ȚARĂ, TREZEȘTE-TE! Apel disperat al legumicultorilor din Băleni, județul Dâmbovița, CĂTRE TOȚI ROMÂNII: Veniți măcar unul din familie la piață! Aruncăm tone de legume la gunoi. Tânărul fermier George Petrișor Ghenea din Băleni ne-a spus că nu mai plantează șarja a doua de ridichi. Noi plantam în fiecare an două șarje de ridichi. Anul ăsta nu am reușit să o vindem pe prima.
Suntem într-un important bazin legumicol aici la Băleni. În ultimii doi ani, ne-am axat pe culturile în solarii, pe o suprafață de circa 500 de hectare. Acu primăvara noi facem acele ridichi la kilogram, deci facem ridichii de lună la legătură, dar le semănăm și mai rar să le facem la kilogram. În anii trecuți, veneau din toată țara să cumpere ridichi, ceapă verde și mărar. Acum cu virusul ăsta, vă spun sincer, într-o singură zi a venit unul și a luat decât 1.500 de legături de ridichi. Am 4.000 de metri de solar acoperit și-n momentul ăsta am 1.000 de metri cu ridichi nerecoltate, 700 mp cu ceapă verde și încă vreo 500 cu salată. Sunt undeva pe la jumătate, că 1.700 am eliberat deja într-un solar și am răsadurile pregătite pentru tomate. Undeva la jumătate din producție, din păcate, cealaltă jumătate nu știu dacă se mai vinde.
Noi, aici, la Băleni, pe lângă prima cultură pe care o semănăm din ianuarie, mai punem încă o dată ridichi, punem ridichi de două-tre ori. Problema noastră acum e să o vindem pe prima, prima șarjă, a doua șarjă nu o mai punem pentru că nu o să avem cui să o vindem. Oricum agricultura e o loterie, dar în condițiile impuse acum e din ce în ce mai greu.
Îndemnul conducătorilor e așa: țăranul să cultive, să pună că altfel nu o să avem ce să mâncăm. Cu ce să pun?! Dacă eu din prima cultură am vândut jumătate sau poate mai puțin de jumătate și săptămâna asta o să fie una foarte grea, poate nu o să se mai vândă nimic, cu ce să înființez a doua cultură. Cu ce să înființez eu cultura pentru că toate inputurile le iau din import. Nu mai e nimic românesc decât sămânța, undeva la 10%. Cu ce voi merge înainte?! E necăjit tânărul fermier (în foto).
Comercianții serioși care veneau să ia direct de la fermieri, de la legumicultori, nu mai vin. Munții de ridichi vor rămâne nevânduți. Deja, legumicultorii au renunțat la a doua șarjă, la a doua cultură.
Fermierul George Petrișor Ghenea a declarat pentru AGROINFO că ieșea cu salată verde în ianuarie când încă era zăpadă, când era o trufanda, dădea căpățâna cu 1,7 lei, iar românul nostru mergea tot la supermarket să cumpere.
Previziunea mea e cam sumbră. Ce se întrevede nu e de bine. Multe legume se aduc din import, iar eu care am ajuns și anul trecut la performanța să fac produs finit în ianuarie îmi ghidam prețul după salata de Italia care venea. Dacă cea de Italia, cultură hidroponică (care nu este în pământ n.r.), venea salata la 2 lei căpățâna, eu ziceam 1,7 lei ca să vând și eu. Eu nu o fac la 30 de zile cum se face hidroponic, eu o fac la 90 de zile. Că așa permite vremea pe timp de iarnă, spune fermierul.
Am ridichi de lună în solar însă le voi arunca pentru că nu vine nimeni să le cumpere. Am fost la piață cu un transport și m-am întors cu toată marfa acasă. Loboda am aruncat-o la bălegar că s-a veștejit, a spus necăjit un legumicultor din Băleni, vecin cu tânărul fermier, la MDI TV, un post local.
E multă furie, neputință și supărare între fermieri, între țăranii noștri. O strigă și ei pe unde pot, în media, și pe Facebook.
Oare de ce nu ia statul măsuri să achiziționeze produse direct de la producător si să le vânda la prețuri rezonabile pentru fiecare cetățean?Ar fi o masura buna si pentru cetateni si pentru taranii care au trudit!
Guvernanților, treziți-vă! Faceți centre de colectare și strângeți marfa de la țărani!
foto copertă: MDITV