SCRISOARE OFICIALĂ AJUTOARE FERMIERII ROMÂNI! AGROINFO a intrat în posesia unui document oficial transmis către ministrul agriculturii, Adrian Oros, de către comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski. Ce sumă pentru sprijinirea fermierilor români crește de la 6 miliarde de euro la 17 miliarde de euro? Ce ajutoare le poate acorda Ministerul Agriculturii fermierilor?
Inserăm integral scrisoarea transmisă ieri, 8 aprilie 2020, de la Bruxelles ministrului român al agriculturii:
Vă scriu ca urmare a primei mele scrisori, care v-a fost trimisă la 19 martie și a videoconferinței noastre la nivel înalt. Ne confruntăm cu o situație inegalabilă din cauza focarului Coronavirus. Comisia Europeană lucrează pe toate fronturile, în cooperare cu statele membre, pentru a răspunde provocărilor cheie și pentru a se asigura că toată lumea rămâne în siguranță.
Fermierii noștri și toți actorii lanțului de aprovizionare cu alimente lucrează din greu pentru a se asigura că produsele alimentare sigure și de înaltă calitate vor fi disponibile în toată această criză. Am ascultat preocupările dvs. și am anunțat deja flexibilitățile și simplificările care vor garanta continuarea sprijinului pentru fermieri și alți beneficiari ai politicii agricole comune (PAC), în cadrul restricțiilor actuale și al măsurilor de distanțare socială adoptate de statele membre. În prezent se fac ultimele pregătiri legale pentru a adopta aceste măsuri cât mai repede posibil.
În acest moment, aș dori să vă încurajez să folosiți la maximum toate flexibilitățile și oportunitățile disponibile în cadrul dezvoltării rurale a PAC. În timp ce unele state membre au rămas, din păcate, fără nicio marjă bugetară, salut că cei care o au, caută deja activ în modul de utilizare a banilor încă disponibili în cadrul programelor de dezvoltare rurală pentru a finanța acțiuni relevante pentru a face față crizei. Pe baza informațiilor de care dispune Comisia, observ că, în acest moment, aproximativ 6 miliarde de euro pot fi angajate de statele membre în cadrul programelor de dezvoltare rurală; această sumă crește la aproximativ 17 miliarde euro atunci când se iau în considerare sumele rezervate pentru apelurile permanente pentru cererile care nu sunt încă finalizate.
În acest context pot fi utilizate mai multe măsuri de dezvoltare rurală și aș dori să vă subliniez câteva dintre aceste posibilități.
Dacă nu ați programat încă aceste măsuri și doriți să faceți acest lucru sau doriți să extindeți sfera lor de aplicare sau să realocați fonduri între măsuri, serviciile mele sunt gata să vă ajute astfel încât implementarea să poată începe cât mai curând posibil.
Se pot susține diverse tipuri de cooperare. Acest lucru se poate aplica lanțului de aprovizionare cu alimente, cu fermierii care vând direct consumatorilor sau înființând servicii de livrare la domiciliu de produse esențiale, cum ar fi alimente sau medicamente, pentru locuitori rurali izolați. De asemenea, se poate mobiliza sprijin pentru a coopera în vederea îmbunătățirii serviciilor legate de asistența medicală.
Mai mult, fondurile pentru dezvoltare rurală pot susține investiții la nivelul fermei, pentru prelucrarea, comercializarea sau ambalarea alimentelor sau pentru restabilirea potențialului de producție agricolă. Acest lucru se aplică, de asemenea, investițiilor în infrastructuri și servicii locale mici, cum ar fi achiziția de echipamente, adaptarea centrelor de sănătate sau amenajarea de instalații mobile de sănătate în zonele rurale.
Serviciile de consultanță pot ghida fermierii pentru a îmbunătăți rezistența exploatațiilor lor. Serviciile de ajutorare a fermelor pot ajuta fermierii în munca lor zilnică atunci când este nevoie din cauza unor motive precum boala, absența sau suprasolicitarea neașteptată.
În cazul în care instrumentele de gestionare a riscurilor sunt deja în vigoare, acestea ar putea fi utilizate imediat pentru a compensa fermierii pentru pierderi semnificative și bruște de venituri ca urmare a crizei.
În sfârșit, instrumentele financiare pot continua să ofere asistență financiară fermierilor. În plus, în conformitate cu Coronavirus Response Investment Initiative Plus, Comisia a extins sfera de sprijin acordată întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural, propunând împrumuturi sau garanții pentru acoperirea costurilor operaționale prin instrumente financiare. Acest lucru ar putea ajuta la creșterea fluxului de numerar al fermierilor, de exemplu.
Rețeaua europeană pentru dezvoltare rurală (ENRD) a publicat o colecție de exemple de proiecte de răspuns COVID-19.
Împreună cu serviciile mele, ne-am angajat să vă sprijinim pentru a folosi toate măsurile disponibile cât mai rapid și cât mai eficient. Vom asigura o aprobare rapidă a amendamentelor programului propuse ca răspuns la criză și am dori să vă încurajăm să vă conectați proactiv cu serviciile mele în acest sens.
Puteți conta pe sprijinul meu.
Cu stimă
Janusz Wojciechowski
Comisarul UE pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală