Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

ȚARA PE PRIMUL LOC LA POLUARE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ!

Publicat: 21 octombrie 2019 - 16:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CAUZA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Gazele cu efect de seră contribuie la fenomenul global al schimbărilor climatice. Aceste schimbări au determinat acordarea de plăți compensatorii pentru fermieri, i-au adus Uniunii Europene un proces cu agricultori din mai multe țări și generează manifestații ale ecologiștilor. Care este țara care ocupă primul loc în UE, la mare distanță de alte țări, la emisiile de gaze cu efect de seră?

Emisiile de gaze cu efect de seră contribuie la fenomenul global al schimbărilor climatice. Cine sunt cei mai mari emițători? Ce sector produce cele mai multe emisii?

Ce sunt gazele cu efect de seră?

gazele cu efect de seră sunt gaze în atmosferă care acționează precum un geam într-o seră: absoarbe energia și căldura soarelui care sunt radiate de pe suprafața Pământului, le captează în atmosferă și împiedică scăparea acestora în spațiu
acest proces este principala cauză a efectului de seră care menține temperatura Pământului mai ridicată decât ar fi altfel, permițând existența vieții pe Pământ
multe dintre gazele cu efect de seră apar în mod natural în atmosferă, însă activitatea umană adaugă cantități enorme, sporind efectul de seră, care contribuie la încălzirea globală.

După cum arată infograficul de mai jos, CO2 este gazul cu efect de seră eliberat în cea mai mare cantitate. Este produs în mod obișnuit de activitățile umane. Alte gaze cu efect de seră sunt emise în cantități mai mici, dar captează căldura mult mai eficient decât CO2, iar în unele cazuri sunt de mii de ori mai puternice.

primul-grafic-emisii_b

Emisiile de gaze cu efect de seră pe sectoare în UE

Conform celui de-al cincilea raport de evaluare al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), este extrem de probabil ca activitățile umane din ultimii 50 de ani să fi încălzit planeta. Aceste activități includ, de exemplu, arderea cărbunelui, a petrolului și a gazului, defrișările și agricultura.
Diagrama de mai jos prezintă emisiile de gaze cu efect de seră din UE28 în 2017, defalcate pe principalele sectoare sursă. Energia este responsabilă pentru 80,7% dintre emisiile de gaze cu efect de seră din UE28 în 2017, iar transportul reprezintă aproximativ o treime. Emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură contribuie cu 8,72%, procesele industriale și utilizarea produselor cu 7,82%, iar gestionarea deșeurilor cu 2,75%.

grafic-doi-emisii_b

Emisiile de gaze cu efect de seră pe țări în UE și în lume

Diagramele de mai jos enumeră țările UE în funcție de emisiile totale de gaze cu efect de seră în 2017 și arată care au fost principalii emițători de gaze cu efect de seră în lume în 2015. UE este al treilea cel mai mare emițător, după China și Statele Unite, și este urmată de India și Rusia.
Gazele cu efect de seră rămân în atmosferă pe perioade cuprinse între câțiva ani și câteva mii de ani. Astfel, acestea au un impact la nivel mondial, indiferent de locul în care au fost emise.

Germania este pe primul loc în UE la emisiile de gaze cu efect de seră. Este la mare distanță față de celelalte state UE, cu 906.611 kilotone de CO2 la nivelul anului 2017.  România nu se clasează printre primele țări poluatoare, apare pe graficul transmis nouă de Parlamentul European cu 113.796 kilotone CO2.

Emisii totale de gaze cu efect de seră pe stat UE în 2017
(echivalent de kilotone de CO2)

grafic-trei-emisii_b

Surse: Parlamentul European, Agenția Europeană de Mediu, Eurostat

Vizualizat: 1045 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii