Adama
Vinasa Rompak

ȚĂRANII NOȘTRI DIN BĂLENI: ARUNCĂM TONE DE LEGUME LA GUNOI!

Publicat: 24 martie 2020 - 17:18
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ȚARĂ, TREZEȘTE-TE! Apel disperat al legumicultorilor din Băleni, județul Dâmbovița, CĂTRE TOȚI ROMÂNII: Veniți măcar unul din familie la piață! Aruncăm tone de legume la gunoi. Tânărul fermier George Petrișor Ghenea din Băleni ne-a spus că nu mai plantează șarja a doua de ridichi. Noi plantam în fiecare an două șarje de ridichi. Anul ăsta nu am reușit să o vindem pe prima.

Suntem într-un important bazin legumicol aici la Băleni. În ultimii doi ani, ne-am axat pe culturile în solarii, pe o suprafață de circa 500 de hectare. Acu primăvara noi facem acele ridichi la kilogram, deci facem ridichii de lună la legătură, dar le semănăm și mai rar să le facem la kilogram. În anii trecuți, veneau din toată țara să cumpere ridichi, ceapă verde și mărar. Acum cu virusul ăsta, vă spun sincer, într-o singură zi a venit unul și a luat decât 1.500 de legături de ridichi. Am 4.000 de metri de solar acoperit și-n momentul ăsta am 1.000 de metri cu ridichi nerecoltate, 700 mp cu ceapă verde și încă vreo 500 cu salată. Sunt undeva pe la jumătate, că 1.700 am eliberat deja într-un solar și am răsadurile pregătite pentru tomate. Undeva la jumătate din producție, din păcate, cealaltă jumătate nu știu dacă se mai vinde.

Noi, aici, la Băleni, pe lângă prima cultură pe care o semănăm din ianuarie, mai punem încă o dată ridichi, punem ridichi de două-tre ori. Problema noastră acum e să o vindem pe prima, prima șarjă, a doua șarjă nu o mai punem pentru că nu o să avem cui să o vindem. Oricum agricultura e o loterie, dar în condițiile impuse acum e din ce în ce mai greu.

Îndemnul conducătorilor e așa: țăranul să cultive, să pună că altfel nu o să avem ce să mâncăm. Cu ce să pun?! Dacă eu din prima cultură am vândut jumătate sau poate mai puțin de jumătate și săptămâna asta o să fie una foarte grea, poate nu o să se mai vândă nimic, cu ce să înființez a doua cultură. Cu ce să înființez eu cultura pentru că toate inputurile le iau din import. Nu mai e nimic românesc decât sămânța, undeva la 10%. Cu ce voi merge înainte?! E necăjit tânărul fermier (în foto).

legumicultor baleni_b

Comercianții serioși care veneau să ia direct de la fermieri, de la legumicultori, nu mai vin. Munții de ridichi vor rămâne nevânduți. Deja, legumicultorii au renunțat la a doua șarjă, la a doua cultură.

Fermierul George Petrișor Ghenea a declarat pentru AGROINFO că ieșea cu salată verde în ianuarie când încă era zăpadă, când era o trufanda, dădea căpățâna cu 1,7 lei, iar românul nostru mergea tot la supermarket să cumpere.

Previziunea mea e cam sumbră. Ce se întrevede nu e de bine. Multe legume se aduc din import, iar eu care am ajuns și anul trecut la performanța să fac produs finit în ianuarie îmi ghidam prețul după salata de Italia care venea. Dacă cea de Italia, cultură hidroponică (care nu este în pământ n.r.), venea salata la 2 lei căpățâna, eu ziceam 1,7 lei ca să vând și eu. Eu nu o fac la 30 de zile cum se face hidroponic, eu o fac la 90 de zile. Că așa permite vremea pe timp de iarnă, spune fermierul.

Am ridichi de lună în solar însă le voi arunca pentru că nu vine nimeni să le cumpere. Am fost la piață cu un transport și m-am întors cu toată marfa acasă. Loboda am aruncat-o la bălegar că s-a veștejit, a spus necăjit un legumicultor din Băleni, vecin cu tânărul fermier, la MDI TV, un post local.

E multă furie, neputință și supărare între fermieri, între țăranii noștri. O strigă și ei pe unde pot, în media, și pe Facebook.

Oare de ce nu ia statul măsuri să achiziționeze produse direct de la producător si să le vânda la prețuri rezonabile pentru fiecare cetățean?Ar fi o masura buna si pentru cetateni si pentru taranii care au trudit!

Guvernanților, treziți-vă! Faceți centre de colectare și strângeți marfa de la țărani!

foto copertă: MDITV

Vizualizat: 106051 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Yoda
|
04. 13, 2020. Monday 16:10
Niste tineri au facut o platforma gratuita pt producatorii romani. Va puteti inscrie gratuit pe farmeria.ro si va puteti vinde mult mai usor produsele.
3.
LuciD
|
04. 09, 2020. Thursday 13:29
În loc să arunce marfa (cum fac şi fermierii englezi cu laptele) de ce nu sponsorizează spitalele, că tot se plâng pacienţii că nu au ce mânca ? Întreb şi eu, nu dau cu parul.
2.
Nina Iordache
|
04. 05, 2020. Sunday 19:11
si noi avem nevoie de legume romanesti! Ar trebui sa se puna pe Facebook, sa dea un numar de telefon, sa gaseasca un camion si sa aduca legumele la domiciliile celor care s-au izolat. Cred ca trebuie sa se uneasca mai multi fermieri. Altfel nu vad cum s-ar rezolva. Noi, izolatii. am plati si transportul asa cum platim atunci cand comandam online...
1.
GC
|
04. 05, 2020. Sunday 00:28
Statul nu are cum să ajute în felul în care sugerați. În nicio țară cu economie de piață statul nu poate interveni în favoarea unei afaceri pentru că ar încălca regulile liberei concurențe. Darămite într-o economie șubredă ca a noastră.

Iar pe cumpărători nu puteți să dați vina că nu vin să cumpere de la taraba din piață sau de la poarta gospodăriei dumneavoastră. Puneți-vă în locul lor: între a merge într-un loc civilizat, în care ai toate faciliățile să faci cumpărături cu plăcere și cealaltă variantă ce ați alege?

Oferiți-le clienților aceleași condiții ca în supermarket sau lanțurile de magazine din oraș și sigur vor veni. Sigur că un mic producător nu își permite asta, dar dacă vă uniți mai mulți atunci e posibil. Aveți o mulțime de mijloace să luați legătura unii cu alții, să vă organizați, eventual să găsiți comercianți care să vă ajute.
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii