Adama
Vinasa Rompak

TÂNĂR FERMIER de ETNIE ROMĂ CU 1.500 DE OI, VITE: PĂȘUNEA STĂ DE 3 ANI GOALĂ ȘI PRIMĂRIA REFUZĂ SĂ-MI DEA!

Publicat: 30 iunie 2020 - 20:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PĂȘUNEA TREBUIE ÎMPĂRȚITĂ CRESCĂTORILOR. Sunt un tânăr fermier de etnie romă și sunt a patra generație din familia mea de crescători tradiționali de oi, capre, vaci și bivolițe, așa și-a început scrisoarea tânărul fermier din Arpașu de Jos, județul Sibiu, către AGROINFO. Ferma lui a ajuns la 1.200 de ovine și 300 de bivolițe și vaci. Primăria comunei însă îi refuză o bucată de pășune. Și nu doar lui.

Primarul comunei a recunoscut, în interviul dat pentru AGROINFO, că nu a atribuit pășune în Golul Alpin, unde solicită tânărul fermier, niciunui crescător de animale. Pășunea e goală, de 3 ani nu a fost călcată de picior de animal pe motiv că nu e gata amenajamentul pastoral. Poate fi ăsta un motiv sau e doar un pretext?! Chiar dacă nu am multă școală, știu că noi, România, am obținut de la Comisia Europeană derogare pentru amenajamentele pastorale. Dacă ăsta e un motiv, atunci cum de, în alte părți unde nu este amenajament pastoral, pot închiria crescătorii pășunea?! Nu știu ce vrea primăria să facă cu pășunea, să o țină de monument istoric?! Ne spune necăjit tânărul crescător.

coperta-caldarar_b

Simion Constantin Căldărar are 27 de ani și duce mai departe tradiția din familia lui, creșterea animalelor. Ferma a fost întemeiată, ne spune el, de străbunicii lui, dar pe vremea aceea nu aveau atât de multe animale, moștenită de bunici, de mama tânărului fermier și apoi de tânărul fermier. Cu fiecare an, tânărul a crescut, prin muncă, numărul de capete de ovine și bovine. Astăzi, a ajuns la 1.200 de capete de ovine și 300 de capete de bivolițe și vaci. Vite am avut mai multe, dar am vândut din ele și le-aș vinde pe toate că nu mai vreau să le văd cum se chinuie fără pășune, ne spune cu amărăciune.

De la sfârșitul anului 2019 nu mai am pășune, animalele le țin pe unde pot, pe la prieteni care ne-au găzduit temporar până să ne găsim o pășune.  Am depus cerere la primăria Arpașu de Jos pentru pășunea din Golul Alpin. Am sperat că voi obține o suprafață, pentru că acolo nu a închiriat nimeni, și am așteptat răspunsul la cererea mea, răspuns care nu mai venea, ne povestește tânărul crescător.

Timp de 10 ani, până-n anul 2019, animalele din ferma familiei Căldărar, de care se ocupă tânărul fermier, ajutat de mamă și bunic, au fost pe pășunea închiriată de la Karpaten Meat.  Au fost timpuri bune, ne-am înțeles foarte bine cu cei de la Karpaten Meat. Am mai fi rămas acolo însă și-au crescut efectivele de animale, ne-au anunțat cu un an înainte că nu ne vor mai prelungi contractul pentru anul 2020 pentru că au mai multe animale și au nevoie de pășune, explică Simion Constantin Căldărar.

Tânărul fermier a depus cerere la primăria Arpașu de Jos în data de 3 februarie 2020.cerere-arpasu_b plangere-arpasu_bNu i s-a răspuns în termenul legal de 30 de zile.

