Adama
Vinasa Rompak

SAPS 2011: autorizarea la plată, finalizată până la sfârşitul anului

Publicat: 22 septembrie 2011 - 11:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Subvenţiile pe suprafaţă! Vor veni ele mai repede anul acesta pentru mai mulţi dintre fermieri?

Pentru acest an, APIA şi-a propus ca până pe 31 decembrie să finalizeze autorizarea la plată a tuturor beneficiarilor plăţilor pe suprafaţă pentru 2011, iar Ministrul Agriculturii vorbeşte de posibilitatea acordării unui avans începând cu 16 octombrie a.c.

Directorul general al Agenţiei, Florin Faur, a declarat în luna august că la 1 decembrie a.c. peste 95 la sută din fermierii români care s-au înregistrat în 2011 pentru obţinerea plăţilor pe suprafaţă vor fi pregătiţi pentru autorizarea la plată, obiectivul major al APIA fiind autorizarea la plata pe suprafaţă din FEGA a tuturor fermierilor eligibili din campania SAPS 2011 până la data de 31.12.2011.

Avansul SPAS, din 16 octombrie
Fără a specifica dacă România a solicitat sau a primit acordul Comisiei Europene pentru a începe plăţile pe suprafaţă mai devreme, ministrul agriculturii a declarat că şi anul acesta va fi posibilă acordarea unui avans din valoarea totală a SAPS încă din 16 octombrie.
Rămâne de văzut dacă această promisiune a ministrului agriculturii dar şi obiectivul APIA de a finaliza autorizarea la plată până la sfârşitul anului vor face ca, în 2011, cât mai mulţi dintre beneficiari să se vadă cu banii în conturi la timp, adică în momentul înfijnţării culturilor de toamnă şi de primăvară, şi nu la mijlocul ciclului de producţie.
Deocamdată, solicitanţii sprijinului au posibilitatea să acceseze credite de la bănci în valoarea de până la 80 la sută din suma totală pe baza adeverinţelor eliberate de la APIA şi garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), însă numai cei autorizaţi de APIA.
Conform regulamentelor comunitare, acordarea fondurilor europene pentru suprafaţă începe la 1 decembrie, iar termenul limită pentru efectuarea acestor plăţi este 30 iunie a anului următor celui pentru care se acordă subvenţia. Până la acea dată, APIA trebuie să aibă plătit minim 95% din sprijinul din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) alocat României pentru finanţarea schemelor de sprijin pe suprafaţă în cadrul campaniei SAPS 2011, orice depăşire a acestui termen fiind penalizată.

Aproximativ 170 euro/hectar
Potrivit lui Florin Faur, Agenţia de Plăţi are la dispoziţie pentru fermierii români circa 2,75 de miliarde de euro în 2011, din care 1,8 miliarde euro din fonduri europene. Astfel, agricultorii români beneficiază în acest an de un sprijin în valoare de 100 euro/hectar de la Uniunea Europeană şi circa 75-77 euro/hectar din bugetul naţional.

Avansul nu-l primesc toti beneficiarii

Anul trecut, deşi UE a aprobat României solicitarea de a acorda sprijinul pe suprafaţă cu un avans de o lună şi jumătate în cuantum de până la 50 la sută din valoarea sprijinului, la 1 decembrie, data de începere a plăţilor regulare pentru 2010 şi de încetare a acordării avansului, APIA reuşise să autorizeze la plată puţin peste 50 la sută din cei 1,1 milioane de beneficiari. Aşadar, mai puţin de jumătate dintre fermierii autorizaţi la plată au beneficiat de avans, cealaltă jumătate rămânând cu promisiunea că se va vedea cu subvenţia în cont nu mai târziu de data de 30 iunie a anului următor, termenul legal de finalizare a plăţilor în proporţie de 95 la sută din suma alocată României.
Două luni mai târziu, la 1 februarie 2011, 80% dintre solicitanţii SAPS erau autorizaţi la plată, iar 55% aveau plăţile făcute integral (avansul şi diferenţa de plată).
Ulterior, reprezentanţii MADR şi ai APIA au promis finalizarea acestor plăţi, mai întâi până la sfârşitul lunii martie, apoi până la sfârşitul lunii aprilie.
Potrivit comunicatelor APIA, până în data de 30 iunie 2011, APIA a reuşit să achite 97,77% din suma totală de 700,42 milioane de euro care s-a alocat României pentru finanţarea schemelor de sprijin pe suprafaţă în cadrul campaniei SAPS 2010.

Diminuarea ratei de eroare la 2%
Tot pentru acest an, APIA şi-a stabilit ca obiectiv prioritar diminuarea ratei de eroare, în ceea ce priveşte controalele administrative şi în teren pentru plăţile pe suprafaţă din fonduri europene, la două procente, faţă de 3,64% înregistrate anul trecut, procent pentru care UE a calculat României corecţii de 100 de milioane de euro, iniţial, reduse apoi la 75 de milioane de euro. „Acest lucru înseamnă că din cei 1,1 milioane fermieri care au depus cerere de plată nu trebuie să identificăm erori pe suprafaţă mai mari de 2% în controale, în condiţiile în care avem solicitări de plată pe aproape 10 milioane de hectare de terenuri fărâmiţate. Vrem ca în 2011 să ajungem la 2% şi să intrăm în normalitate absolută", a declarat pentru AGERPRES Florin Marius Faur.
Acesta a precizat că în 2010 gradul de eroare a fost redus la 3,64%, de la 5,6 procente în 2009, în timp ce în anii 2007 şi 2008 depăşea 10%, ceea ce a atras corecţii şi penalizări din partea UE.

Vizualizat: 5737 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii