EȘANTION CONTROL APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) selectează pentru subvențiile pe suprafață aferente anului 2020 un eșantion de control prin teledetecție. APIA a furnizat pentru AGROINFO informații despre numărul maxim de fermieri ale căror parcele agricole vor fi verificate prin teledetecție și suprafața care va fi controlată.
În campania anului de cerere 2020, numărul maxim al fermierilor posibil de selectat la controlul prin teledetecție este de cca. 95.797 fermieri cu o suprafață controlată de cca 760.828 ha, după cum urmează:
Estimarea privind numărul de controale este bazată pe datele rezultate din Campania de control a anului de cerere 2019, dar şi a reglementărilor specificate de documentele de lucru ale Comisiei Europene.
Având în vedere faptul că este posibil ca nu toţi fermierii care au depus cereri de sprijin în anul 2019 să depună și în anul 2020, dar şi faptul că vor fi fermieri noi care vor depune cereri de sprijin SAPS (schema unică de plată pe suprafață) în campania 2020, prestatorul de servicii (firma care face verificarea prin teledetecție n.r.) trebuie să aibă în vedere că, după încheierea campaniei de depunere a cererilor de plată 2020 şi în funcţie de rata de neconformitate înregistrată în campania 2019, numărul de fermieri poate creşte sau poate descrește, în funcţie de numărul de fermieri controlabili eligibili, selectați pentru control în zonele acoperite de imaginile satelitare, menționează APIA într-un document despre efectuarea verificărilor prin teledetecție. Aceste măsurători ale parcelelor agricole și fotografii satelitare au fost făcute pentru campaniile APIA de plată anterioare de către compania Gauss.
APIA le atrage atenția fermierilor că la depunerea cererii unice de plată, fermierul “identifică parcela/parcelele agricole utilizate” prin declararea, localizarea și delimitarea în cadrul blocului fizic a parcelei/parcelelor agricole utilizate, în aplicația electronică GIS, pusă la dispoziție de către APIA. Pentru identificare se utilizează informațiile cadastrale ca urmare a înregistrării sistematice a imobilelor prin Programul național de cadastru și carte funciară, în situația în care acestea sunt disponibile și relevante. Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de alți fermieri și să nu depășească limita blocului fizic.
Suprafața declarată a parcelei solicitate la plată este suprafața rezultată în urma procesului de digitizare a parcelei în aplicația electronică GIS pusă la dispoziție de către APIA, în conformitate cu documentele care fac dovada utilizării terenului agricol.
Excepție fac cazurile în care pe parcela digitizată se regăsesc suprafețe neagricole mai mici de 100 de metri pătrați, dar care însumate depășesc 100 de metri pătrați. Suprafața digitizată a parcelei poate fi diferită față de suprafața declarată în limita toleranței, calculată în aplicația electronică GIS, de 0,75 m x perimetrul parcelei digitizate, dar nu mai mare de 1 ha.
În cursul controalelor la fața locului, efectuate de APIA, se aplică o toleranță-tampon cu valoare unică, conform prevederilor art. 38 alin. (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014, cu modificările și completările ulterioare.
În cazul în care în urma tuturor controalelor se constată că parcela nu respectă definiția nu se acordă plăți pentru suprafețele identificate eronat.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.