
Prefectul de Brăila, George Paladi, a declarat că în satul unde medicii veterinari au fost opriți să eutanasieze preventiv porcii vor interveni reprezentanți ai Prefecturii, Poliția și Jandermeria pentru a le explica oamenilor de ce trebuie făcut asta.
În momentul de faţă, avem două focare noi de pestă porcină africană în Lanurile, de unde rezultă zona de protecţie de 3 km şi zona de supraveghere de 10 km. S-a luat măsura uciderii preventive a suinelor din localităţile Unirea, Valea Cânepii, Tufeşti şi Viziru. Am înţeles că există o nemulţumire a populaţiei în a nu preda porcii. Avem cadrul legal pentru uciderea de prevenţie, nu avem cadrul legal pentru a intra în curte, în proprietatea localnicilor. Cei care vor refuza uciderea suinelor o vor face pe propria răspundere. Ulterior, dacă porcii respectivi vor deceda, vor suporta rigorile legii, a declarat Paladi.
Potrivit informaţiilor furnizate de DSVSA Brăila, până în prezent, din cauza pestei porcine africane, în judeţul Brăila au fost omorâţi 7.677 de porci din 14 focare.
În timpul în care sătenii protestau, șeful Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Brănescu, a rupt tăcerea în emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea TV. Au fost uciși, până acum 78.000 de porci, avem 578 de focare de pestă porcină africană și oamenii pot să consume liniștiți carne de porc domestic sau de mistreț că pesta nu-i poate îmbolnăvi. Riscul este zero, a spus președintele ANSVSA.