AGROINFO vă anunţă o premieră: anul acesta vor primi avans şi o parte dintre fermierii care sunt în eşantionul de control! Iată, în exclusivitate, declaraţiile şi explicaţiile oficiale!
Peste 100 de euro/hectar! Aşa cum AGROINFO v-a anunţat, primul, aceasta este suma pe care o vor primii fermierii români în contul avansului pe suprafaţă: PLATĂ DUBLĂ! ANUNȚUL ȘEFULUI APIA pentru FERMIERI!
Ministrul Agriculturii promite să înceapă plata avansului după 16 octombrie 2016. Iată ce a declarat Achim Irimescu despre suma pe care o vor încasa fermierii şi câţi dintre cei care au depus cereri de plată în 2016 pot spera să primească aceşti bani înainte de 1 decembrie 2016!
Din octombrie vom fi în măsură să dăm păţile în avans. Nu ştiu exact suma şi nu vreau să creez aşteptări oamenilor, dar în orice caz va fi mult mai importantă decât anul trecut, când a fost 59 de euro, probabil undeva la dublul sumei, sigur peste 100 de euro, şi sperăm să acoperim 700, 800 de mii de producători. Mai mult, ne străduim să facem un lucru important, şi de aceea am cerut Agenţiei de Plăţi să intre la avans şi cei care sunt în control. Să facem o serie de verificări, astfel încât nu toţi, dar măcar la o parte să dăm, pentru că va fi dificil la toţi, (...) pentru că de obicei în control sunt femierii mari, care au nevoia cea mai mare de fonduri în toamnă, odată cu însămânţările, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Aşa cum spune Irimescu, NU TOŢI, CI DOAR O PARTE dintre fermierii aflaţi în eşantionul de control în Campania 2016 ar putea primi avansul din SAPS înainte de 1 decembrie 2016. Care sunt aceştia? Explică şeful APIA Timiş, Florin Faur:
E prematur să detaliez, dar mesajul e clar, că se ia în calcul plata unui avans din FEGA după 16 octombrie. Da, este corect (că vor primi avans şi o parte din fermierii aflaţi în control - n.red.), cu condiţia ca acei fermieri să fie controlaţi fizic în câmp. Oricum, e o noutate faţă de anul trecut, când nu s-a dat nici o formă de finanţare până când fermierii, total, naţional, au fost nu doar controlaţi, ci introduşi în baza de date. Dar anul acesta, aşa cum se prefigurează lucrurile şi cum am discutat şi cu domnul ministru (Achim Irimescu - n.red.), se ia în calcul ca pe măsură ce fermierii din control sunt controlaţi fizic în câmp, să primească şi ei plata în avans. Cu atât mai mult suntem şi noi stimulaţi să finalizăm controlalele cât mai repede, dar tot timpul o spun, nu mă interesează atât de mult cât mai repede, ci să fie extrem de bine, a declarat Florin Faur, exclusiv pentru AGROINFO.
Practic, pe măsură ce sunt finalizate controalele, intră în procedură de autorizare la plată cei pe care îi identificăm cu conformitate pe exploataţie, pentru că la neconformităţi mai mari de 5%, acolo există riscul să fie respins complet de la plată pe campania în curs şi atunci normal că nu ne putem asuma riscul de a acorda o plată, mai spune Faur.
Potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Achim Irimescu pentru AGROINFO, în Campania 2016 sunt cca. 75.000 de fermieri în eşantionul de control, din care două treimi în controlul prin teledetecţie, iar suprafaţa totală controlată se ridică la 2,8 milioane hectare.