VÂNZĂRI-CUMPĂRĂRI DE TEREN AGRICOL! Doar anul trecut s-au tranzacționat circa 100.000 de ha dintre care 15 % prin intermediul Agricover. Oferta de vânzare a terenului agricol este în scădere, iar prețurile în urcare.
Portofoliul Agricover a ajuns la circa 4.500 de fermieri care lucrează aproape 2 milioane ha. Robert Rekkers, directorul general Agri-Finance, spune că profitul reinvestit s-a dus într-o mare proporție spre achiziția de teren agricol. Doar anul trecut s-au tranzacționat circa 100.000 de ha dintre care 15 % prin intermediul Agricover. Oferta de vânzare a terenului agricol este în scădere iar prețurile în urcare. O urcare care se va menține dar cu o curbă mai lejeră. Fermierii nu sunt tentați să achiziționeze teren agricol deoarece la terenul arendat se menține o cotă de profitabilitate destul de ridicată (în jur de 20%), deși a scăzut constant în ultimii ani. O cotă care le permite în continuare o dezvoltare a fermelor.
Procentul de bani proprii/bani împrumutați la achizițiile de teren agricol arată faptul că fermierii evită să se îndatoreze deși pragul de îndatorarae este relativ scăzut (sub 1000 euro/ha).
Agricover a devenit cel mai important actor pe piața porcinelor odată cu definitivarea investițiilor în abatorul de la Periș. 400.000 de porci sacrificați pe an este o cifră importantă!
Agricover a organizat miercuri, la Sinaia, o conferință cu tema Tendințe și Inovare. Au participat fermieri care însumează 600.000 ha. Nicușor Șerban, președinte Holstein Ro și administrator Agroserv Măriuța, vestitul Alexandru Baciu, din Grădiștea, Călărași, cel care a ridicat la alt nivel afacerea în agricultură, dar și Romulus Oprea, vicepreședintele Federației Cartoful din România, Constantin Bazon, vicepreședinte LAPAR, Cristinel Brînză, din Brăila, Cosmin Băcanu, fermier din Teleorman sau Constantin Dume, cunoscut ca arendașul lui Băsescu au venit la conferința Agricover să afle de la Ghiță Pinca, directorul general al Agri-Business Agricover, cum se continuă inovarea pentru fermierii români, sau de la directorul genearal al Agri-Finance, Robert Rekkers, care sunt tendințele și inovațiile în finanțarea agriculturii.
Agricover a crescut pe acest segment cu 38% (1,37 miliarde lei plasamente) în 2017 față de 2016, ceea ce a atras atenția și Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare care s-a hotărât să devină partener cu Agricover pentru întâmpinarea nevoilor de cash a fermierilor români. Fermierii români au contabilizat doar anul trecut un profit de circa 5 miliarde lei, adică peste 1 miliard de euro.
Pe larg despre toate acestea, dar și despre partenerii Agricover care s-au implicat în buna desfășurare a conferinței în revista Ferma!