Adama
Vinasa Rompak

Gradul de absorbţie a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Publicat: 10 mai 2011 - 23:03
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Alocarea financiară a Uniunii Europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), pentru implementarea PNDR 2007-2013 este de 8.124,20 mil. euro. La aceasta, se adaugă contribuţia naţională în valoare de 1.972,88 mil. euro.

Numărul proiectelor conforme depuse la nivel naţional este de 60.818 cu o valoare publică de 13.648,52 mil. euro, iar numărul proiectelor selectate pentru finanţare este de 31.412 în valoare publică de 4.270,13 mil. euro.

Au fost contractate un număr de 28.806 proiecte în valoare publică de 3.809,85 mil. euro ceea ce reprezintă un grad de angajare de 54,5% din alocarea 2007-2013 aferentă măsurilor lansate care se derulează pe principiul depunerii de proiecte, respectiv de 37,7% din alocarea 2007-2013 aferentă întregului Program.

Valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii tuturor măsurilor este de 2.006,12 mil. euro, reprezentând un grad de absorbţie de 19,9% din alocarea 2007-2013 aferentă întregului Program.

Bani
În vederea îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene în domeniul dezvoltării rurale, s-au întreprins o serie de măsuri, printre care menţionăm:

•    Aplicarea schemelor de garantare pentru sectorul agricol şi pentru IMM-uri pentru măsurile 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, 312 “Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” şi 313 „Încurajarea activităţilor turistice”, derulate de către Fondul de Garantare a Creditului Rural. Obiectivul acestor scheme îl constituie creşterea accesibilităţii fermierilor, a IMM-urilor din mediul rural şi a altor categorii de beneficiari ai PNDR la sursele de creditare de pe piaţa financiar-bancară;


•    Acordarea unui avans de 20% din valoarea publică a proiectelor pentru facilitarea demarării investiţiei (pentru proiectele contractate în 2009/2010, avansul acordat este de 50% din valoarea publică a proiectului);


•    Posibilitatea ca beneficiarii Programului să poată constitui garanţii în favoarea unei instituţii de credit, sub forma gajării sau ipotecării investiţiei care face obiectul contractului de finanţare;


•    Posibilitatea decontării cheltuielilor cu consultanţa în valoare de maxim 8% din valoarea totală eligibilă a proiectului, dacă proiectul prevede şi construcţii, şi maxim 3% în cazul în care proiectul nu prevede realizarea construcţiilor;


•    Accelerarea absorbţiei fondurilor disponibile pentru măsura 322 de infrastructură rurală, prin introducerea unor măsuri de monitorizare săptămânală a stadiului derulării achiziţiilor precum şi notificarea beneficiarilor în vederea încheierii de acte adiţionale în scopul reconsiderării bugetului, respectiv diminuarea valorii iniţiale angajate în contabilitate, astfel încât aceasta să reflecte valoarea reală, rezultată în urma finalizării procedurii de achiziţie;


•    Accelerarea absorbţiei fondurilor europene prin limitarea posibilităţii de încheiere a actelor adiţionale pentru prelungirea perioadei de implementare a proiectelor şi rezilierea contractelor pentru proiectele unde nu mai există nicio posibilitate de finalizare a investiţiei, în cazul  contractelor de finanţare încheiate în anul 2008 şi 2009 pentru care nu a fost solicitată nicio tranşă de plată. În acest sens, beneficiarii sunt notificaţi, ca în termen de două luni de la data solicitării, să facă dovada existenţei cofinanţării şi ulterior, contractele sunt reziliate în cazul în care nu a fost prezentată această dovadă.

De asemenea, aprobarea de acte adiţionale la contractele de finanţare, se va face doar cu obligaţia prezentării de către beneficiari a dovezii sursei de cofinanţare, iar încheierea de acte adiţionale de prelungire a perioadei de implementare, justificate de nefinalizarea la timp a achiziţiilor prevăzute în buget va fi limitată;


•    Iniţierea unor măsuri pentru eficientizarea utilizării fondurilor disponibile prin Program, respectiv introducerea obligativităţii depunerii documentelor care dovedesc capacitatea asigurării cofinanţării, respectiv extras de cont bancar/linie de credit/scrisoare de confort în momentul depunerii cererii de finanţare în vederea stimulării depunerii unor proiecte sustenabile din punct de vedere economico-financiar;


•    Iniţierea, în cursul anului 2010, a unor demersuri de modificare a PNDR în scopul contracarării efectelor inundaţiilor din vara acestui an şi sprijinirii refacerii zonelor afectate, prin introducerea a două noi sub-măsuri în cadrul măsurilor 125 - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii, respectiv 322 - Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale.

De asemenea, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a modificat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală în vederea creşterii sprijinului acordat măsurilor privind utilizarea durabilă a terenurilor agricole (măsurile 211 şi 212), precum şi introducerii pachetului 5 Agricultură ecologică în cadrul măsurii 214 „Plăţi de Agromediu”.

Astfel, pentru măsura 211 Sprijin pentru Zona Montană Defavorizată valoarea sprijinului acordat creşte de la 50 Euro/ha la 107 Euro/ha.

În cazul măsurii 212 Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană, valoarea sprijinului acordat creşte de la 90 Euro/ha la 94 Euro/ha pentru Zone Semnificativ Defavorizate – ZSD, şi de la 60 Euro/ha la 80 Euro/ha pentru Zone Defavorizate de condiţii naturale Specifice – ZDS.

Pentru pachetul 5 Agricultură ecologică din cadrul măsurii 214 „Plăţi de Agromediu”, aplicanţii pot beneficia, în funcţie de culturile cultivate, de următoarele sume:


•    Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) – 162 Euro/ha/an
•    Legume (inclusiv ciuperci şi cartofi) – 335 Euro/ha/an
•    Livezi – 393 Euro/ha/an
•    Vii – 393 Euro/ha/an
•    Plante medicinale şi aromatice – 270 Euro/ha/an.

Vizualizat: 2663 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
mirela
|
05. 11, 2011. Wednesday 13:20
Vand seminte (samanta)de gladita (o specie de salcam cu spinii mari si desi ) pentru persoanele care au proprietati mai mari de teren si pentru care paza proprietatii constituie o problema .Gardul din gladita (gard viu )este ieftin, nu vi-l fura nimeni(pentru fier vechi,nu va taie plasele din sarma,nu intra oile, caprele , iepurii si nu in ultimul rand oamenii sa va strice recolta , pomii fructiferi sau sa va „ pescuiasca „din iaz ,etc)Asteptarea e mai grea ,pana creste 1-2 ani, dupa care…. nici picior de vietate nu va calca proprietatea. 50 lei/ kg (in jur la 4600 buc de seminte ajung pentru aproximativ 200 m liniari )tel 0748117363
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii