Noul director general adjunct al Agenției Naționale de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este într-un turneu prin țară. Sute de fermieri români se întâlnesc cu directorul Paul Kmen și toți vor să știe când se plătesc subvențiile. Răspunsul le lasă însă un gust amar!
Greu de pronunțat numele noului director general adjunct APIA. Aproape niciunul dintre fermierii români cu care s-a întâlnit nu i-a reținut numele. Paul Kmen vine din mediul privat, după ce a avut o experiență la APIA Iași. Sute de fermieri români fac cunoștință cu el în întâlnirile pe care le are șeful APIA prin țară.
Săptămâna asta, pe 17 februarie, a fost la noi, la Botoșani. 200 de fermieri am fost acolo. Toți l-am întrebat despre plata subvențiilor. Când vin banii? Ne spune aceeași dată pe care tot o auzim de la ministrul agriculturii Achim Irimescu: după 8 aprilie. Nu ni se spune nicio informație concretă. Când vom avea, totuși, banii în buzunar?! Se întreabă cu mâhnire fermierul Doru Andrici, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale din Botoșani.
Cred că ajungem în luna mai și tot nu o să avem subvențiile în buzunare! Se dă vina pe Uniunea Europeană, se dă vina pe modulul de plăți, se dă vina pe orice și sunt fermieri în pragul falimentului, spune fermierul Dumitru Avădanii, vicepreședinte la aceeași Asociație.
Sunt fermieri mari, prosperi, stau pe picioarele lor și fără subvenții. Sunt producători de succes care și-au impus produsele pe piață. Cu toate acestea, ce se întâmplă acum în agricultură le lasă un gust amar. Sunt dezamăgiți de bâjbâiala celor din Ministerul Agriculturii, din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, și o spun chiar ei.
Lipsa subvențiilor ne-a afectat cash-flow din fermă. A fost dezamăgire mare la sfârșitul anului. Am făcut o cifră de afaceri de care ne-am bucurat. Dar procentul de profit, la sfârșitul anului, a rămas același. Primul sentiment a fost că am muncit degeaba. Am realizat însă că putem trăi și fără subvenții. Nu știu dacă la infinit, dar poți trece un an, doi. Am muncit mult. Noi am avut o creștere de aproape 20% în cifra de afaceri. Ceea ce înseamnă că am muncit mai mult cu atât, eu și colegii mei. Probabil, o să le primim în martie, spune fermierul Marius Bîcu, managing partner în De La Ferma.
500 de fermieri am participat la un eveniment extraordinar organizat de Agricover la Brașov. S-au reunit acolo peste 530.000 de hectare. Este o conferință anuală la care participăm în fiecare an. Din partea Guvernului și a Ministerului Agriculturii a fost un singur reprezentant, domnul Sorin Chelmu. Era cam vesel, ca să zic așa, și a dispărut rapid. Nu ne-a spus niciun cuvânt despre ce se întâmplă cu subvențiile noastre. Dacă asta este atitudinea Ministerului Agriculturii, nu mai avem nimic de spus, este dezamăgit și fermierul Dumitru Avădanii, vicepreședintele Asociației Cultivatorilor de Cereale din Botoșani.