Compania de agribusiness Syngenta, lider mondial în producţia de seminţe şi substanţe pentru protecţia plantelor, a raportat o scădere a profitului de 7 la sută pentru prima jumătate a anului 2016.
În primele şase luni ale anului, vânzările grupului elveţian au totalizat 7,1 miliarde de dolari, fiind înregistrată o creştere de 73% în cazul produselor noi. Venitul net în prima jumătate a anului 2016 a scăzut cu 13 la sută, ajungând la 1,064 miliarde de dolari, în timp ce acţiunile Syngenta s-au depreciat cu 14 procente, fiind cotate la 12,69 dolari/acţiune.
Potrivit declaraţiei lui Erik Fyrwald, director executiv la Syngenta, pe termen scurt, întreaga industrie este afectată de condiţiile dure de pe piaţă, evocând preţurile mici la materiile prime şi provocările economice şi monetare.
Tranzacţia în care este implicată ChemChina ar putea asigura o consolidare a poziţiei Syngenta pe piaţă. „Purtăm discuţii constructive cu toate autorităţile de reglementare şi sperăm ca până la sfârşitul anului să putem finaliza tranzacţia. Angajamentul pe termen lung al companiei ChemChina va sprijini investiţiile noastre în inovaţie aflate în curs de desfăşurare, astfel încât cultivatorii vor continua să beneficieze de pe urma platformelor noastre tehnologice extinse zeci de ani de acum înainte”, consideră Erik Fyrwald.
La începutul anului, China National Chemical Corp (ChemChina) a făcut o ofertă pentru preluarea Syngenta AG, urmând să plătească 42,8 miliarde de dolari. Prin această achiziţie, dacă ea va fi aprobată de autoritatea europeană anti-trust, ChemChina ar deveni cel mai mare furnizor de pesticide şi substanţe chimice pentru agricultură.