ȘI MARII FERMIERI PIERD CÂTEODATĂ. Ies la iveală realități crude despre embargoul cu Rusia! Pentru prima oară, un mare fermier român are curajul să spună răspicat ce sumă uriașă a pierdut din pricina negocierilor proaste făcute de Uniunea Europeană.
Este unul dintre cei mai mari fermieri români! Puterea financiară a acestui agricultor nu este dată doar de suprafața arabilă mare pe care o exploatează. A creat un lanț integrat, de la semănatul culturilor agricole până la fabrici de procesare a produselor din carne și din lapte și, foarte important, un lanț propriu de magazine în care-și asigură desfacerea produselor din ferme, fără intermediari, fără piedicile puse de marii retaileri.
Fermierul dezvăluie că a pierdut o sumă uriașă din pricina unor negocieri proaste făcute de Uniunea Europeană.
Am avut o sincopă dură în acest an. Din toamna anului trecut și până-n luna mai a anului acesta, în condițiile în care UE, îndrăgostindu-se puternic de Ucraina, am câștigat un embargo cu rușii. Am pierdut enorm de mult. Pe jumătate de an livrarea a 5.000 de tone de carne m-a dus în pierderi de 2,5 milioane de euro.
Niciodată, în ultimii ani, prețul cărnii nu a fost atât de mic. S-a ajuns de la 1.750 de euro – 1.800 euro/tonă la 1.200 de euro/tona de carne și sub 1.200 de euro/tonă. O negociere proastă din partea Uniunii Europene. Nu trebuia! Ce am câștigat astăzi? Am câștigat că s-a trezit ursul din bârlog și rușii au început să-și facă abatoare, complexe de porci și s-a pierdut definitiv o piață pentru carnea de porc, spune fermierul Dimitrie Muscă, cel care conduce uriașul Complex Agroindustrial Arad.
Complexul Agroindustrial Arad exploatează 7.600 ha în două societăți, de la Curtici și Olari, are în proprietate două ferme de vaci, cu 1.250 de capete, respectiv 600 de capete, trei ferme de porci și un lanț de 35 de magazine. Primul complex de porci a fost cumpărat în 1992. Era falimentar și fermierul Dimitrie Muscă spune că l-a cumpărat de la o bancă. Ulterior, acestei ferme de porci i s-a adăugat încă una. În total, cresc în cele două ferme, 35.000 de capete de porci.
Am făcut și un al treilea complex de porci, care va fi și acela de 25.000 – 30.000 de capete de porci în decurs de un an și jumătate, spune fermierul.
În fiecare zi, Complexul Agroindustrial Curtici livrează 10.000 de tone de carne, în tot vestul României, 6.000 – 7.000 de litri de lapte, 100 de produse procesate din carne și 30 de produse procesate din lapte. Toate produsele sunt vândute, zilnic, într-un lanț de 35 de magazine care aparțin Complexului, întinse de la Oradea până la Lugoj. Încasările zilnice din vânzări ajung, în medie, la 45.000 de euro.
Dimineața trimitem marfa spre magazine și după-amiaza se adună banii și sunt sigur că nu ne întâlnim în drumul nostru cu vreo țeapă. Am mai făcut și o fabrică de pâine, o brutărie și o moară care va intra în funcțiune în luna decembrie. Într-un cuvânt, avem totul integrat. De la semănatul culturilor în câmp, grâu, porumb și și până la salamuri și iaurturi, totul este cu circuit închis. Pe acest segment, nimeni nu se interpune cu absolut nimic, nici măcar cu 5 bani. Dacă am câștigat 5 bani, îi punem la noi, nu-i lăsăm să-i ia alții. Pe tot tronsonul lucrăm cu circa 500 de angajați, spune Muscă.
Fermierul Dimitrie Muscă a participat joi, 10 noiembrie, la RALF Forumul Internațional pe Agricultură, un eveniment de marcă în agricultura românească, organizat de BORO PR & COMMUNICATION, unde revista FERMA și AGROINFO au fost parteneri media principali.