RUȘINOS! HRANA E LA GUNOI! Fermierii aruncă zilnic mii de litri de lapte! Culturile de legume au fost lăsate să putrezească pe câmp! Asta în timp ce sute de mii de oameni așteaptă la cozi uriașe la ușile depozitelor de alimente. Oamenii s-ar putea hrăni cu ce aruncăm noi, sunt supărați fermierii americani. Ei spun că asta se întâmplă din cauza absenței unui plan federal de distribuire a hranei.
Lanțul alimentar din SUA se destramă! Sunt mai multe cauze. Mulți dintre muncitorii din fabricile de procesare a hranei s-au îmbolnăvit de coronavirus. Fermierii spun că legumele lor și laptele din ferme erau destinate școlilor și restaurantelor. Toate sunt închise, iar acum ei sunt nevoiți să arunce laptele pe câmp și să lase culturile să putrezească. În timp ce fermierii sunt forțați să arunce hrană, proviziile din depozitele de hrană scad semnificativ, iar cozile de oameni flămânzi la ușile depozitelor sunt lungi. Fermierii americani spun că acest paradox este cauzat de absența unui plan federal pentru distribuirea hranei.
Fermierii din Florida au împărțit munți de roșii, de dovlecei și de cartofi oamenilor din comunitate. Localnicii și-au umplut sacii. Din păcate, agricultorii nu au avut ce face cu surplusul. Legumele au putrezit pe câmp sau au fost zdrobite sub roțile tractoarelor.
Le-am dat cui am putut, cât am putut. Pur și simplu avem prea multe. Oamenii ar putea trăi doar cu ceea ce a trebuit să aruncăm noi, spune supărat fermierul Sam Accursio din Florida.
Ca rezultat, milioane de tomate și dovlecei putrezesc pe plantații întinse.
În Idaho, statul Colorado, fermierii au ridicat piramide din cartofi, iar localnicii vin cu sacii să-și aleagă cât vor.
În vestul țării, dezastru pentru fermele de creștere a vacilor! Crescătorii de vaci sunt nevoiți să împrăștie pe câmp mii de litri de lapte. Miile de litri de lapte sunt azvârlite din cisterne, săptămânal, pe câmp. Ironia crudă este că toate acestea se întâmplă în timp ce americanii așteaptă la cozi lungi pentru donațiile în hrană. 120.000 de oameni așteaptă în fiecare săptămână cu orele la ușa depozitului de alimente San Antonio.
Este criminal, e păcat, mâncarea nu ar trebui niciodată risipită! Este rușinos, spune Eric Cooper, președinte&CEO Depozit alimente San Antonio. Fermierii și depozitele de alimente au pledat pentru a corela supraproducția cu nevoile crescute. Comisia de agricultură din Florida spune că a cerut ajutor guvernului de acum o lună, însă departamentul de stat nu a anunțat niciun plan de distribuire a hranei, pentru împărțirea surplusului de legume și lapte produs de fermieri celor flămânzi.
Cantitățile din depozitele de alimente, băncile de alimente, care împart gratuit hrană scad vertiginos. Este nevoie urgentă de o intervenție a guvernului printr-un plan federal de distribuire a hranei. Până când acest program federal va ajunge la zi, fermierii spun că sunt nevoiți să-și eutanasieze și animalele, puii, găinile, pentru că nu au cui să le vândă și unde să le ducă.
Dacă nu se intervine de urgență ca stocurile de la fermieri să fie redistribuite depozitelor și magazinelor din SUA, curând multe dintre alimente vor dispărea de pe rafturi.
Reportaj transmis de postul TV american CBS pe data de 27 aprilie 2020.