Este un usturoi negru ca tăciunele, se vinde cu 10 lei căpățâna și ar combate bolile de inimă și chiar cancerul. Rețeta secretă de maturare l-ar transforma într-un puternic antioxidant și un medicament eficient, spune cultivatorul. Gabriel Sandu l-a adus din Coreea de Sud. Din aprilie 2016, fermierul spune că va exporta usturoi negru în Italia și Anglia.
Gabriel Sandu din Piatra Neamț a început cu o plantație de 6.000 mp de cartofi mov, un soi peruan, pe care-i vinde cu 30 de lei/kg. De doi ani spune că a trecut la o altă provocare: usturoiul negru, pe care încearcă să-l impună pe piață.
Am adus din Coreea de Sud materialul săditor, dar și rețeta de maturare. Este o rețetă secretă. Nu vreau să divulg prea multe despre această rețetă. Deocamdată, sunt singurul din România care obține usturoi negru. Când este cules, usturoiul arată la fel cu cel obișnuit, este alb. Devine negru abia după ce stă 45 de zile într-o cameră specială la maturat, unde temperatura trebuie să fie constantă și umiditatea nu are voie să varieze cu mai mult de 5%. Nu dezvălui mai multe despre rețeta lui de maturare în care stau toate beneficiile care-l fac unic, spune Gabriel Sandu.
Cultivatorul îl vinde cu 10 lei căpățâna restaurantelor din Piatra Neamț, Bacău și Iași. De ce ar fi atât de căutat usturoiul negru?
Rețeta de maturare îi crește cantitatea de antioxidanți de 5 ori prin comparație cu usturoiul obișnuit. Conform studiului realizat de “The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition “( EPIC), o instituție ce investighează relația dintre dietă si cancer, consumul de usturoi este asociat cu un risc scăzut de a avea cancer de stomac, esofag, pancreas și sân. Usturoiul este calificat drept cel mai eficient în prevenția cancerului. Din aprilie 2016, o să vând usturoi negru unor restaurante din Italia și Anglia, spune cultivatorul. La export, cultivatorul român ar vrea să vândă usturoiul măcar cu 3 euro/căpățână.
După maturare usturoiul negru păstrează aroma usturoiului alb, dar nu mai miroase atât de pregnant și are o consistență gelatinoasă. Gastronomia asiatică ar folosi de mult timp acest usturoi, iar efectele lui terapeutice sunt celebre. Ar conta mult și procedeul de cultivare pentru păstrarea calității de medicament, adică este bine să fie exclusă aplicarea de tratamente chimice.
Așa arată usturoiul negru. Fotografia este afișată de producătorul român de la Piatra Neamț pe pagina sa de Facebook