PARLAMENTUL ROMÂNIEI! Moțiunea de cenzură a trecut joi, 10 octombrie, cu 238 de voturi din 244 de voturi exprimate Guvernul PSD este demis, dar premierul Viorica Dăncilă rămâne deocamdată pe funcție ca interimar, până când Președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare și va desemna un alt premier care să formeze un nou Cabinet.
UPDATE! După ce guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiunea de cenzură adoptată joi de Parlamentul României, Președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru formarea unei majorități parlamentare noi și desemnarea unui nou premier. Consultările vor avea loc, cel mai probabil, vineri, au declarat pentru Digi24.ro surse oficiale. Președintele va face declarații în acest sens astăzi la ora 15 30.
Potrivit Constituției, guvernul demis prin moțiune de cenzură rămâne în funcție cu atribuții restrânse, până în momentul învestirii unui nou Cabinet.
Variantele de lucru posibile în acest moment, înaintea consultărilor cu partidele la Palatul Cotroceni sunt:
1. Formarea unui Guvern minoritar în jurul PNL, care să fie susținut în Parlament de cei care au votat moțiunea de cenzură - Pro România, ALDE, PMP, UDMR și minorități. Ludovic Orban este oficial propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. Dacă un astfel de cabinet va fi votat în Parlament el ar putea rămâne în funcție până la alegerile parlamentare organizate la termen. Dacă guvernul nu va fi validat de Parlament, se face a doua propunere de premier care în termen de 10 zile își alcătuiește un nou cabinet și se prezintă în parlament. În cazul în care sunt respinse două guverne consecutiv în Parlament se declanșează alegeri anticipate.
2. Formarea unui Guvern PNL-USR, eventual cu premier de la USR sau din alianța USR-PLUS. Oficial, propunerea Alianței pentru funcția de premier este Dacian Cioloș, neoficial numele vehiculat pentru post este Dragoș Tudorache. Ambii sunt însă europarlamentari și este puțin probabil că ar renunța la mandatul de la Bruxelles pentru un scurt mandat la Palatul Victoria, înaintea alegerilor parlamentare.
3. Formarea unui guvern mai larg, din care să facă parte PNL și partidele care l-au ajutat să înlăture guvernul Dăncilă, respectiv ALDE, Pro România, UDMR, PMP. USR a anunțat deja că refuză să participe la o astfel de formulă, dar i-ar acorda sprijin în Parlament.
4. Formarea unui guvern de tehnocrați care să gestioneze treburile țării până la alegeri.
Cea mai complicată sarcină a viitorului Guvern va fi alcătuirea legii Bugetului pentru anul 2020, care trebuie adoptată în Parlament îniante de finalul anului.
Se încheie o perioadă de distrugere, de ură și diviizare, a spus Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, citat de Antena 3.
Dacă noul Cabinet primește 233 de voturi în Parlament, va fi învestit și poate asigura guvernarea până la alegerile parlamentare. Dacă însă Parlamentul va respinge prin vot două Cabinete consecutiv, se declanșează alegeri anticipate.
Dintre semnatarii moțiunii de cenzură au lipsit finul lui Liviu Dragnea, Emanoil Savin, ex PSD, Oana Bizgan, ex USR, si un deputat USR care este grav bolnav.
Au votat alături de PNL mai mulți deputați ai minorităților, în jur de 7, precum și fostul președinte al organizanizației de tineret a PSD, Gabriel Petrea.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, imediat după înfrângerea suferită astăzi în Parlamentul României, că Guvernul PSD va rămâne în istorie ca un Guvern foarte bun, care a crescut pensii și salarii, a dat mai multe ajutoare agricultorilor, a plătit subvențiile agricole la timp.
Surse: Antena 3, Digi24