Primăriile din România au primit circa 155.000 de notificări de retrocedare a imobilelor, în baza Legii 10/2001. Dintre acestea, circa 43.500 nu sunt încă soluționate, potrivit calculelor realizate de societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, pe baza statisticilor Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).
Primăria București deține cea mai mare pondere de dosare nerezolvate din total, respectiv 39.000. Însă, la Primăria Capitalei s-au primit și cele mai multe notificări de retrocedare, respectiv 58.042, așadar mai mult de o treime din totalul notificărilor de retrocedare din țară, susțin avocații de la Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
Câteva primării se remarcă prin numărul mare de dosare soluționate. De exemplu, Primăria Cluj mai avea în luna mai doar 3 notificări de soluționat, după ce a avut de gestionat circa 4.300 de dosare. La fel, Primăria Galați mai are de soluționat 2 dosare, din cele 4.272 de notificări pe care le-a avut de gestionat. Primăria Satu Mare, precum și câteva primării din județele Constanța și Timiș au soluționat deja toate notificările depuse.
Soluțiile primăriilor pot fi contestate în instanță.
30 iunie 2017 a fost ultima zi în care foștii proprietari care au depus notificări la Primăria București au putut da instituția în judecată pentru nerezolvarea dosarelor, potrivit Legii 165/2013. Pentru celelalte primării din țară, au existat de asemenea termene limită, în anii anteriori. Cei care nu au acționat primăriile în instanță, trebuie să aștepte o soluție din partea acestor autorități. Doar dacă vor considera această soluție nedreaptă, pot acționa primăriile în instanță.
În cazul în care nu apare o contestație, parcursul dosarelor va fi următorul. După ce primăriile soluționează dosarele, decizia va fi trimisă Instituției Prefectului, în vederea exercitării controlului de legalitate. Ulterior, dosarele cu propunere de acordare de despăgubiri sunt transmise către ANRP, pentru derularea procedurii specifice, în vederea validării sau invalidării propunerii, a evaluării despăgubirilor, a emiterii deciziilor de compensare prin puncte etc.