BUGETUL UE! În plenul Parlamentului European de la Strasbourg a fost dezbătut, în această dimineaţă, raportul interimar privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027- Poziţia Parlamentului în vederea încheierii unui acord. Comisarul European pentru buget, Gunther Oettinger, a propus reducerea cu 10% a bugetului alocat pentru Politica Agricolă Comună. Asta înseamnă implicit reducerea sumelor alocate pentru plata subvențiilor fermierilor.
Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), membru în Comisia pentru agricultură din Parlamentul European, a publicat pe pagina sa oficială de pe rețeaua de socializare Facebook ce s-a discutat astăzi, marți, 13 noiembrie 2018, în Parlamentul European privind bugetul UE.
În intervenţia sa, Comisarul European pentru buget, domnul Gunther Oettinger a subliniat faptul că:
„Parlamentul îşi defineşte poziţia faţă de programele pe care Comisia le-a propus în luna iunie. Parlamentul şi Consiliul au făcut progrese remarcabile pe acest dosar. Consiliul, sub preşedinţia bulgară, a reuşit să folosească coerent instrumentul de negociere. Faptul că avem nevoie de o mai mare flexibilitate pentru a reacţiona în timp util la problemele care apar, trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Nu putem anticipa ce provocări vom avea de pildă în 2027. Însă trebuie să adoptăm măsuri de flexibilitate. Cred că după ce chestiunile orizontale sunt necontestate, trebuie să ne întrebăm care va fi dotarea viitorului Cadru Financiar Multianual. Acest CFM este axat pe 3 Piloni: Pilonul 1- Politica Agricolă Comună, Pilonul 2- Politica de Coeziune şi Pilonul 3- măsurile pentru viitor.
Comisia propune o reducere cu 10% pentru fiecare domeniu însă suntem la curent cu aşteptările fiecărui stat membru. Avem nevoie de un acord a 27 de state membre cu unanimitate şi e nevoie de flexibilitate si de acceptare a unor reduceri rezonabile. Dacă ai parte de un buget mai redus, şi cadourile din jurul pomului de Crăciun nu vor mai fi atât de generoase. Avem provocări privind vecinătatea noastră, privind combaterea migraţiei, avem nevoie de mai multe investiţii, atât în ceea ce priveşte cele din interiorul UE cât şi cele din afara UE. Pentru mine contează aceste aspecte şi învăţămintele pe care le tragem din această perioadă este dacă se decide pe finalul 2013, trebuie să cuantifici anii 2014-2015 ca ani pierduţi.
De aceea, trebuie să începem cadrul în 2019 şi nu în 2020, dat fiind alegerile europarlamentare de anul viitor. Consiliul din decembrie are un rol semnificativ. Pe lângă BREXIT şi migraţie trebuie dezbătut şi bugetul european, fiind posibilă astfel o finalizare la timp. Doar astfel Europa poate arăta că cu un buget stabil poate intra în noul deceniu, pregătită pentru a face faţă noilor provocări.”
Doamna Karoline Edtstadler din partea Consiliului a subliniat în intervenţia sa faptul că: „Convergenţa în domenii precum agricultura sunt extrem de importante pentru noi. Trebuie să ajungem cu o poziţie în unanimitate în Consiliu pe CFM. Dacă ţinem cont de contextul politic actual, este clar că va mai fi nevoie de timp pentru ca Consiliul să îşi definitiveze poziţia. CFM nu este o tabelă cu nişte cifre, ci este vorba de negoceri şi aspecte palbabile pentru europeni. Poziţia Comisiei Europene este crucială pentru acest dosar. Sper că vom da dovadă de înţelepciune.”