Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ȚĂRAN ROMÂN ÎNSEAMNĂ STĂPÂN!

Publicat: 07 aprilie 2017 - 11:11
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ȚĂRANUL ROMÂN ARE DOUĂ LUCRURI SFINTE: PĂMÂNTUL și TRICOLORUL! Poate vă întrebați ce am în săculețul ăsta din pânză? Am pământ. Este dintr-o bucată moștenită de la bunicul meu. Și, de asemenea, port tricolorul. Țăranul român are două lucruri sfinte: pământul și tricolorul, a spus Călin Fărgaciu, țăran român, membru în Cooperativa Someș Arieș și primarul comunei Săndulești din Cluj, într-un discurs emoționant la deschiderea AGRARIA 2017.

Călin Fărgaciu s-a dus la evenimentul din județul Cluj îmbrăcat în costumul nostru popular.Cu certitudine, un astfel de discurs nu s-ar fi potrivit dacă fermierul ar fi purtat un costum de oficial. La microfon a ținut tot timpul în mâini săculețul din pânză, iar sintagma țăranul român s-a repetat de parcă vorbitorul ar fi vrut să imprime în memoria audienței aceste cuvinte de care mulți dintre noi ne-am îndepărtat. 

Pământul moștenit nu poți să-l porți cu tine într-o pungă din nailon, a spus Fărgaciu. Nu-l disprețuiești, îl venerezi pentru că ne hrănește pe noi toți.

calin-fargaciu-popular_bVorbesc în calitate de țăran român. Un țăran român care este membru într-o cooperativă agricolă. În cazul meu, Someș Arieș Cooperativa Agricolă, plecată de la 7 fermieri și ajunsă la 70 de fermieri. Este numărul unu pe vaca de lapte și numărul trei între cooperativele agricole. Țăranul român, membru în acea cooperativă, care este membră într-un cluster, Agro Transilvania, împreună cu care a reușit să redeschidă Țaga și să facă Brânza de Năsal.  Țăranul român a cărui cooperativă are sediul într-o comună care este membră a unui GAL (Grup de Acțiune Locală n.r.) și nu chiar în ultimul rând, țăranul român al cărui copil este student la USAMV. Așa înțelege țăranul român să lase mai departe ce este al lui. Poate mulți vă întrebați ce am în săculețul ăsta? A spus Călin Fărgaciu, în timp ce desfăcea săculețul din pânză. Din săculeț s-a ivit culoarea neagră a pământului.

Am pământ. Pentru țăranul român, pământul este sfânt. Și pământul ăsta este dintr-o bucată pe care mi-a lăsat-o bunicul meu. Pentru că țăran înseamnă stăpân. Și, de asemenea, port tricolorul. Pentru țăranul român două lucruri sunt sfinte: pământul și tricolorul. Pământul l-am pus într-un sac din pânză, nu într-o pungă de nailon. Pentru că țăranul român consideră pământul sfânt și lucrurile sfinte se țin în pânză, a spus fermierul.

Membrii Cooperativei Someș Arieș dețin împreună 12.000 de vaci și 3.000 ha de teren agricol. Călin Fărgaciu lucrează 50 ha de pământ, din care 20 ha sunt în proprietate și are o fermă cu 50 de vaci.

Vizualizat: 4306 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

04 iulie 2020 - 15:23

O REȚEA CARE SĂ REZOLVE PROBLEMA VÂNZĂRII PRODUSELOR ROMÂNEȘTI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 2 iulie 2020, la conferința de presă că-n programul de relansare a agriculturii, problema vânzării produselor românești va fi rezolvată prin crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuire a produselor de la fermieri. Șeful MADR a detaliat vineri, 3 iulie, acest plan pentru care sunt alocate 500 de milioane de euro.

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

04 iulie 2020 - 14:47

DE CE NU ARE ÎNCREDERE FERMIERUL ROMÂN ÎN ASOCIERE? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a identificat patru cauze ale neîncrederii fermierilor români în asociere. Printre acestea se află și unii dintre liderii fermierilor care și-au folosit poziția doar pentru propriile interese sau pentru cele ale unui grup restrâns de fermieri. Șeful MADR a adăugat că trebuie muncit la înlăturarea acestor cauze, pentru că asocierea este singura șansă a fermierilor mici din România.

AJUTOR DE 300.000 DE EURO PENTRU UN ABATOR!

AJUTOR DE 300.000 DE EURO PENTRU UN ABATOR!

