Peste 25.000 de fermieri din judeţul Gorj, care au primit sprijin financiar pentru terenurile arabile, au fost controlaţi în 2012 şi au fost întocmite 1.806 procese de restituire a sumelor încasate de către fermieri. Suma totală de recuperat este de 8,7 milioane de lei.
Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj susţine că suma ar putea să fie mult mai mare, întrucât verificările nu au fost finalizate.
Constantin Negrea, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, a declarat că pe terenurile declarate şi ulterior verificate nu au mai fost găsite culturile convenite prin contractul de acordare a finanţării. De asemenea, unii fermieri nu au efectuat lucrările de întreţinere a păşunilor şi au primit bani pentru terenuri cu mărăcini şi tufe.
„Cu siguranţă că suma de recuperat va fi mai mare decât 8,7 milioane de lei. Este o sumă extraordinar de mare şi vom vedea exact cuantumul la finalizarea verificărilor. Vorbim de sprijinul acordat pentru suprafeţele agricole. La subvenţia acordată pe cap de animal, verificarea este numai administrativă. Nu se ştie dacă mai există sau nu acel animal care primeşte subvenţia. Şi pe cap de bovină, de exemplu, subvenţia este consistentă. Sigur va trebui corectată această deficienţă. Am mai primit sesizări în acest sens. A mai apărut şi situaţia în care în 256 de cazuri, fermierii nici măcar nu se mai ocupau de agricultură şi au beneficiat în continuare de bani. De la înfiinţare şi până acum, am avut 897 de procese cu fermierii care ne-au contestat deciziile privind sumele primite. Dar dacă fermierul prin contract şi-a asumat că cinci ani cultivă anumite culturi sau întreţine un teren la anumite standarde şi nu s-a întâmplat acest lucru, lucrurile sunt cât se poate de clare”, a precizat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj, citat de gds.ro.