Mai mult de trei ore au stat reprezentanţii fermierilor la MADR, pe 10 mai, într-o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu şi cu şeful APIA, Florin Faur, pentru a discuta problemele cele mai acute cu care se confruntă. Cap de listă au fost, desigur, subvenţiile.
Călin Fărgaciu, preşedintele Asociaţiei Cooperativelor Agricole din România, Mircea Ciurea şi Dan Ţandea, preşedintele Cooperativei Someş Arieş din Cluj s-au întâlnit marţi, 10 mai 2016, cu conducerea MADR şi a APIA. Discuţiile de la sediul MADR s-au terminat după ora 7 seara. Iată ce au aflat fermierii de la şefii de la Agricultură.
Perioada de depunere fără penalizări a cererii unice va fi prelungită cu 10 sau 15 zile, iar fermierii ar trebui să decidă varianta cea mai bună pentru ei. Faur ne-a spus că dacă prelungim până pe 15 iunie (perioada maximă permisă de Comisia Europeană - n.red.) ne încurcă pe noi şi ar fi mai bine să fie până în 25 mai. Noi trebuie să hotărâm, a declarat, în exclusivitate pentru Agroinfo, Călin Fărgaciu.
Ministrul Agriculturii le-a mai spus fermierilor că Ordonanţa subvenţiilor (OUG 3/2015) va fi modificată în şedinţa de Guvern din 11 mai. Actul normativ va clarifica modul în care asociaţiile şi cooperativele vor putea solicita subvenţia pe păşune în numele membrilor.
Până la începutul săptămânii viitoare se va şti şi numărul de animale eligibile la plata subvenţiilor pentru sectorul zootehnic. De mâine încep să calculeze efectivele eligibile la plată. Faur le-a dat termen până duminică. A început să se mişte roata. Faur ştie ce vrea, a venit să facă treabă. E bine să îi sprijinim şi noi, să nu plece oamenii ăştia, a mai spus, optimist, Fărgaciu.
Referitor la modificările din Ordinul 619/2015 care stabileşte criteriile pentru acordarea subvenţiilor agricole, problema cea mai presantă era legată de condiţia de a înregistra bovinele în 20 de zile de la naştere, respectiv ovinele în şase luni de la naştere, pentru a primi sprijinul cuplat. Directorul APIA, Florin Faur, le-a promis fermierilor că nu vor fi excluşi de la plata sprijinului chiar dacă nu au respectat aceste termene pentru identificarea animalelor. Ieri dupămasă a primit şi Faur ordinul de la minister şi ne-a spus că nu vor fi probleme nici pe 2015, nici pe 2016, cu cele 20 de zile pentru identificarea animalelor, a explicat Fărgaciu.
Intenţia noastră a fost ca prin această modificare să spunem că sunt eligibile animalele care la data depunerii cererii sunt înscrise în RNE, fără a mai spune dacă au fost înregistrate în 20 de zile sau 24 de zile. Cele două regulamente sunt cele pe baza cărora se face identificarea. Să aibă crotalii, să fie înscris în RNE, să aibă paşaport şi Registrul fermei, astea sunt cele patru elemente de identificare. Autoritatea responsabilă de identificare este ANSVSA. Ordinul a fost avizat şi de către APIA şi a fost deja trimis către Monitorul Oficial, a declarat, pentru Agroinfo, Viorel Gîţ, consilier la Direcţia Politici în Zootehnie din MADR.