04 iulie 2020 - 14:05

ANUNȚ MINISTRUL AGRICULTURII. În această lună va fi lansată o măsură de finanțare pentru zona montană, construirea de abatoare. Măsura beneficiază de un buget de 12 milioane de euro, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, ministrul agriculturii, Adrian Oros. Suma pe care o poate obține un fermier sau o cooperativă este de maxim 300.000 de euro pentru un proiect.

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

04 iulie 2020 - 13:14

NU MAI VREM LAPTE DIN UNGARIA ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA. Sprijinul financiar acordat fermierilor prin intermediul Programului european lapte, fructe, legume în școli nu ajunge la fermieri. Licitațiile sunt câștigate de firme care aduc, de exemplu, lapte din Ungaria ca să-l livreze școlilor din România. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, că se va schimba legea astfel încât primăriile să cumpere laptele, fructele, legumele, care trebuie livrate în școli, de la fermele locale.

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

04 iulie 2020 - 12:16

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, în acest moment, sunt elaborate acte pentru scheme de sprijin acordate fermierilor și crescătorilor de animale. Ajutorul de criză va fi achitat către fermieri și crescători până la sfârșitul lunii octombrie 2020, a anunțat șeful de la Agricultură.

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

04 iulie 2020 - 11:45

LEGE ADOPTATĂ! Legea privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, adoptată de Parlamentul României, în urmă cu circa o săptămână, stabilește amenzi pentru cei care transportă animale vii și nu respectă regulile impuse de lege. AGROINFO vă pune la dispoziție lista amenzilor.

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iulie 2020 - 07:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând din 02 iulie 2020 efectuează plățile aferente ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie a anului 2020.

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

02 iulie 2020 - 17:19

LEGEA BUNĂSTĂRII ANIMALELOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi că a solicitat o modificare la Legea bunăstării animalelor pe timpul transportului, adoptată de Parlament. Concret, în lege trebuie să apară că nu este permis transportul animalelor pe timpul caniculei, la o temperatură mai mare de 30 de grade. Șeful MADR a adăugat că a negociat cu țările arabe exportul de carcase și carne, nu de animale vii.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Stefan SILVA
|
12. 17, 2018. Monday 20:45
Nu vindeţi pământul
Ştefan Silva

Mi-am dat pământul de la Cruce,
La un străin pe câţiva lei,
N-am crezut c-o să m-apuce,
Zile negre şi ani grei.

Acum sunt om fără de ţară,
Pribeag prin lume şi flămând,
Ce rătăcesc prin lumea largă,
De mult de tot şi de-atunci plâng,
De dorul tău iubită ţară,
După ai mei, după pământ,
De dor de Tricolorul care,
Mai flutură acolo-n vânt.

Acum sunt om fără de ţară,
Străin prin lume, dus de vânt,
Ce port pe talpă grea povară,
Dor de pământul meu cel sfânt,
Şi port pe talpă dorul ierbii,
Ce n-o găsesc pe unde sunt,
Şi port în suflet basmul iernii,
Ce-l ascultam la sobă stând.


Acum sunt om fără de ţară,
Sărman prin lume, fără rost,
Rătăcitor prin ţări străine,
Nici nu mai ştiu pe unde-am fost,
Şi port în spate dorul ţării,
Care-au vândut-o la străini,
Şi port în suflet dorul mamii,
Şi plâng într-una şi suspin.

Eu am plecat demult de-acasă,
Nici nu ştiu când şi nici şi cum,
Mi-e dor de floarea din fereastră,
Şi de mărul de la drum,
Mi-e dor de ouăle de Paște,
Ce le ciocneam cu fraţii mei,
Mi-e dor de holda de la Cruce,
Care-am vândut-o pe doi lei.

Mi-e dor de Seara de Crăciun,
Când colindam prin satul meu,
Şi-l aşteptam pe Moş Crăciun,
Şi-l preamăream pe Dumnezeu,
Mi-e dor de Slujba Învierii,
De la Biserica din sat,
Şi port în pieptul meu durere,
Pentru tot ce am lăsat.

Mi-e dor de banca de la stradă,
Unde-ascultam pe cei bătrâni,
Mi-e dor de nucul din grădină,
Şi de floarea de salcâmi.

Pământul ţării nu se vinde,
El este sfânt şi-mprumutat
De la nepoţi. E locul unde,
Comoara ţării-au îngropat.
Eu l-am primit de la bunicul,
Când a plecat în drumul lui,,
E lege sfântă că pământul,
Rămâne-n trupul neamului.

Cel ce calcă legea sfântă,
Dând pământul la străin,
Duce viaţă de osândă,
În amar, suspin şi chin.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Zen

Zen
Nu eşti beat, atâta timp cât încă mai poţi sta întins pe podea, fără să te sprijini. Detalii