Primii 10 agricultori ai ţării au fost subvenţionaţi de UE cu 13,2 milioane de euro.
Cel mai mare proprietar de terenuri agricole din România s-a situat pe a treia poziţie în topul european al celor mai consistente subvenţii la hectar, după un gigant portughez şi o societate din Ungaria.
În fruntea clasamentului celor zece companii româneşti care au primit subvenţii în cadrul campaniei de plăţi pentru anul 2010, se află SC Trei Brazi SRL, deţinută de familia lui Culiţă Tărâţă. Societatea a obţinut subvenţii în valoare de 4,16 milioane de euro, pentru o suprafaţă de 56.000 de hectare.
Potrivit datelor furnizate de farmsubsidy.org, firma Trei Brazi ocupă a treia poziţie în topul european al celor mai mari sume încasate cu titlu de plăţi la hectar, după compania portugheză GESBA (Empresa de Gestao do Sector da Banana LDA), care a obţinut 6,16 milioane de euro, şi Bólyi Mezogazdasági Termelo és Kereskedelmi Zrt., din Ungaria, care a primit 5,61 milioane de euro.
„Valoarea sumelor încasate din subvenţii a fost mai mică decât în ceilalţi ani, deoarece Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură ne-a transmis că au apărut suprapuneri de teren şi, până se încheie verificările, nu vom primi decât o parte din bani”, a precizat, pentru Capital, Culiţă Tărâţă, menţionând că nu intenţionează să achiziţioneze noi suprafeţe de teren agricol, ci să-şi consolideze afacerea.
Pe a doua poziţie se află Comcereal SA Vaslui, controlată de familia lui Adrian Porumboiu. Comcereal SA a obţinut subvenţii de peste două milioane de euro, pentru o suprafaţă de circa 28.000 de hectare.
Al treilea mare beneficiar este Interagro SA, al cărei acţionar majoritar este Ioan Niculae. Societatea lucrează circa 20.000 de hectare de teren.
Restul societăţilor agricole din Top 10 sunt: Maria Trading, societate controlată de câţiva cetăţeni libanezi, care a obţinut subvenţii de peste 875.000 de euro, pentru o suprafaţă agricolă totală de 11.600 de hectare, SC Intercereal Movila, între ai cărei acţionari se numără şi ASIROM cu o suprafaţă de peste 11.000 de hectare, subvenţiile depăşind 832.000 euro, Agrocomplex Bârlad, Agro Chirnogi, Zimbru, Delta-ROM Agriculture şi Emiliana West Rom care totalizează o suprafaţă de teren de aproximativ 50.000 de hectare.
Producătorii agricoli au primit pentru fiecare hectar o subvenţie de 131 de euro, din care 80,36 euro la hectar bani de la UE, iar restul de 50,64 euro la hectar de la bugetul de stat.