Am văzut că au trecut 93 de zile și nu primesc un răspuns, am depus o plângere prealabilă. Abia după aceea, am primit un răspuns care m-a lăsat fără cuvinte. Primăria îmi spune că pentru închirierea pășunii aflată în domeniul privat al comunei este necesar amenajamentul pastoral, acesta nefiind definitivat. Din câte înțeleg eu, că școală nu am multă, am doar învățământ primar, 4 clase, România a primit derogare de la Comisia Europeană pentru amenajamentele zoopastorale. I-am lăsat mesaje  și domnului ministru Adrian Oros, dar fără niciun răspuns. Vă rog să mă lămuriți și pe mine dacă acesta este un motiv legal prin care primăria să ne refuze închirierea pășunii.  Noi ne chinuim cu animalele și pășunea stă goală, monument istoric. Suntem patru stâni, cu patru proprietari, pe o suprafață mică, de 100 și ceva de hectare, ne spune tânărul crescător.

AGROINFO a discutat cu primarul comunei Arpașu de Jos, Constantin Aurelian Văcariu. Edilul nu mai știa ce a semnat, a trăit cu sentimentul că pășunea din Golul Alpin se află în domeniul public al comunei și musai scoasă la licitație, chiar dacă în adresa semnată de el, în calitate de primar, și expediată crescătorului scrie negru pe alb că pășunea e în domeniul privat al comunei, iar, potrivit legii, se atribuie direct crescătorilor.

AGROINFO: Tânărul fermier Constantin Simion Căldărar a solicitat primăriei pe care o conduceți închirierea unei suprafețe de pășune în Golul Alpin, iar dvs. i-ați răspuns că nu se poate închiria pășune pentru că nu e definitivat amenajamentul pastoral.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Exact.

AGROINFO: Domnule primar, dacă toți crescătorii de animale din România ar fi așteptat să fie gata amenajamentele pastorale, pășunile din multe zone ale țării ar fi goale.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Nu o pot închiria. Fără amenajamentul pastoral cum îi stabilesc prețul pe metru pătrat?!

AGROINFO: În alte județe s-a stabilit chiria pe hectarul de pășune fără să fie definitivat amenajamentul pastoral. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului  nr. 78/2019 din 18 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 1031 din 23 decembrie 2019, termenul limită de realizare a amenajamentelor pastorale a fost prelungit până la 1 ianuarie 2021. (AICI OUG 78)

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Eu i-am explicat crescătorului, dar el urmărește subvenția, nu urmărește altceva...

AGROINFO: Nu contează, are animale, are dreptul să-i fie atribuită pășune.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Trebuie să fac o evaluare, evaluarea care a fost făcută acum 5 ani de zile nu a fost bine, și era vorba tot de Golul Alpin care e de 800 de hectare. Nu cred că la prețul de 900 de lei pe hectar (chirie n.r.) îi convenea să închirieze și stâncile unde nu avea niciun acces la subvenție. Problema este în felul următor, suntem spre finalizare la acest amenajament și nu pot închiria acum, închiriez la începutul anului dacă e, nu? Că se face atribuirea până-n februarie sau martie.

AGROINFO: Tânărul crescător a depus cerere la primărie în data de 3 februarie.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Dar nu aveam amenajament, nu aveam nimic, pe ce să-i închiriez?! Îmi face mie cineva evaluarea în două săptămâni de zile?! Eu nu cred că mă poate obliga el să urgentez o chestie și să o fac pe genunchi. Sunt mai mulți crescători care au făcut cerere și același lucru le-am răspuns la toți, din cauză că nu am avut amenajamentul pastoral. Dacă eu mă duc la 900 de lei pe hectar, nu cred că se încadrează, că subvenția este undeva la 700 de lei pe hectar.

AGROINFO: Cum stabiliți redevența, chiria pe hectar?

