Adama
Vinasa Rompak

UN SAT ÎNTREG CU PRIMARUL ÎN FRUNTE I-A ALUNGAT PE MEDICII VETERINARI VENIȚI SĂ UCIDĂ PORCII SĂNĂTOȘI!

Publicat: 07 august 2018 - 09:09
7 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

REVOLTĂ! Nu suntem de acord să vină să ne omoare porcii aşa, fără nicio analiză, fără nimic. Porcii noştri sunt sănătoşi, de ce să-i omoare!? Dacă intra pesta porcină în sat şi începeau să moară porcii, mai ziceam, dar aşa, fără niciun motiv, să vină să-i omoare, nu acceptăm! Au spus revoltați sătenii din Valea Cânepii, comuna Unirea, județul Brăila. Oamenii au semnat că nu vor să le fie uciși porcii.

Satul întreg cu primarul comunei în frunte s-a strâns luni, 6 august, în centrul localităţii într-o revoltă spontană. Oamenii nu le-au permis medicilor veterinari să intre în curți și să le ucidă porcii.  

Reprezentanţii DSVSA Brăila au fost nevoiți să anuleze operaţiunea de ucidere a porcilor, iar sătenii revoltați au fost puşi să semneze un proces verbal în care s-a consemnat faptul că nu i-au primit în gospodăriile lor pe medicii veterinari. Tuturor li s-a explicat faptul că, dacă semnează acest document, nu vor avea dreptul la despăgubiri, în cazul în care animalele vor muri de pestă porcină africană. Sătenii au semnat convinși că-și vor păstra porcul de Crăciun. Toată lumea era convinsă că porcii din sat sunt omorâţi pentru a fi protejată o fermă de porci unde sunt 140.000 de capete de animale și care este aflată la câţiva kilometri distanţă.

Se pune problema că or să se acorde acele despăgubiri, de 8 lei pe kilogram, dar oamenii ce să facă cu aceşti bani, dacă la Crăciun preţul porcilor o să fie dublu? Că, dacă se omoară atâţia porci, vă daţi seama cât or să crească preţurile în preajma sărbătorilor de iarnă... Normal ar fi ca, dacă tot se omoară toţi porcii aici ca să fie salvaţi cei de la crescătorie, de Crăciun să le dea ăia de la crescătorie câte un porc la schimb pentru toţi cei eutanasiaţi în sat, a declarat, pentru Obiectiv de Brăila, primarul comunei Unirea, Ioan Ungureanu, aflat alături de sătenii revoltați.

Ar fi un adevărat dezastru dacă virusul ar pătrunde în aceste ferme cu efective mari. Facem tot posibilul să le protejăm. Tocmai de aceea, când a fost confirmat focarul de la Lanurile, localitate aflată la mai puţin de 10 kilometri de aceste obiective economice, am oprit temporar operaţiunile de eutanasiere din localităţile Agaua, Măraşu şi Ţăcău, din Insula Mare, pentru a muta personalul în zona de influenţă a focarului de la Lanurile. Am format patru echipe, dintre care două acţionează deja în comuna Tufeşti, una în satul Lanurile, iar una ar fi trebuit să înceapă treaba, de luni dimineaţă, în satul Valea Cânepii. Din păcate, cetăţenii de aici au refuzat să lase personalul nostru să intre pe proprietăţile dumnealor.

În faţa acestui refuz categoric, a trebuit să oprim operaţiunea în Valea Cânepii, iar echipa de acolo a venit în sprijinul celei din Lanurile. Oricum, nu e normal să se întâmple aşa ceva. Lumea ar trebui să înţeleagă că aceste eutanasieri preventive reprezintă singura modalitate de a lupta cu pesta porcină africană. La ora actuală, noi suntem în război total cu această boală, iar cetăţenii din Valea Cânepii ne împiedică să ne facem treaba cu refuzul lor. Avem o listă cu semnături a celor care s-au împotrivit şi urmează să vedem cum se va proceda în continuare, o să încercăm să îi convingem că trebuie să colaboreze şi sper că vom reuşi. Nu este adevărat că pentru toţi porcii sacrificaţi se acordă o despăgubire de doar 8 lei pe kilogram. După cum se ştie, valoarea despăgubirii este stabilită de o comisie specială, care ţine cont de mai mulţi factori, iar preţurile se încadrează între 8 şi 12 lei pe kilogram, a declarat, ieri, directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Prefecturii Brăila.

