Folosirea unui îngrășământ organic pe bază de gunoi va fi intens promovată în Uniunea Europeană. Pentru ca acest tip de îngrășământ să poată fi comercializat fără probleme pe piața internă, Comisia Europeană a propus o Ordonanță care reglementează standardele de siguranță, calitate și etichetare.
În plus, sunt prevăzute reguli pentru transformarea biodeșeurilor în materii prime ce pot fi utilizate la fabricarea îngrășământului. Comisia din Bruxelles speră ca regulile unice privind îngrășămintele să sporească șansele pe piață ale întreprinderilor inovative. La momentul actual, îngrășământul pe bază de făină de carne sau de oase se folosește aproape exclusiv în ţările unde acesta este produs, pentru că nu există standarde unitare. Scopul noilor prevederi vizează, printre altele, diminuarea deșeurilor, a consumului de energie și reducerea impactului negativ asupra mediului.
Este rândul ţărilor membre UE și Parlamentului European să voteze acest demers. Noua variantă a ordonanței privind îngrășământul ar trebui să înlocuiască textul legislativ existent la momentul actual, care datează din anul 2003. Legea din 2003 se referă doar la produsele convenționale și nu conține nici o reglementare privind reducerea impactului asupra mediului. Noul act normativ va fi valabil pentru toate tipurile de îngrășământ, pentru a putea obține un nivel înalt de protecție a solurilor.
CE susţine producătorii de îngrășăminte din biodeșeuri. Actualmente, numai 5 la sută din aceste deșeuri sunt reutilizate. Dacă această cifră ar crește, ar exista posibilitatea ca până la 30 la sută din îngrășămintele convenționale să fie înlocuite de îngrășăminte organice. (sursa: agrarticker.de)