Ministerul Mediului propune într-un proiect de act normativ o taxă pentru substanțele clasificate ca fiind periculoase pentru mediu. Ce este această taxă de mediu de 2% și pentru ce se va plăti? Iată ce scrie în actul normativ!
Ministerul Mediului supune dezbaterii publice un proiect pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 196/2005 privind Fondul de mediu. Agroinfo inserează textul care interesează și companiile de inputuri ce operează în agricultură și, implicit, pe fermieri.
Art.9, alin.1
e) o contribuţie de 2% din valoarea substanţelor și preparatelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, cu excepția celor folosite în agricultură pentru fertilizare, introduse pe piaţa naţională de către operatorii economici.
Pentru aplicarea taxei de mediu pare importantă clasificarea substanțelor. În funcție de această clasificare se va stabili care substanțe folosite petru protecția plantelor vor fi taxate și care nu. Care va fi baza de calcul a acestei taxe?
În cazul introducerii pe piaţa naţională, prin achiziţii intraunionale sau importuri de bunuri, în scopul utilizării sau consumului propriu, a substanţelor și preparatelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, baza de calcul la care se aplică contribuţia prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. e) reprezintă valoarea de achiziţie, exclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă.
În același proiect de act normativ este prevăzută, în anexa 2, o taxă pentru deșeurile inerte și nepericuloase încredințate în vederea depozitării și eliminării finale, 80 de lei/tonă din 2016 și 120 lei/tonă din 2017. Agroinfo a scris aici cu amănunte despre această taxă pe care vor fi obligați și fermierii să o plătească.
Proiectul de act normativ este în dezbatere publică din 16 iulie 2015, poate fi găsit pe pagina oficială a Ministerului Mediului.