O delegaţie a Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR) a făcut cunoscute ministrului de Finanţe Publice, Gheorghe Ialomiţianu, principalele probleme ale sectorului agricol din România.
Reprezentanţii LAPAR au discutat cu conducerea Ministerului de Finanţe Publice (MFP) în cadrul unei întâlniri desfăşurate ieri, 31 ianuarie, la sediul ministerului.
Ce probleme au expus agricultorii la Ministerul Finanţelor Publice?
Fermierii au expus punctual cele mai importante probleme din domeniul lor de activitate. Astfel, potrivit comunicatului de presă LAPAR:
• „Fermierii, având garanţia MADR şi a Guvernului că vor primi PNDC în suma de 73,35 euro/ha au accesat fonduri europene prin împrumuturi de la bănci şi sunt angrenaţi în diferite proiecte care au la bază un buget de venituri şi cheltuieli ce conţine aceste plăţi respectiv 73,35 euro/ha.
• LAPAR, ca reprezentant legal al producătorilor agricoli din sectorul vegetal, susţine, solicită şi nu renunţă la valoarea iniţială a PNDC de 73,35 euro/ha.
• Cheltuielile făcute pentru culturile care se vor calamita în primăvara anului 2012, în special pentru rapiţă şi posibil parţial pentru orz şi grâu, să fie deductibile, la justificarea înfiinţării unei culturii în primăvara acestui an.
• Restituirea (rambursarea) TVA-ului este foarte greoaie, conducând la întârzieri foarte mari nejustificate.
• Efectele secetei sub cele două forme, pedologică şi atmosferică, precum şi pagubele produse asupra culturilor înfiinţate şi a celor ce se vor înfiinţa.
• Terenurile agricole declarate la APIA şi care nu au fost lucrate (cultivate) au dus la diminuarea SAPS-ului.
• Deşi anul trecut marea majoritate a producătorilor agricoli din sectorul vegetal au realizat producţii mai bune decât în anii anteriori, facturile de vânzare (achiziţie) au fost mai mici cu 30-40% faţă de anul trecut, în condiţiile în care preţurile inputurilor au crescut cu 18-20%, ceea ce a avut ca efect realizarea de venituri mai mici faţă de anii anteriori.
• Irigaţiile - importanţă, necesitate, situaţia actuală a irigării culturilor agricole în 2011. Există slabe prespective de a se iriga şi în anul 2012, datorită costurilor foarte mari cu apă pentru irigat, precum şi a infrastructurii canalelor de aducţiune existente, care se află într-un stadiu avansat de permeabilizare (degradare), cu pierderi foarte mari de apă.
• Preţul îngrăşămintelor chimice necesare agriculturii să fie egal cu cel practicat la export corelat cu cotaţiile de la bursă.
• Creşterea continuă a preţului la motorină impune urgent şi creşterea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare pentru motorină utilizată în agricultură”, se arată în comunicatul LAPAR.
În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii ministerului de Finanţe, fermierii se arată încrezători în rezolvarea situaţiilor problematice din agricultură. „Ne exprimăm convingerea că domnul Ministru Gheorghe Ialomitianu îşi va onora cuvântul în găsirea de soluţii pentru rezolvarea acestor probleme”, spun agricultorii.