Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

TÂNĂRĂ CRESCĂTOARE DE VACI: PE RUINELE UNOR GRAJDURI, AM CONSTRUIT O FERMĂ AUTOMATIZATĂ DE VACI!

Publicat: 18 martie 2021 - 09:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

REUȘITĂ. Din grajdurile în ruină care au aparținut altădată unor colhozuri, am construit o fermă modernă de creștere a vacilor, spune Ludmila Catlabuga, o tânără crescătoare de vaci din localitatea Visoca, Soroca, Republica Moldova.

Ludmila Catlabuga este o tânără crescătoare de vaci care împreună cu familia sa a decis să construiască o afacere în zootehnie în satul Visoca, Soroca. Este satul natal al soțului tinerei crescătoare.

Chiar dacă de obicei inițiativele de acest gen aparțin bărbaților, Ludmila a fost cea care a crezut în reușita unei astfel de activități.

Întreaga familie se implică activ în dezvoltarea afacerii, astfel că în doar 5 ani de la lansare, prin eforturi comune, multă dăruire și credite numeroase au reușit să dezvolte o fermă de succes, cu utilajele dintre cele mai performante.

Sincer, o zic la multă lume, nu am visat să am o fermă, dar odată ce am început, poate din start, în subconștientul meu, am avut dorința de a demonstra cuiva – ceva, și inclusiv mie însumi. Ulterior, atât de mult m-am implicat, că nu-mi imaginez acum să fac altceva. Plus la toate, am și o satisfacție morală – că producem și că e un lucru nobil să întreții animale, povestește Ludmila Catlabuga (în foto).

tanara-crescatoare-vaci_b

Primele văcuțe – în număr de 33, rasa Holstein, au fost importate din Germania, apoi au urmat încă 15, apoi câteva din Ungaria, astfel că la acest moment ferma numără 150 de capete. Ludmila susține că obțin rezultate bune și pentru văcuțele crescute local, iar rezultatele nu diferă mult de cele de la animalele importate.

Au optat pentru automatizarea proceselor, în primul rând pentru a asigura o viață mai bună animalelor. Inclusiv, starea de sănătate a văcuțelor este monitorizată cu ajutorul așa-numitelor „pedometre”, care transmit date despre activitatea animalelor prin intermediul unei aplicații special elaborate.

VIDEO AICI DESPRE POVESTEA TINEREI CRESCĂTOARE!

În acest mod ne este mult mai ușor să cunoaștem cum se simte fiecare animal. Aflăm cum și cât se deplasează acesta, ce cantitate de lapte oferă la fiecare mulsoare, care este starea de sănătate, când a fost realizată însâmânțarea, dar și multe altele. Așa poți obține un răspuns la cât de eficient este ceea ce facem și dacă văcuțele se simt bine în condițiile create”.

Au optat pentru stabulație liberă, iar referitor la pășunatul animalelor tânăra crescătoare susține că metoda nu este eficiență atâta timp cât nu avem pășuni special întreținute în acest scop.

Nu a fost atât de ușor să punem această afacere pe picioare. În primul rând, am apelat la credite luate de la persoane fizice. Nu recomandăm altora să facă acest lucru pentru că este anevoios. Ulterior, văzând că investițiile sunt mari, nu ne conveneau prețurile oferite pentru lapte, pentru că acestea nu acopereau cheltuielile. De aceea, am început a colabora direct cu o companie de producere a lactatelor, iar pentru a păstra laptele am importat două rezervoare cu capacitatea de prerăcire, spune Ludmila.

Tânăra recomandă tuturor fermierilor să-și unească eforturile, să analizeze bine piața și oportunitățile, dar și să coopereze, pentru că „mai multe voci mici împreună se fac auzite mult mai ușor”.

Am creat Asociația Fermierilor-Producători de Lapte pentru ca prin eforturi comune să dezvoltăm sectorul zootehnic autohton. Cu toate că este greu și cu foarte multe carențe, sperăm mult să reușim”.

sursa: agrobiznes.md

Vizualizat: 5605 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

20 septembrie 2023 - 13:47

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

20 septembrie 2023 - 07:15

Trei familii de crescători de animale din comuna Zagra, Bistriția Năsăud, s-au asociat și au făcut Cooperativa Agricolă Haiducii Țibleșului, cu sediul în satul Suplai. Acum cooperativa a investește 3,66 milioane lei într-un centru de prelucrare a laptelui, urmând să scoată pe piață lapte pentru consum, caș și cascaval sub brand propriu.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii