Adama
Vinasa Rompak

UN CIOBAN ACUZĂ CĂ SE FAC BANI MULȚI DIN BOALA MORTALĂ CARE ATACĂ FERMELE DE OVINE DIN ROMÂNIA!

Publicat: 06 noiembrie 2018 - 12:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APEL CĂTRE CIOBANII DIN ROMÂNIA. Crescătorul de ovine a făcut, în această dimineață, un apel către toți oierii români. Apariția scrapiei, o boală pentru care nu există tratament și care odată identificată duce la lichidarea întregii turme, ar fi profitabilă, oricât de ciudat pare, pentru unii dintre crescătorii de ovine din România.

În condițiile în care în această perioadă prețul cărnii de oaie a scăzut vertiginos, prețul la miel este undeva la 5 lei pe kilogramul în viu, iar la oile reformă circa 70 de lei pe bucată, contaminarea cu scrapie pare soluția profitabilă de a vinde efectivul de animale la prețuri mult mai mari, acuză un crescător de ovine din localitatea Beriu, județul Hunedoara. Oierul face un apel la toți crescătorii de oi să se mobilizeze și împreună să facă ceva pentru că, în oierit, lucrurile au scăpat de sub control. Băieții deștepți din oierit, care beneficiază și de subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie, sprijinul cuplat, și-ar fi asigurat oile și ar primi despăgubiri serioase sub pretextul scrapiei, în timp ce majoritatea ciobanilor s-ar alege doar cu oile ucise și cu despăgubiri mult mai mici, susține crescătorul de ovine.

Apel către toți ciobanii! Trebuie să luăm taurul de coarne altfel vom plânge de mila noastră. Ăștia vor să ne termine, vor să ne omoare toate oile pe motiv la o boală care este de când este oaia. Dar știți că toți ăștia care s-au făcut ciobani de când au apărut subvenții au asigurat oile și vor să le omore pentru că statul le dă 250 ron, iar asigurarea le da 700 ron, adică total 950 plus 25 de euro subvenție (se referă la sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie n.r.). Ăsta este jocul și cred ca vor reuși dacă noi nu suntem uniți! Dumnezeu să ne ajute să fim tari și să luptam pentru copiii noștri cum au luptat străbuni noștri chiar cu prețul vieții lor pentru noi. Vă rog, nu este de glumă! Repede trebuie să luăm măsuri și să nu mai fim manipulați la noi pe pământul strămoșesc! Curaj și unitate ciobanilor adevărați. Jos cu dictatorii, acuză Lucian Vasile Maniuț, crescător de ovine din Beriu, pe un grup al ciobanilor de pe Facebook.

scrapie-afacere_b

Între crescătorii de ovine s-a răspândit deja ideea că scrapia ar fi folosită de unii care, oricum, ar vrea să-și vândă oile, iar despăgubirile date de la bugetul statului sunt mult mai mari decât prețul pe care reușesc ei să-l obțină la piață pe animale. Declararea scrapiei în fermele respective, de către medicii veterinari, n-ar fi o problemă pentru că, spun oierii, nu ar exista, la ora aceasta, turmă fără un caz de scrapie. Boala mortală s-ar fi răspândit cu repeziciune cu ajutorul berbecilor de rasă, vânduți cu miile anul acesta când toți ciobanii au căutat să cumpere un astfel de berbec cu scopul de a beneficia de sprijinul cuplat. Condiția obligatorie pentru această subvenție europeană mare este deținerea în fermă a unui berbec de rasă cu certificat de origine. Animalele s-au vândut fără buletine de analize unde să fie evidențiată rezistența la scrapie.

Scrapia este o boala degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea
de encefalopatii spongiforme transmisibile. Apariția acestei boli și gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii și oprirea răspândirii acesteia.
Scrapia este cunoscută în lume de peste 200 de ani, dar în România este prezentă numai din anul 2002, când a fost confirmată oficial de LNR-EST din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. În cazul identificării unui caz de scrapie într-o fermă, întregul efectiv este sacrificat. Boala nu este tratabilă. Proprietarii animalelor sunt despăgubiți.

SCRAPIA ESTE O BOALĂ CARE SE DECLARĂ OBLIGATORIU, ADICĂ ORICE SUSPICIUNE SE ANUNȚĂ OBLIGATORIU, IMEDIAT CE A FOST OBSERVATĂ. Fermierii români trebuie să știe că riscă pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe dacă nu anunță medicul veterinar că au în exploatație un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr. 999/2001.


Vizualizat: 5036 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii