Adama
Agreena
AGRICOVER

Dolj: Garda de Mediu verifică societăţile agricultorilor

Publicat: 29 august 2011 - 08:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Garda de Mediu Dolj a dat startul la controale asupra societăţilor comerciale agricole din mediul rural. „Am verificat societăţile de agricultură şi pe cele mari, aici incluzându-se şi arendaşii, şi am constatat că nu respectă legislaţia”, a spus directoarea Gărzii de Mediu Dolj, Ileana Şerban. 

Potrivit acesteia majoritatea societăţilor nu respectau legislaţiade mediu „70% dintre firmele controlate nu aveau autorizaţie de mediu şi nu aveau încheiate nici contracte cu firme specializate în colectarea deşeurilor. Ar fi trebuit să semneze astfel de contracte, deoarece folosesc motorină, chimicale, îngrăşăminte, pesticide”, a precizat Şerban.

Conform spuselor directoarei Gărzii, firmele au obţinut autorizaţie de mediu doar atunci când s-au înfiinţat, după care au uitat de ea. Din acest motiv opt societăţi au fost amendate cu sume cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei. Amenzi mai mici, între 10.000 şi 20.000 de lei, au fost acordate pentru lipsa contractelor cu firmele de colectare a deşeurilor.

O grămadă de bani_b

Miriştea arsă taie agricultorii de la subvenţie
Unul dintre marii arendaşi de pământuri din Dolj a fost amendat cu 30.000 de lei pentru că ar fi incendiat miriştea de pe o suprafaţă de cinci-șase hectare de teren, lucru interzis de lege. „Legea interzice să dai foc miriştilor. Avem şi un protocol cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură prin care cei care ard miriştile nu mai primesc subvenţii pe teren”, a spus Şerban.

Directorul adjunct al APIA Dolj, Emil Călugăru, a precizat însă, că suspendarea acordării subvenţiei nu depinde de protocolul încheiat cu Garda de Mediu. „Interdicţia incendierii miriştilor sau a păşunilor este prevăzută de mult în GAEC. Noi dăm curs sesizărilor de la Gardă cu care, într-adevăr, avem un protocol de acum trei ani, dar care nu a mai fost actualizat”, a spus Călugăru.

Pentru suspendarea acordării subvenţiei, trebuie dovedită intenţia de incendiere din partea proprietarului sau a arendaşului. „Noi nu ştiam de aceste controale, dar, conform protocolului, Garda de Mediu trebuie să ne sesizeze în trei zile de la constatare. Noi facem un raport de control şi suspendăm plăţile. Dacă sesizarea vine mai târziu de trei zile, nu suntem obligaţi să facem acest lucru. Anul trecut, am suspendat mai multe plăţi”, a precizat Călugăru.
Sursa: Gazetadesud.ro

Vizualizat: 1821 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii