Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

SUNTEM OFICIAL CIUMAȚII EUROPEI! DIN 1.168 DE FOCARE DE CIUMĂ AFRICANĂ LA PORCII DOMESTICI, 988 SUNT ÎN ROMÂNIA!

Publicat: 11 octombrie 2018 - 15:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DATE OFICIALE! Un document al Directoratului General SANTE, din Comisia Europeană, care este responsabil de sănătate și siguranță alimentară, arată că în România s-au concentrat aproape toate focarele active de pestă porcină africană depistate la porcii domestici. Din totalul de 1.168 de focare PPA din Uniunea Europeană, 988 sunt în România. Este interesant de observat că sunt țări care au multe focare PPA, peste o mie la porci mistreți, dar extrem de puține la porcii domestici.

Potrivit documentului, transmis nouă de către Parlamentul European, în acest moment, în Uniunea Europeană sunt 1.168 de focare de pestă porcină africană, dintre care 988 sunt în țara noastră. La porcii mistreți, numărul focarelor PPA, descoperite în România, este foarte restrâns, 56.

pesta-romania_b

Punctele galbene de pe harta României înseamnă focare active PPA. Harta este preluată de noi din documentul oficial.

Numărul focarelor PPA depistate la porcii mistreți, în statele membre UE, este de aproape patru ori mai mare prin comparație cu focarele identificate la porcii domestici, 4.155. În schimb, țările care au multe focare PPA la mistreți, au foarte puține focare active confirmate sau chiar deloc la porcii domestici din ferme și din gospodăriile populației.

Spre exemplu, Polonia are cele mai multe focare PPA la porcii mistreți, 1.966, dar la porcii domestici, numărul focarelor este mult mai mic decât în România, 109. În Lituania, aceeași situație, 1.258 de focare PPA la porcii mistreți și 50 la porcii domestici. Sunt și țări care au focare PPA la porcii mistreți, dar niciun focar confirmat la porcii domestici. Este cazul Estoniei, 198 focare PPA la porcii mistreți, 0 focare la porcii domestici; Ungaria, 35 focare PPA la mistreți, niciunul la porcii domestici, Cehia, 28 focare PPA la mistreți, niciunul la porcii domestici, Belgia, 12 focare PPA la mistreți, 0 la porcii domestici.

pesta-in-uniune_b

Primul rând de cifre reprezintă numărul focarelor PPA la porcii mistreți, iar al doilea rând, numărul focarelor PPA la porcii domestici

Același document menționează ajutoarele financiare acordate de UE statelor membre UE, dar și statelor nemembre, pentru prevenirea sau eradicarea bolii folosind două instrumente diferite, măsuri de urgență și programe de eradicare. Sumele au fost alocate, pentru statele membre UE, în intervalul 2013-2018. În total, statele membre UE, printre care și țara noastră, au primit 59,2 milioane de euro, din care 10,9 milioane au fost destinate pentru măsuri de urgență și 48,3 milioane de euro pentru programele de eradicare.

Statele nemembre UE, Moldova și Ucraina, au primit, de asemenea ajutoare financiare de la UE.

În 2017, Ucrainei i s-a acordat un ajutor de 225.000 de euro pentru supravegherea și colectarea mistreților, iar Moldovei, 150.000 de euro pentru achiziționarea de materiale pentru controlul bolii.

În 2018, Ucraina a primit 345.000 de euro, iar Moldova, 121.000 de euro pentru colectarea și testarea carcaselor de mistreți și campanii de sensibilizare.

Vizualizat: 1588 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii