Adama
Vinasa Rompak

Un cercetător ROMÂN câștigă un SALARIU de muncitor NECALIFICAT, 1.000 – 1.400 de LEI!

Publicat: 10 august 2016 - 10:17
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ROMÂNIA NU MAI ARE CERCETĂTORI TINERI. Nu e de mirare că nu mai avem soiuri românești de legume și fructe! Cercetătorii români sunt plătiți cu salarii mizere, de muncitori necalificați sau de femei de serviciu, 1.000 – 1.400 de lei, a spus ministrul agriculturii, Achim Irimescu, marți, 9 august.

Suntem invadați de soiuri de legume și fructe din Olanda și Bulgaria. România nu mai are cercetători tineri, toți au luat calea străinătății și nu e deloc de mirare. Cei care mai sunt pe baricade sunt în pragul pensionării. România nu mai are soiuri românești de legume și fructe, nu mai are rase românești de animale, nu are cine să le creeze în așa condiții, iar stațiunile de cercetare sunt înglodate în datorii. Trebuie făcut ceva și la nivelul Ministerului Agriculturii s-a gândit crearea unei agenții care să se ocupe de cercetare.

Astăzi (marți, 9 august 2016, n.r.) am avut două runde de discuţii pe baza proiectului de lege privind reorganizarea cercetării agronomice din România. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii staţiunilor de cercetare şi cu reprezentanţii producătorilor agricoli şi conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu Siseşti (ASAS).

În principiu, am avut o discuţie acum 6 luni cu premierul Dacian Cioloş în care am stabilit ca ASAS să rămână for de consacrare ştiinţifică, iar cercetarea agronomică din România să fie finanţată corespunzător, să reuşim să anulăm datoriile. Vă reamintesc că s-au mai anulat de două ori datoriile ASAS-ului şi ale institutelor şi staţiunilor de cercetare şi, din păcate, s-a ajuns iar la o datorie de aproape 200 de milioane de lei. Este vorba și de faptul că cercetarea agricolă românească este în colaps. Cercetătorii au salarii de 1.000 și 1.400 de lei, deci e salariul minim pe economie și sigur că nu se mai poate aștepta performanță. 

De la 3.000 de cercetători în anii ’90 am ajuns la 300 şi ceva. În ceea ce priveşte situaţia terenurilor, de la 110.000 hectare s-a ajuns să mai fie în cercetare doar 30.000 de hectare şi, ceea ce este preocupant, este faptul că cercetarea nu reuşeşte să vină cu soluţii pentru a oferi fermierilor noştri soiuri rezistente la secetă, să ofere tehnologii noi cu un consum redus de energie. Recent, am fost în Argentina şi acolo s-a trecut la tehnologii de însămânţare direct în mirişte cu un consum de 2,8 litri pe hectar faţă de 80 cât este practic în România şi în alte state. Tehnica modernă trebuie să-şi spună cuvântul şi în agricultură. De aceea, în urma discuţiei cu premierul am decis să prezentăm un proiect de lege prin care să stabilim o unitate de gestiune de management al cercetării. Este vorba de crearea unei ageníi care să preia partea de cercetare de la ASAS. În Consiliul de Administrație se regăsesc reprezentanții Ministerului Agriculturii, ASAS și Ministerului Educației și Cercetării și, foarte important, reprezentanți ai fermierilor, explică ministrul agriculturii.

Această structură ar urma să funcționeze în clădirea Academiei de Științe Agricole, să fie condusă de un manager cu experiență și de bună calitate. Ministrul agriculturii a menționat numele directorilor de la Institutul de Cercetare Agricolă Fundulea, de la Mărăcineni, dar în același timp a spus că i-a dat doar ca exemplu și nu vrea, deocamdată, să dezvăluie cine va conduce noua agenție.

Vrem să asigurăm o finanţare corespunzătoare pentru a permite tinerilor să vină în cercetare, pentru că cercetătorii noştri se apropie de vârsta pensiei, iar tinerii foarte buni părăsesc sectorul şi de multe ori ţara. Cercetarea ar fi cea mai în măsură să ofere sprijinul necesar pentru introducerea inovării în agricultură. S-a ajuns la o anumită limită în ceea ce priveşte randamentele la hectar. Avem nevoie, de asemenea, de soluţii moderne pentru irigat. Ştim că sistemul de irigaţii din România se bazează pe metoda veche de pompare a apei din Dunăre. În Parlament spunea un politician că nu e normal să lăsăm apa să ajungă în Dunăre şi după să o pompăm înapoi în sistemul de irigaţii. Deci, este nevoie de soluţii moderne pe care cercetarea trebuie să le ofere producătorului român.

Astfel, după cum vedeți, s-a ajuns ca foarte multă parte din sămânţa utilizată în România să provină de la companii străine, dar ne-am dori ca institutele din România să ofere material genetic de foarte bună calitate. Avem probleme şi în sectorul ovinelor. România, deşi este printre primii producători de ovine din UE, nu reuşeşte să iasă pe piaţa europeană pentru că rasele noastre nu sunt specifice pentru carne şi, practic, nu este acceptată de consumatorul european. În aceste condiţii, suntem forţaţi să ne adresăm ţărilor arabe, cu animalele în viu, a mai spus Irimescu.

Vizualizat: 4076 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
08. 11, 2016. Thursday 19:29

nu este cam tarziu,dupa un recul de25 ani sa vorbim de asa ceva? dupa foamea de pamant a tuturor si sfidarea - umilirea profesionostilor ,pradarea dupa plac cu distrugerea grava a instalatiilor ,hop ca avem probleme .oare cne-i de vina,ia priviti in oglinda .

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii