Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat vineri, la Drăgăşani, că prioritatea absolută a ministerului este realizarea unor spaţii de depozitare şi a tehnologizării exploataţiilor agricole.
Valeriu Tabără a precizat că prin Programul de Dezvoltare Rurală se pot crea silozuri de cereale şi se pot tehnologiza exploataţiile agricole pentru că una din problemele agriculturii este dotarea tehnică a fermelor.
'Cât voi fi eu la minister voi stimula fermierii pentru crearea unor spaţii de depozitare şi pentru dotarea tehnică a fermelor mai mici sau mai mari. Este nevoie de tehnologie şi agregate de ultimă generaţie pentru rentabilizarea fermelor. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală aceste lucruri se pot realiza. Silozurile de cereale trebuie să fie o prioritate, o prioritate absolută astfel încât fermierii să-şi poată păstra marfa într-un sistem de îmbunătăţire a calităţii. Să nu mai fie nevoiţi să-şi vândă produsele la preţuri mici imediat după recoltare. Silozurile şi păstrarea cerealelor în condiţii bune îi ajută pe fermieri şi la intrarea pe piaţă. Aceste silozuri sunt necesare mai ales în zone cum sunt Oltul şi Vâlcea, Oltul fiind primul la nivel naţional ca producător de cereale şi plante tehnice', a adăugat ministrul.
El a mai spus că este nevoie şi de obiective pe termen lung în agricultură fapt care se poate realiza cu ajutorul camerelor agricole.
Fermierii din Olt şi Vâlcea au solicitat ministrului sprijin în realizarea unor depozite pentru legume şi fructe având în vedere că în judeţul Olt şi în partea de nord a judeţului Vâlcea sunt foarte mulţi legumicultori şi pomicultori.
'Problema depozitelor de legume şi fructe este importantă şi se află în atenţia noastră pentru că nu se pot valorifica fructele şi legumele pe marginea drumului. Este nevoie de o reţea de depozite mari cu folosinţă diversă pentru fructe şi legume în care se pot menţine şi cantitate şi calitate. Vă asigur că bătălia va fi pentru un depozit de legume şi fructe în zonă, dar este nevoie de asocierea producătorilor, de crearea unui grup de producători', a mai spus ministrul.
Fermierii au fost avertizaţi şi despre necesitatea unui brand local pentru a putea pătrunde mai uşor atât pe pieţele interne, cât şi pe pieţele externe.
'Trebuie să rezolvăm problema branduirii produselor, să se ştie că ele sunt produse la Drăgăşani, la Pleşoiu sau în altă parte. România trebuie să intre în piaţă cu ce produce grupul de fermieri, nu cu ce produce o firmă internaţională de procesare. Şi Drăgăşaniul nu este o zonă oarecare, este una care poate avea un brand puternic', a arătat Valeriu Tabără.
Ministrul Agriculturii a participat vineri la Drăgăşani la o întâlnire cu fermierii şi administraţiile locale din judeţele Olt şi Vâlcea.
Sursa: Agerpres