REUȘITĂ. Din grajdurile în ruină care au aparținut altădată unor colhozuri, am construit o fermă modernă de creștere a vacilor, spune Ludmila Catlabuga, o tânără crescătoare de vaci din localitatea Visoca, Soroca, Republica Moldova.
Ludmila Catlabuga este o tânără crescătoare de vaci care împreună cu familia sa a decis să construiască o afacere în zootehnie în satul Visoca, Soroca. Este satul natal al soțului tinerei crescătoare.
Chiar dacă de obicei inițiativele de acest gen aparțin bărbaților, Ludmila a fost cea care a crezut în reușita unei astfel de activități.
Întreaga familie se implică activ în dezvoltarea afacerii, astfel că în doar 5 ani de la lansare, prin eforturi comune, multă dăruire și credite numeroase au reușit să dezvolte o fermă de succes, cu utilajele dintre cele mai performante.
Sincer, o zic la multă lume, nu am visat să am o fermă, dar odată ce am început, poate din start, în subconștientul meu, am avut dorința de a demonstra cuiva – ceva, și inclusiv mie însumi. Ulterior, atât de mult m-am implicat, că nu-mi imaginez acum să fac altceva. Plus la toate, am și o satisfacție morală – că producem și că e un lucru nobil să întreții animale, povestește Ludmila Catlabuga (în foto).
Primele văcuțe – în număr de 33, rasa Holstein, au fost importate din Germania, apoi au urmat încă 15, apoi câteva din Ungaria, astfel că la acest moment ferma numără 150 de capete. Ludmila susține că obțin rezultate bune și pentru văcuțele crescute local, iar rezultatele nu diferă mult de cele de la animalele importate.
Au optat pentru automatizarea proceselor, în primul rând pentru a asigura o viață mai bună animalelor. Inclusiv, starea de sănătate a văcuțelor este monitorizată cu ajutorul așa-numitelor „pedometre”, care transmit date despre activitatea animalelor prin intermediul unei aplicații special elaborate.
VIDEO AICI DESPRE POVESTEA TINEREI CRESCĂTOARE!
„În acest mod ne este mult mai ușor să cunoaștem cum se simte fiecare animal. Aflăm cum și cât se deplasează acesta, ce cantitate de lapte oferă la fiecare mulsoare, care este starea de sănătate, când a fost realizată însâmânțarea, dar și multe altele. Așa poți obține un răspuns la cât de eficient este ceea ce facem și dacă văcuțele se simt bine în condițiile create”.
Au optat pentru stabulație liberă, iar referitor la pășunatul animalelor tânăra crescătoare susține că metoda nu este eficiență atâta timp cât nu avem pășuni special întreținute în acest scop.
Nu a fost atât de ușor să punem această afacere pe picioare. În primul rând, am apelat la credite luate de la persoane fizice. Nu recomandăm altora să facă acest lucru pentru că este anevoios. Ulterior, văzând că investițiile sunt mari, nu ne conveneau prețurile oferite pentru lapte, pentru că acestea nu acopereau cheltuielile. De aceea, am început a colabora direct cu o companie de producere a lactatelor, iar pentru a păstra laptele am importat două rezervoare cu capacitatea de prerăcire, spune Ludmila.
Tânăra recomandă tuturor fermierilor să-și unească eforturile, să analizeze bine piața și oportunitățile, dar și să coopereze, pentru că „mai multe voci mici împreună se fac auzite mult mai ușor”.
„Am creat Asociația Fermierilor-Producători de Lapte pentru ca prin eforturi comune să dezvoltăm sectorul zootehnic autohton. Cu toate că este greu și cu foarte multe carențe, sperăm mult să reușim”.
sursa: agrobiznes.md