RENUNȚĂ LA CREȘTEREA ANIMALELOR. Muncă multă, bani puțini, producția de lapte și carne se vinde greu și la prețuri mici. Toate sunt motive pentru ca tinerii din România să nu-și dorească să devină proprietari ai unei ferme de animale. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, săptămâna trecută, în vizita făcută în județul Mureș, că pregătește, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, un ajutor din bani europeni care să-i motiveze pe crescătorii de animale, pe fermieri să angajeze tineri.
Încercăm să sprijinim instalarea tinerilor fermieri, în contextul în care îmbătrânirea forței de muncă și a fermierilor în agricultură este un fenomen nu doar la noi în România, ci în întreaga Europă. Din păcate, tot mai puțini tineri aleg să rămână în acest domeniu, unul deloc ușor care necesită multă muncă, timp, 24 din 24 de ore, în special în zootehnie. Trebuie să avem programe de susținere a acestei categorii, de instalare a tinerilor în agricultură.
Gândim și cu Ministerul Fondurilor Europene o modalitate de a-i susține pe cei care angajează tineri. Nu sunt doar proprietari de ferme, sunt și oameni care lucrează în fermele respective și atunci, ca să poți să-i dai un salariu mai bun, gândim niște forme de sprijin prin rambursare, în așa fel încât o parte din salariul dat unui tânăr care se angajează într-o fermă să-l compensăm tot din fondurile europene, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, citat de Zi de Zi Mureș.
Potrivit Comisiei Europene, doar 11% din exploatațiile agricole din Uniunea Europeană ar fi gestionate de fermieri cu vârsta sub 40 de ani, iar tinerii se lasă greu convinși să devină agricultori. Aceeași sursă precizează că 33% din fermierii din UE au în jur de 65 de ani, 0,45% sunt până-n 25 de ani, 5% au vârste între 25 de ani și 34 de ani, 6% între 35 de ani și 39 de ani, 9% între 40 de ani și 44 de ani, 23% între 45 de ani și 54 de ani, 25% între 55 de ani și 64 de ani.
Conform Ministerului Agriculturii, fermierii care angajează tineri beneficiază, la acest moment, de un ajutor de la stat de la 500 de lei până la 1000 de lei, bani acordați lunar. Este Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară, aprobat prin HG nr. 325/2019.
Angajatorul fermier care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai Programului are dreptul la următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată:
a) 1000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară;
b) 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare;
c) 500 lei pentru persoanele fără studii.
De asemenea, angajatorii fermieri au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru anul 2020, Programul are alocat un buget de un milion de lei.