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Păi, tocmai aici e, că eu dacă aduc un evaluator ca să facă o evaluare, atât a ieșit, fără amenajamentul pastoral. Eu nu am de unde să știu ce cantitate de pășune este acolo sau suprafața eligibilă de pășune, că 80% sunt numai jnepeni acolo. Deci, nu am pășune multă, ca să zic că am o pășune care...din ăia 800 de hectare pe care-i am să zicem că am 500 de hectare de pășune, poate 200 de hectare și aia pe mai mulți versanți. 900 de lei pe hectar a ieșit din evaluarea făcută de evaluator, și-a asumat-o.  Și la altă pășune, pe care am avut-o în altă parte, acum semnează contractul la 900 de lei pe hectar. Au plătit oamenii.

AGROINFO: Cred că trebuie modificată Legea pășunilor, să se stabilească un plafon, pentru că 900 de lei pe hectar e mult.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Tocmai. Amenajamentul pastoral stabilește la nivel de județ, pe diferite pășuni, care e prețul de plecare, la 2 euro (pe metrul pătrat), la 5 euro, habar nu am. Dar eu, anul ăsta, termin amenajamentul.

AGROINFO: Nu mă refer la prețul de plecare, mă refer la un plafon pentru chiria pe hectar. adresa-arpasu_b

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Nu, nu așa! La prețul de plecare la licitație.

AGROINFO: Dar ce licitație? Citesc în adresa semnată de dvs. că pășunea din Golul Alpin e pe domeniul privat al comunei. Potrivit Legii pășunilor, pentru pășunile din domeniul privat al primăriilor nu se organizează licitație, sunt atribuite direct crescătorilor de animale din comună.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: E publică, tocmai.

AGROINFO: Pășunea de la Golul Alpin e pe domeniul public?!

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Da.

AGROINFO: Repet, în adresa semnată de dvs. (atașat copie adresa primăriei) scrie că pășunea respectivă e pe domeniul privat al comunei.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Nu cred că i-am dat așa răspuns.

AGROINFO: Vă trimit adresa? E semnată de dvs. Vă citesc ce scrie în adresa semnată de dvs.: pentru închirierea pășunii aflată în domeniul privat al comunei este necesar amenajamentul pastoral, acesta nefiind definitivat. Cum e? E privat sau e public?

Primar Constantin Aurelian Văcariu: O să verific, dar eu știu că e public. Nu are cum să fie privat Golul Alpin.

AGROINFO: Domnule primar, în adresă ați scris că pășunea respectivă este în domeniul privat al comunei. Potrivit legii, pășunile din domeniul privat se închiriază prin atribuire directă crescătorilor, nu prin licitație. Adresa este semnată de dvs, în calitate de primar, și de secretarul general al primăriei.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Păi, auziți, aici e simplu, că-n momentul în care ai pășunea într-un domeniu sau altul, e lista de inventar cu bunuri din domeniul public sau privat. Dar, indiferent cum este, eu nu pot să o închiriez unul la unul. De exemplu, dacă am 10 cereri, eu trebuie să fac o licitație, indiferent că e în domeniul privat sau public.

AGROINFO: Vă contrazic. Dacă pășunea este în domeniul privat al comunei și aveți 10 cereri, împărțiți suprafața la cei zece crescători. Atribuire directă, așa prevede Legea pășunilor. Uitați-vă în lege.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: O să verific dacă pășunea din Golul Alpin e în domeniul public sau privat. Eu știu că e în domeniul public.

AGROINFO: Dvs. i-ați răspuns tânărului crescător că pășunea e în domeniul privat al comunei.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Dvs. credeți că eu fac adresele toate?!

AGROINFO: Domnule primar, adresa transmisă crescătorului are 5 rânduri, ușor de citit. E o frază. Scrie clar domeniul privat al comunei.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: O să verific.

AGROINFO: Verificați, dar e păcat că lăsați pășunea liberă și omul umblă cu animalele de ici, colo. oi-caldarar_bvaci-caldarar_b

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Merge cu animalele la Arpașu de Sus, nu plătește nimic. Și acum o să mă duc să verific mâine, că la Arpașu de Sus a fost cu oile la cineva și le ține cu forța pe pășunea oamenilor. S-a dus cu forța, că nu a cerut acceptul cetățenilor. În partea de șes, adică nu la munte, toată suprafața, 98%, este privată, și tot decide, când se fac ședințele anuale, pe unde este pășunea de oi, pe unde de vite și oamenii acceptă, că-n mare majoritate sunt proprietari de teren, și acum are, de exemplu, 400 de oi la Arpașu de Sus și nu a cerut acceptul la nimeni ca să le ducă acolo.

