DEZBATERE, DA! IDEI, BA! Supermarketurile „ne-au pus practic botniță”, a spus Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor din Industria Alimentară, la o dezbatere, organizată joi, 2 noiembrie, la Academia de Științe Economice din București. Dezbaterea ar fi trebuit să aducă idei pentru modificare legii lui 51%, adică acest procent de produse românești ar trebui găsit pe rafturile marilor magazine.
Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din Romania (ACDBR) și Academia de Științe Economice au organizat joi, 2 noiembrie, o conferință cu tema „Puterea și provocările strategice ale distribuției tradiționale de bunuri în economia națională”. Aula Magna a ASE a fost martora unui eveniment care și-a propus să dezbată statutul economic și juridic al operatorilor economici care realizează în sistem tradițional distribuția bunurilor de larg consum și necesitatea unui mediu concurențial loial între diferitele tipuri de comerț în piața națională.
S-au mai supus dezbaterii crearea unor măsuri de finanțare cu fonduri UE pentru distribuția de bunuri în România dar și limitarea prin act normativ a suprafeței de vânzare admisibilă în orașe la maximum 200 mp. S-a mai pomenit în timpul dezbaterilor foarte des legea 150 de modificare a legii 321 dar și modul în care supermarketurile „ne-au pus practic botniță”, cum plastic s-a exprimat Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor din Industria Alimentară.
Deși scopul acestei dezbateri a fost de a furniza Guvernului și Parlamentului suport profesional în vederea elaborării de acte normative care să reglementeze comerțul din România pe baza următoarelor principii:
—asigurarea securității alimentare și accesului consumatorilor la o diversitate cât mai mare de produse de calitate,
—dezvoltarea IMM-urilor pe întreg lanțul economic de la producție până la comerț,
—echitate concurențială și bunăstare economică pentru toți operatorii economici,
—îmbunătățirea cadrului legislativ administrativ, comercial și fiscal referitor la suprafața comercială maxim admisă la nivel de unități administrativ teritoriale, cred că mai este mult până departe.
Discuțiile s-au lovit de paranoia românească și infinitele orgolii în care fiecare este convins că dreptatea este numai și numai pe turta lui. Așa se face că vorbitorii cu greutate au dispărut unul câte unul, imediat după ce și-au făcut numărul. Au bifat, au blufat și au zburat, cum s-ar spune. Ba mai mult, s-au acuzat unii pe alții că sunt diletanți; senatorii și deputații pe cei de la asociații, iar guvernanții pe toată lumea. Dar și viceversa, că doar e la liber!
Am urmărit o dezbatere vie, mai ales în partea a doua când oficialii au devenit semioficiali, iar somitățile s-au retras în tagma lor.