Garda de Mediu Dolj a dat startul la controale asupra societăţilor comerciale agricole din mediul rural. „Am verificat societăţile de agricultură şi pe cele mari, aici incluzându-se şi arendaşii, şi am constatat că nu respectă legislaţia”, a spus directoarea Gărzii de Mediu Dolj, Ileana Şerban.
Potrivit acesteia majoritatea societăţilor nu respectau legislaţiade mediu „70% dintre firmele controlate nu aveau autorizaţie de mediu şi nu aveau încheiate nici contracte cu firme specializate în colectarea deşeurilor. Ar fi trebuit să semneze astfel de contracte, deoarece folosesc motorină, chimicale, îngrăşăminte, pesticide”, a precizat Şerban.
Conform spuselor directoarei Gărzii, firmele au obţinut autorizaţie de mediu doar atunci când s-au înfiinţat, după care au uitat de ea. Din acest motiv opt societăţi au fost amendate cu sume cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei. Amenzi mai mici, între 10.000 şi 20.000 de lei, au fost acordate pentru lipsa contractelor cu firmele de colectare a deşeurilor.
Miriştea arsă taie agricultorii de la subvenţie
Unul dintre marii arendaşi de pământuri din Dolj a fost amendat cu 30.000 de lei pentru că ar fi incendiat miriştea de pe o suprafaţă de cinci-șase hectare de teren, lucru interzis de lege. „Legea interzice să dai foc miriştilor. Avem şi un protocol cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură prin care cei care ard miriştile nu mai primesc subvenţii pe teren”, a spus Şerban.
Directorul adjunct al APIA Dolj, Emil Călugăru, a precizat însă, că suspendarea acordării subvenţiei nu depinde de protocolul încheiat cu Garda de Mediu. „Interdicţia incendierii miriştilor sau a păşunilor este prevăzută de mult în GAEC. Noi dăm curs sesizărilor de la Gardă cu care, într-adevăr, avem un protocol de acum trei ani, dar care nu a mai fost actualizat”, a spus Călugăru.
Pentru suspendarea acordării subvenţiei, trebuie dovedită intenţia de incendiere din partea proprietarului sau a arendaşului. „Noi nu ştiam de aceste controale, dar, conform protocolului, Garda de Mediu trebuie să ne sesizeze în trei zile de la constatare. Noi facem un raport de control şi suspendăm plăţile. Dacă sesizarea vine mai târziu de trei zile, nu suntem obligaţi să facem acest lucru. Anul trecut, am suspendat mai multe plăţi”, a precizat Călugăru.
Sursa: Gazetadesud.ro