AGROINFO: Și dvs. vreți acum să-l pedepsiți pe acest tânăr crescător pentru că a apelat la publicația noastră ca să-și spună necazul? Vreți să vă răzbunați?

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Eu vă spun că el are unde să țină oile acum până la primăvară când fac toată atribuirea, că trebuie să o fac corect și cum trebuie, în urma amenajamentului pastoral, câtă vegetație am acolo, măsurate. Dar dacă nu are răbdare și credeți că mă puteți forța să fac mai repede.

AGROINFO: Nu vă forțează nimeni. V-am spus că sunt atâtea pășuni închiriate de către primării care nu au amenajamente pastorale. Dacă ar fi așteptat amenajamentul pastoral, nu mai era niciun animal pe pășune. Tânărul crescător a depus cerere în februarie la primărie și nu i s-a atribuit o palmă de pășune deși are dreptul, conform legii, pentru că are animale.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Dar dvs. v-ați pus întrebarea: când a luat animalele, pe ce criteriu le-a luat dacă nu are teren?! V-ați întrebat treaba asta?! Trebuie să înțeleagă că nu poate cu forța. Cazurile sunt diferite de la primărie la primărie. Majoritatea suprafeței pe care o am e cu titlu de proprietate. El nu poate să-mi forțeze mie mâna că am acolo o juma de hectar. Dacă veniți în comună, să faceți o investigație cu toate problemele pe care le-a creat acest om, că s-a certat cu toți oamenii, că numai asta a făcut, a mers cu oile din stânga în dreapta. Nu ar fi corect să-l las să se înregistreze la registrul agricol și nici la veterinar dacă nu face dovada terenului. Îmi iau animalele, 800, le aduc acasă în curte și după aia mă gândesc la teren. Dacă Consiliul local nu a decis încă să scoată la licitație sau închiriere pe cine putem da în judecată?!bivol-caldarar_b

AGROINFO: Dvs, primăria, ce ați făcut, de fapt, cu pășunea?

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Este liberă, nu se întâmplă nimic. Este și zonă de protecție acolo, că e și o rezervație naturală și aia nici nu se discută, mai este încă un versant pe care, v-am spus, 80% este stâncă. Normal este ca acele animale să urce la munte, dar toate, nu numai ale lui, la toți crescătorii de oi. Cum să împart eu o culme care are 2.000 de metri înălțime și e stâncă ca pe casă?!

AGROINFO: Atunci ce amenajament pastoral faceți dacă e doar stâncă?

Primar Constantin Aurelian Văcariu: La amenajament îmi reiese și suprafața eligibilă pentru pășune, nu jnepeni sau iarbă sau ce e acolo și nu pot să închiriez tot muntele, închiriez numai suprafața aia. Că nimeni nu o să închirieze un munte întreg și să nu aibă acces, că poate nu știți cum sunt munții la noi aici, 400 de metri înălțime. Unde începe zona montană are pășune, atât.  80% e stâncă. El închiriază stânca?!

AGROINFO: Anul trecut sau anul acesta ați atribut pășune crescătorilor?

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Nu. Noi, când am avut problema asta, a fost cu articolul de la 34 la 32 (?!), într-un moment la licitație, într-un moment, se putea face cu atribuire directă, s-a tot schimbat legea de o sută de ori. Când pregăteam documentația, se schimba legea. Și această persoană (tânărul crescător n.r.) să ne dea în judecată că nu i-am dat pășune. Și el să demonstreze cum a adus 800 de oi în localitate fără pământ, că nu are un metru de pământ.

