Prețul mediu de referinţă al cărnii de porc din UE a scăzut cu 2,67 euro, până la 192,62 euro/100 kg, de la începutul lunii decembrie 2019 şi până în prima săptâmână din ianuarie. Evoluţia preţului în perioada sărbătorilor de iarnă conturează tendinţa de bază a evoluţiei pieţei pentru următoarea perioadă.
La mijlocul lunii decembrie preţul mediu de referinţă al cărnii de porc a atins cel mai înalt nivel din ultimii peste 20 de ani, 197,05 €/100kg (preţ mediu de referină UE, 15 decembrie 2019), cu aproape 60 euro mai mare decât era în urmă cu un an.
Conform datelor publicate de AHDB, odată cu scăderea prețului cărnii de porc în UE, diferența dintre prețurile din Marea Britanie și restul statelor UE a continuat să se reducă. Pentru săptămâna încheiată pe 5 ianuarie, în ţările selectate s-au înregistrat următoarele modificări de preț (în perioada 09.12.2019 - 05.01.2020): Polonia: +0,24 €, Spania: -1,88 €, Olanda: -2,19 €, Danemarca: -2,94 EUR, Franța: -4 €, Germania: -6,22 € şi Belgia: -8,20 €.
Reamintim că preţul de referină al cărnii de porc în EU era de 174,27 euro/100kg în21 iulie 2019.
Creşterea bruscă a preţului de referinţă al cărnii de porc în decembrie, în UE, după câteva săptămâni de creșteri mai modeste s-a manifestat în ciuda rapoartelor ce indicau o stagnare a cererii pentru piaţa chineză ca urmare a acţiunilor guvernului chinez de a reduce prețul intern ale cărnii de porc. Cu toate că prețurile angro la carnea de porc din China au scăzut puțin în decembrie, acestea rămân încă extrem de mari.
Piaţa cărnii de porc din China
Impactul focarului de coronavirus a scăzut prețurile cărnii de pui în China, în timp ce prețurile cărnii de porc continuă să crească. Pentru ambele categorii de carne, preţurile au crescut în 2019 ca urmare a evoluţiei focarelor de pestă porcină africană, care a redus dramatic producția de porc. De la începutul acestui an, prețul cărnii de pui a scăzut brusc din cauza scăderii cererii în restaurante.
Scăderea prețurilor la carnea de pui a determinat fermierii să reducă efectivele de păsări prin abatorizare, ceea ce a crescut şi mai mult presiunea asupra pieţei.
În ceea ce priveşte carnea de porc, guvernul chinez a scos cantităţi mari de carne din rezervele de stat la sfârșitul anului trecut pentru a ajuta la reducerea prețului. Acum, coronavirusul ridică multe probleme şi blocajele cu aprovizionarea.
Departamentul pentru Agricultură din SUA estimează că producția de carne de porc din China va scădea în acest an cu peste o treime, până la 36 milioane tone. Acesta ar trebui să crească cererea pentru furnizorii externi şi USDA apreciază că anul acesta China va importa 3,7 milioane tone carne de porc.