Organizaţi într-o adunare publică de protest, agriculturii din Nădlac contestă noile prevederi ale Codului Fiscal privind încadrarea utilajelor şi maşinilor agricole la categoria mijloacelor de transport, precum şi impozitarea lor în funcţie de capacitatea cilindrică.
Aproximativ 150 de fermieri din Nădlac, persoane fizice şi juridice, vor protesta mâine, 14 martie a.c., între orele 10 şi 12, împotriva nivelului taxelor şi impozitelor locale stabilite de Consiliul Local Nădlac în urma intrării în vigoare a noului Cod Fiscal.
Actul normativ modifică sfera de cuprindere a taxelor şi impozitelor pentru mijloacele de transport prezentate în Titlul IX, cap. 4 al Legii 571/2003, la această categorie fiind incluse şi utilajele agricole.
Fermierii solicită menţinerea taxelor şi impozitelor la nivelul anului 2011 conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal şi respectarea încadrării lor la categoriile corespunzătoare tipului de vehicul.
Până la această dată, fermierii şi-au prezentat şi argumentat nemulţumirile, mai întâi în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Primăriei Nădlac din 5 martie a.c., în urma căreia n-au ajuns la nici o înţelegere. Apoi s-au adresat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, printr-o adresă semnată de organizatorii ,,Balului Agricultorilor” - eveniment tradiţional desfăşurat la începutul lunii februarie a.c... Adresa a fost înaintată şi Instituţiei Prefectului Arad şi deputatului PD-L de Arad Iustin Cionca.
Combinele - mijloace de producţie, nu de transport
În ceea ce priveşte impozitarea combinelor, aşa cum sunt ele prezentate în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, grupul fermierilor din Nădlac contestă noua formă de impozitare, deoarece combina nu este un mijloc de transport, prin urmare utilajul nu circulă pe drumurile publice.
Apoi, la combine nici un producător nu precizează capacitatea cilindrică, fiind o valoare irelevantă, aceasta constituie o caracteristică pentru mijloace de transport. "Nici un producător nu specifică la combine masa totală maximă autorizată, deoarece aceasta este o valoare irelevantă. Aceste utilaje recoltează în „câmp deschis”, fiind practic mijloace de producţie, şi nu mijloace de transport", îşi susţin fermierii punctul de vedere.
Şi tractoarele neînmatriculate se impozitează
Conform noilor prevederi ale Codului Fiscal, cu modificările ulterioare (OUG nr. 125/2011 şi HG 50/2012), se vor impozita şi tractoarele neînmatriculate. „Tractoarele agricole, conform Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, sunt maşini utilaje şi instalaţii pentru agricultură. Pe de o parte, art. 261, aliniatul 1 prevede „un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România”, dar totodată în continuarea lui se precizează faptul că „[...] cu excepţia cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel”, pe de altă parte, art. 263*), aliniatul 2, tabelul prezintă mijloacele de transport supuse impozitării, iar la punctul 8 sunt prezentate tractoarele înmatriculate, adică cele care circulă pe drumurile publice conform legislaţiei în vigoare”, scrie în documentul adresat Direcţiei de Finanţe Arad.
Conform articolelor 261 şi 263 ale Codului Fiscal, taxa asupra mijloacelor de transport se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a utilajului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm3, sau fracţiune din aceasta, cu suma corespunzătoare mijlocului de transport, în cazul tractoarelor înmatriculate suma corespunzătoare fiind de 18 lei. Potrivit fermierilor din Nădlac, în cazul lor, Consiliul Local a prevăzut o sumă de 21 lei.
Traseul de acces spre locul adunării de protest, precum şi cele de dispersare, vor fi străzile Mihai Eminescu; Victoriei; G. Enescu şi 1 Decembrie, din Nădlac.