AGROINFO: E tânăr fermier. Cum îl ajutați?

Primar Constantin Aurelian Văcariu:  Să-și ia animale, să facă ce vrea cu ele, că oricum nu plătește impozit la primărie, nu plătește nimic. Dar pășunea, trebuia să se gândească, domle, unde le duc animalele astea? Că nu poate să le țină în curte. Nu a beneficiat nimeni din localitate, indiferent cum îi cheamă. Când termin amenajamentul pastoral, o să primească și el, probabil, cota parte, dar anul ăsta e târziu. Cine mai urcă la munte în iulie?!

AGROINFO: Tânărul crescător a depus cerere la începutul anului, în februarie. Nu i s-a răspuns la cerere în termen de 30 de zile. Ne-a spus că primăria i-a răspuns după 93 de zile.

Primar Constantin Aurelian Văcariu: Îl apărați, nicio problemă.

AGROINFO: Da, îl apăr, și el trebuie apărat și lui trebuie să-i fie respectate drepturile. Dvs. sunteți primar, vă apărați singur. Fiind tânăr fermier, trebuie ajutat. Cine ar trebui să-i întindă primul o mână de ajutor? Gospodarul comunei, adică primarul, dvs. Este tânăr crescător, trebuie ajutat, nu trebuie determinat să se lase de creșterea animalelor.

Să lămurim câteva lucruri legate de amenajamentul pastoral și de pășunile din domeniul privat al comunelor și cele din domeniul public al comunelor. Le lămurim cu legislația în vigoare.

Prelungirea termenului de realizare a amenajamentului pastoral până la 1 ianuarie 2021 a fost stabilită de Guvern tocmai cu scopul de a nu se pierde subvențiile APIA pentru pășune. Dacă pășunile nu sunt atribuite crescătorilor care asigură încărcătura cu animale, cum să fie încasată subvenția?! Pentru ce?! APIA nu plătește subvenții pentru o pășune goală, fără animale sau de pe care nu este cosit și vândut fânul. În primul rând, se pierd subvențiile europene pentru pășunea care a rămas neînchiriată, în al doilea rând, bugetul primăriei are de suferit pentru că pășunea nu este valorificată.

Ținând cont de respectarea obligaţiei implementării amenajamentelor pastorale la 1 ianuarie 2020, în vederea susţinerii absorbţiei fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă şi luând în considerare faptul că amenajamentele pastorale se pot executa numai pe baza unor date din teren care privesc tipul de vegetaţie şi producţia vegetală, ceea ce conduce la o perioadă de elaborare a acestora destul de lungă, se impune prelungirea termenului-limită de realizare a amenajamentelor pastorale până la 1 ianuarie 2021. (OUG 78/2019)

Care este diferența dintre pășunile aflate în domeniul privat al comunelor și cele aflate în domeniul public? Cele din domeniul privat al comunelor sunt atribuite direct crescătorilor de animale, în timp ce pentru pășunile din domeniul public al comunelor se organizează licitație.

Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor, membri ai colectivităţii locale sau care au sediul social pe teritoriul localităţii respective, încheie contracte de închiriere prin atribuire directă.

Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani. [Legea nr. 44/2018].

Cât privește chiria de 900 de lei pe hectar, tânărul fermier ne-a spus, după discuția cu primarul, că ar da 900 de lei chirie pe hectar numai să aibă unde să ducă animalele.
În urmă cu 7 ani, am participat la o licitație unde am oferit 1.100 lei pe hectarul de pășune, dar nu am reușit că a dat cineva cu 20 de lei mai mult. Era vorba de 72 de hectare. I-am spus, domnule primar, lasă-mă să pășunez, cât punem acolo taxă, 700 de lei, 900 de lei pe hectar. Avem animale de generații în urmă, noi din asta trăim.  Când era CAP-ul se duceau acolo, pe munte, 3.000 de oi, spune Constantin Simion Căldărar.


 

Vizualizat: 5528 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii