PROIECT EXCELENT! 60 de tineri români orfani, abandonați sau cu probleme de adaptare în societate, învață o meserie la Asociația Concordia din București. Dintre ei, 13 tineri sunt interesați să învețe agricultură. Proiectul este co-finanțat de statul elvețian.
Pe 29 ianuarie, la Ploiești, în Centrul austriac pentru educație și formare profesională (fostă casă de copii) s-a desfășurat o conferință de presă care a marcat finalizarea proiectului de oferire de servicii integrate gratuite, pentru tineri care au urmat cursurile pentru lucrători în cultura plantelor.
Acești tineri vor putea rămâne angajați o perioadă la Concordia Agricultură, o fermă legumicolă (o înterprindere economică socială) aflată în Ariceștii Rahtivani. Suprafața fermei este de 3 ha, pe care sunt 6 solarii și o seră. Chiar și în centrul din Ploiești sunt două mici solarii în care se poate demonstra pe viu la cursurile practice diverse activități de plantare și întreținere a culturilor.
Proiectul a fost co-finanțat de statul elvețian printr-un grant oferit prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român (64.723,77 CHF, reprezentând 67,99% din valoarea integrală a proiectului).
Dincolo de prezentările făcute cu timiditate și suflet, caracteristice unor oameni angrenați în proiecte sociale prin care se încearcă ancorarea în societate a unor copii cu probleme deosebite din punct de vedere social, evenimentul a creat o punte între lumea mult prea ocupată cu viața de zi de zi și astfel de realități dureroase.
La Centrul austriac pentru educație și formare profesională Concordia din Ploiești există o adevărată școală de meserii, circa 60 de tineri (40 de tineri sunt și cazați în cadrul acestui centru) cu probleme , orfani, abandonați de familii sau cu probleme de adaptare, învață o meserie pe care au ocazia să o și practice pentru o perioadă în cadrul interprinderilor sociale dezvoltate de Concordia. Înterprinderi menite să asigure și o palidă refinanțare a proiectelor derulate de Concordia România. O inițiativă care a împlinit anul trecut un sfert de veac în țara noastră.
Ce m-a frapat a fost faptul că doi dintre cei 13 tineri care se pregătesc să devină lucrători în agricultură (mai precis, horticultori), care ne-au ajutat să ne plantăm o floare pentru acasă, mi-au spus că vor să părăsească România, să-și croiască un destin în altă țară, și aceste certificate de calificare îi vor ajuta.
Din păcate, reprezentantul DAJ Prahova (consilier ing. Viorel Simion) nu a catadicsit să se deplaseze la eveniment deși era trecut în program. Aș fi continuat malițios, dar oricum faptul s-a consumat.
Pe larg despre ce face organizația umanitară Concordia pentru tinerii satelor aflați în situații sociale deosebite, pe care îi școlește apoi le oferă posibilitatea de a căpăta un strop de experiență incluzându-i în societate, în revista Ferma.