APEL CĂTRE CIOBANII DIN ROMÂNIA. Crescătorul de ovine a făcut, în această dimineață, un apel către toți oierii români. Apariția scrapiei, o boală pentru care nu există tratament și care odată identificată duce la lichidarea întregii turme, ar fi profitabilă, oricât de ciudat pare, pentru unii dintre crescătorii de ovine din România.
În condițiile în care în această perioadă prețul cărnii de oaie a scăzut vertiginos, prețul la miel este undeva la 5 lei pe kilogramul în viu, iar la oile reformă circa 70 de lei pe bucată, contaminarea cu scrapie pare soluția profitabilă de a vinde efectivul de animale la prețuri mult mai mari, acuză un crescător de ovine din localitatea Beriu, județul Hunedoara. Oierul face un apel la toți crescătorii de oi să se mobilizeze și împreună să facă ceva pentru că, în oierit, lucrurile au scăpat de sub control. Băieții deștepți din oierit, care beneficiază și de subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie, sprijinul cuplat, și-ar fi asigurat oile și ar primi despăgubiri serioase sub pretextul scrapiei, în timp ce majoritatea ciobanilor s-ar alege doar cu oile ucise și cu despăgubiri mult mai mici, susține crescătorul de ovine.
Apel către toți ciobanii! Trebuie să luăm taurul de coarne altfel vom plânge de mila noastră. Ăștia vor să ne termine, vor să ne omoare toate oile pe motiv la o boală care este de când este oaia. Dar știți că toți ăștia care s-au făcut ciobani de când au apărut subvenții au asigurat oile și vor să le omore pentru că statul le dă 250 ron, iar asigurarea le da 700 ron, adică total 950 plus 25 de euro subvenție (se referă la sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie n.r.). Ăsta este jocul și cred ca vor reuși dacă noi nu suntem uniți! Dumnezeu să ne ajute să fim tari și să luptam pentru copiii noștri cum au luptat străbuni noștri chiar cu prețul vieții lor pentru noi. Vă rog, nu este de glumă! Repede trebuie să luăm măsuri și să nu mai fim manipulați la noi pe pământul strămoșesc! Curaj și unitate ciobanilor adevărați. Jos cu dictatorii, acuză Lucian Vasile Maniuț, crescător de ovine din Beriu, pe un grup al ciobanilor de pe Facebook.
Între crescătorii de ovine s-a răspândit deja ideea că scrapia ar fi folosită de unii care, oricum, ar vrea să-și vândă oile, iar despăgubirile date de la bugetul statului sunt mult mai mari decât prețul pe care reușesc ei să-l obțină la piață pe animale. Declararea scrapiei în fermele respective, de către medicii veterinari, n-ar fi o problemă pentru că, spun oierii, nu ar exista, la ora aceasta, turmă fără un caz de scrapie. Boala mortală s-ar fi răspândit cu repeziciune cu ajutorul berbecilor de rasă, vânduți cu miile anul acesta când toți ciobanii au căutat să cumpere un astfel de berbec cu scopul de a beneficia de sprijinul cuplat. Condiția obligatorie pentru această subvenție europeană mare este deținerea în fermă a unui berbec de rasă cu certificat de origine. Animalele s-au vândut fără buletine de analize unde să fie evidențiată rezistența la scrapie.
Scrapia este o boala degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea
de encefalopatii spongiforme transmisibile. Apariția acestei boli și gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii și oprirea răspândirii acesteia.
Scrapia este cunoscută în lume de peste 200 de ani, dar în România este prezentă numai din anul 2002, când a fost confirmată oficial de LNR-EST din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. În cazul identificării unui caz de scrapie într-o fermă, întregul efectiv este sacrificat. Boala nu este tratabilă. Proprietarii animalelor sunt despăgubiți.
SCRAPIA ESTE O BOALĂ CARE SE DECLARĂ OBLIGATORIU, ADICĂ ORICE SUSPICIUNE SE ANUNȚĂ OBLIGATORIU, IMEDIAT CE A FOST OBSERVATĂ. Fermierii români trebuie să știe că riscă pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe dacă nu anunță medicul veterinar că au în exploatație un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr. 999/2001.