Sprijinul cuplat de producție pentru tomata cultivată în câmp și destinată procesării ar trebui să fie tentant pentru cultivatori: 1.542 de euro/ha. Iată că fermierii au cu totul altă părere, bazată pe experiență.
Este ca în istorioara cu Sfântul care a scăpat de toate bogățiile din România. Ce ai făcut, măi, le-ai dat toate bogățiile? Lasă, măi, că nu să aibă parte de ele! Așa e și cu sprijinul cuplat de producție la tomată. Condiția ca să obții banii este să dai 30 de tone la fabrică. Iar fabrica își bate joc! Fabrica nu moare dacă nu-i duc eu roșii. Lucrează cu pasta de tomate adusă din China în butoaie, aia e foarte concentrată, o diluează, face un bulion, cum zice nevastă-mea: Aoleu, am luat un bulion de Hortincons de mori! Pe un borcan de bulion românesc scrie concentrat de tomate nu scrie, cum e la italieni, roșii de nu știu care. Dacă nu ar fi concentratele astea s-ar produce și în România, spune Gheorghe Condruț, cultivator de roșii din Călărași.
Fermierul a cultivat, anul trecut, 20 de hectare cu roșii. Dar nu mai cultiv așa mult. Nu se merită și nu mai vreau să stau la mâna fabricii. Am dus roșii și la Horticons și la Buzău. Mi-a dat fabrica din Buzău 0,15 bani pe tona de roșii. Și acum există o condiție pentru obținerea subvenției să dai 30 de tone la fabrică. Oameni buni, îmi vine să le spun, ați înnebunit?! Am vorbit cu domnul Valeriu Steriu ( deputat PSD și fost membru în Comisia de agricultură n.r.) și i-am explicat. Mi-a spus că nu a știut. I-am zis: domnule, nu mai dați subvenție la producători. Că producătorul când se duce la fabrică, cei de acolo îl iau așa: lasă, măi, că ți s-a dat subvenție.
Gheorghe Condruț spune că producția de tomate ar crește în România dacă s-ar interzice pasta de tomate din China. Din 2015, cultivatorii primesc 1.400 euro/ha sprijin cuplat de producție pentru tomatele pentru procesare. La această sumă se adaugă 123 de euro SAPS plus înverzire și 19 euro ajutorul național de tranziție.