Prefectul de Brăila, George Paladi, a declarat că în satul unde medicii veterinari au fost opriți să eutanasieze preventiv porcii vor interveni  reprezentanți ai Prefecturii, Poliția și Jandermeria pentru a le explica oamenilor de ce trebuie făcut asta.

În momentul de faţă, avem două focare noi de pestă porcină africană în Lanurile, de unde rezultă zona de protecţie de 3 km şi zona de supraveghere de 10 km. S-a luat măsura uciderii preventive a suinelor din localităţile Unirea, Valea Cânepii, Tufeşti şi Viziru. Am înţeles că există o nemulţumire a populaţiei în a nu preda porcii. Avem cadrul legal pentru uciderea de prevenţie, nu avem cadrul legal pentru a intra în curte, în proprietatea localnicilor. Cei care vor refuza uciderea suinelor o vor face pe propria răspundere. Ulterior, dacă porcii respectivi vor deceda, vor suporta rigorile legii, a declarat Paladi. 

Potrivit informaţiilor furnizate de DSVSA Brăila, până în prezent, din cauza pestei porcine africane, în judeţul Brăila au fost omorâţi 7.677 de porci din 14 focare.

În timpul în care sătenii protestau, șeful Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Brănescu, a rupt tăcerea în emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea TV. Au fost uciși, până acum 78.000 de porci, avem 578 de focare de pestă porcină africană și oamenii pot să consume liniștiți carne de porc domestic sau de mistreț că pesta nu-i poate îmbolnăvi. Riscul este zero, a spus președintele ANSVSA.



 

Vizualizat: 455672 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   
7.
Ionu-Ciprian
|
08. 29, 2018. Wednesday 14:17
Vrajeli pure cu pesta puliii,scuzați limbajul...Aici e vorba de o tactică a celor care pot profita la maxim de o boală inventată de europeni (marile puteri) pentru a pune la pământ economia românească și a celorlalte țări din jurul României,din simplul fapt că nu avem tupeu să le răspundem şi să le arătăm adevărul din minciuna creată de ei ! Porcul îl poți mânca,dar nu pățeşti nimic, hai mă ce naiba... chiar așa de proști ne consideră "ăștia" !?
6.
Isa
|
08. 09, 2018. Thursday 11:27
Pentru cine intelege engleza -- un articol dintr-o revista de stiinta privind pesta in nordul europei si raspandirea acesteia inclusiv despre ce fac tarile pentru a o stopa. Avem la granita cu Ucraina de cel putin un an cazuri de pesta la porcii mistreti. Intrebarea este daca autoritatile din Romania au luat vreo masura in ultimii ani sau doar s-au bazat pe ideea ca la noi nu o sa apara: http://www.sciencemag.org/news/2017/12/african-swine-fever-outbreak-alarms-wildlife-biologists-and-veterinarians
5.
Cornelia
|
08. 07, 2018. Tuesday 22:11
Bravo d-le primar,dac-ar fi toti asa ca dvs.va spun sincer ca n-ar mai fi nici-o pesta porcina( probabil cineva vrea sa-si promoveze vreun medicament) .Asa a fost si cu gripa aviara etc.Felicitari d-le primar!!!
4.
Eu
|
08. 07, 2018. Tuesday 22:02
Izolati porcii bolnavi nu ii omorati.
Ce e asa de greu.
3.
Anca
|
08. 07, 2018. Tuesday 19:40
De ce prețul pe kg nu este la fel pentru toată lumea?
2.
Valy
|
08. 07, 2018. Tuesday 18:15
a case unde existã 1/2 porcii crescuți cum ştim din pãrinții a apãrut pesta porcinã, dar la fermele adevãraților PORCII de ce nu a apãrut (sunt guvernanți)??
1.
Toni
|
08. 07, 2018. Tuesday 14:04
Prima initiativa inteleapta a oamenilor. Bravo lor! Ei vor avea porci sanatosi de Craciun, dar poate se va afla si mai devreme ca "pesta porcina" este o frauda la fel ca si "gripa" aviara si porcina de mai an.
Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii