INTERZIS SĂ CULTIVĂM, LIBERI SĂ IMPORTĂM! Am fost în Bruxelles, la o conferință, când americanii ne-au aprostrofat: Sunteți atât de proști că sunteți cu 40 de ani în urma noastră și nu înțelegeți deloc ce se întâmplă, dezvăluie ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Americanii au exclamat asta la o dezbatere despre cultivarea plantelor modificate genetic.
Europa interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), dar dă undă verde importurilor. Un exemplu grăitor este soia. Producția de soia din Europa nu asigură necesarul pentru hrana animalelor și atunci se recurge la importuri masive de pe continentul american.
2% atât poate să acopere Europa din cantitatea de șrot de soia folosită în producerea de nutrețuri combinate, a spus cercetătorul Cornel Pană, de la Institutul de Biologie și Nutriție Animală Balotești. Este ușor de înțeles de ce americanii ne-au făcut proști. Ei cultivă, exportă și, paradoxal, noi cumpărăm ce este interzis să cultivăm.
La un moment dat știința își va spune cuvântul, să nu le spunem OMG (organisme modificate genetic n.r.), probabil că se vor numi într-un anumit fel noile plante dezvoltate, mult mai performante care să facă față noilor schimbări climatice. Încet-încet începe să înțeleagă și Europa, am văzut schimbări în poziția unor state membre, chiar dacă se mențin destul de virulente, Grecia, Austria, Ungaria în ceea ce privește organismele modificate genetic, cred eu că știința nu stă pe loc și, mai devreme sau mai târziu, agricultorii trebuie să profite cu adevărat de ultimele rezultate în materie.
Am fost la un moment dat în Bruxelles, la o conferință, când americanii ne-au aprostrofat: Sunteți atât de proști că sunteți cu 40 de ani în urma noastră și nu înțelegeți deloc ce se întâmplă! Sigur că nu i-a căzut nimănui bine observația, dar nu e o mare minciună ce au spus, a declarat ministrul Achim Irimescu, la Congresul Porumbului, organizat pe 9 decembrie 2016.
Interzicerea cultivării soiei modificate genetic (MGO), începând cu anul 2007, a cauzat o pierdere anuală a României de peste 330 milioane dolari/an (circa 2 miliarde dolari în perioada 2005 – 2010), din care circa 150 milioane dolari/an pentru importul de boabe şi şroturi de soia din SUA, Argentina şi Brazilia, provenite numai din culturi modificate genetic, scrie într-o lucrare elaborată de academicieni și specialiști români despre dezvoltarea zonei agro-alimentare.