Adama
Vinasa Rompak

ULTIMA ORĂ! Ministrul AGRICULTURII ATACĂ!

Publicat: 08 iunie 2016 - 21:57
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MIERCURI, ORA 21. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, răspunde la votul dat împotriva sa de deputați. Achim Irimescu susține că subvențiile se plătesc în ritm accelerat! Vinovat de întârzierile la plată este fostul ministru al agriculturii, Daniel Constantin. Actualul ministru își acuză predecesorul că a majorat salariilor angajaților din Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și a indus în eroare Ministerul Finanțelor.

Replica tăioasă a ministrului agriculturii, vizavi de aprobarea de către deputați a moțiunii simple depusă împotriva sa de grupurile PSD și ALDE, ne-a fost trimisă la redacție la ora 21 a zilei de 8 iunie, ziua în care s-a votat moțiunea. Ministrul Achim Irimescu îl acuză pe predecesorul său de starea jalnică în care a ajuns agricultura în acest moment. Iată conținutul comunicatului în forma în care ne-a fost trimis la redacție!

"În ce priveşte acuzația privind neacordarea la timp a subvenţiilor de către APIA, precizăm că subvenţiile se plătesc într-un ritm accelerat - peste 1,22 miliarde Euro din noiembrie până în  prezent - deși întârzierile se datorează 100% fostei conduceri.

Prezentăm mai jos întârzierile pe care le-a găsit actuala conducere a Ministerului şi care au impietat asupra efectuării la timp a plăţii subvenţiilor:

Adoptarea extrem de tardivă a legislaţiei necesare efectuarii plăților:  
Ordinul 619 a fost adoptat de abia la 6 aprilie 2015, iar depunerea cererilor de plată a început numai la jumătatea lui aprilie, deci cu o lună jumătate întârziere.
Contractarea modulului de plăţi trebuia realizată cu 1 an înaintea demarării plăţilor în avans, dar s-a făcut de abia la sfârşitul lunii iulie 2015 (abia în 30 iulie 2015 a fost adoptată HG nr. 596/22.07.2015).

Decizia finală privind aplicarea schemelor noii Politici agricole comune a fost transmisă Comisiei Europene de abia în octombrie 2015, deci era imposibilă realizarea modulului de plăţi până la 16 octombrie – dată la care ar fi trebuit să înceapă plățile în avans!
Neasigurarea la timp de fosta conducere a Ministerului a fondurilor necesare modulului de plăți ca urmare a întârzierii în aprobarea actului normativ
Eliminarea cooperativelor și asociațiilor de la accesul fondurilor pentru pășuni.

La acestea se adaugă desigur decizia eronată a fostului ministru de a aplica in 2015 si 2016 un numar mult prea mare de scheme de plăți in cadrul noii Politici agricole comune, respectiv 81 fata de 21 de scheme în anul 2014!

Toate aceste erori și întârzieri grave pălesc însă în fața eșecului în absorbția fondurilor de dezvoltare rurală: dezangajarea în  2015 a 1 miliard Euro și corectți financiare pentru cele două Agenții de plăți în sumă de peste 800 milioane Euro (numai pentru descărcarea de conturi a celor două Agenții în anul 2015 penalizări de circa 80 milioane euro).

Să mai adăugăm faptul că fostul ministru a indus în eroare Ministerul Finanțelor Publice solicitând creșterea salariilor la Agenția de Finanțare si a Investițiilor Rurale (AFIR) pe motiv că acestea s-ar plăti din fonduri europene. Întrucât salariile trebuie plătite din bugetul național, la începutul acestui an actualul ministru a trebuit să găsească soluții pentru plata salariilor pentru cei 1800 salariați ai AFIR! 

Culmea, toata această situație gravă din agricultură este pusă de autorul moţiunii, care a condus ministerul 3 ani jumătate, pe seama  actualului ministru!

Ce a realizat actualul ministru de la preluarea portofoliului:

Simplificarea semnificativă a cererii de plată pentru anul 2016 - dosar de 9 ori mai redus față de cel din 2015 ! Aceasta a permis introducerea cererilor de la 1 martie, așa cum prevede legislația europeană;
Reintroducerea posibilității de acces de către cooperative și asociații a subvențiilor pentru pășuni

Stabilirea posibilității de acces la subvențiile agricole a universităților, institutelor de cercetări și stațiunilor didactice. Pentru creșterea absorbţiei fondurilor pentru dezvoltare rurală au fost identificate 52 de măsuri de simplificare a accesului PNDR 2014-2020. Au fost eforturi considerabile, astfel încât să rezulte o debirocratizare reală.
Adoptarea actului normativ prin care s-a înfiinţat funcţia de ataşat agricol care să permită promovarea exporturilor românești în 12 țări pentru creșterea profitului producatorilor români

Relansarea Fondului Mutual – proiectul legislativ se află în dezbatere cu fermierii; stabilirea unui Fond Mutual va permite despăgubirea calamităților din fonduri europene, degrevînd bugetul național de sume importante ce pot fi astfel utilizate în alte scopuri.
Lansarea dezbaterilor asupra unui proiect de lege privind restructurarea cercetării în domeniul agricol, care să conducă la susținerea creșterii competitivității producătorilor români pe piața UE și internațională.
Realizarea unui Fond de creditare a agriculturii (termen octombrie 2016) care să permită facilitarea finanțării fermierilor și astfel creșterea absorbției fondurilor de dezvoltare rurală, evitînd dezangajări de miliarde din trecut

Deblocarea exportului de ovine în ţările din Orientul Mijlociupeste 750.000 ovine au fost deja exportate, noi demersuri urmand a permite deschiderea de noi piețe și valorificarea optimă a ovinelor.
Demersuri la Comisia Europeană pentru liberalizarea regimului de export al cărnii de porc.
Stabilirea legislației necesare unui sistem de ecarisare corespunzător cerințelor UE și evitarea astfel a declanșării acțiunii de infringement de către Comisia Europeană împotriva României. De ani de zile România nu a reușit să înregistreze progrese în acest sens.

Potrivit legii, adoptarea unei moțiuni simple nu implică în mod obligatoriu demiterea unui ministru, o decizie în acest sens este prerogativă exclusivă a primului-ministru".

Moțiunea simplă a fost depusă pe 9 mai 2016 la Biroul permanent al Camerei Deputaților de grupurile parlamentare PSD și ALDE. Pe 16 mai 2016, moțiunea simplă a fost supusă la vot în plenul Camerei, dar nu a trecut din pricina lipsei de cvorum. A fost votată miercuri, 8 iunie 2016, cu 189 de voturi pentru, 11 împotrivă și 89 de abțineri.

 

 

Vizualizat: 9395 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Radu Grigore
|
06. 19, 2016. Sunday 12:43

APIA si AFIR au fost jucăriile fostului guvern, instituții publice de tipul "stat in stat" unde pătrunde numai cine trebuie si unde ai acces la finantare numai daca esti de-al lor. Faceri ceva, domnule ministru si spargeti cuibul de viespi, desfiintati agentiile si creati una noua, curata, eficienta si performanta!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii