Depunerea cererilor pentru subvenţia pe suprafaţă pe 2015 va începe după 16 martie, iar fermierii vor depune la APIA, odată cu cererea pe suprafaţă, şi cererile pentru ajutoarele financiare acordate în sectorul zootehnic.
„Nu există o dată certă de primire a cererilor pe unitate de suprafaţă, probabil după 16.03.2015”, ne-a răspuns Directorul Executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Timiş, Marius Florin Faur.
„Documentele care vor trebui aduse o să apară în Ordinul de Ministru, care la acest moment este la nivel de proiect de normativ. În principiu, dacă se studiază proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pe plăţi directe (existent pe site-ul MADR), se poate observa la art. 7, că: beneficiarii plăţilor directe sunt fermeri activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol sau deţinători de animale, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, precizează Florin Faur.
Cerere unică pentru toate formele de sprijin
„Din consultările care sunt la acest moment cu APIA - Aparat Central se discută de o cerere cu regim unic, respectiv fermierul să depună simultan şi cererea pentru plăţi directe SAPS la terenuri, dar şi cererea pentru formele de sprijin în zootehnie”, a mai precizat directorul APIA Timiş.
„Depunerea cererilor se va realiza, din punct de vedere administrativ, după modelul anilor trecuţi, respectiv perioada 2007-2014, cu menţiunea că fermierii vor avea acces prin nume şi parolă la aplicaţia gratuit pusă la dispoziţie prin Internet - IPA Online (aplicaţie care permite disgitizarea prin procedura on-line), dar închiderea cererii în sine se va realiza la nivelul Centrului local/judeţean al APIA Timiş. Fermierii vor fi în scurt timp programaţi pentru depunerea cererilor printr-o invitaţie în care se vor detalia toate măsurile financiare, dar şi criteriile de eligibilitate specifice”, se mai precizează în răspunsul transmis de APIA Timiş referitor la ce modificări vor fi în 2015, faţă de anii precedenţi, în ceea ce priveşte depunerea cererilor de plată pentru sprijinul pe suprafaţă.
APIA Timiş mai precizează că, „din punct de vedere conceptual, în cf. cu Regulamentele CE 1306/2013 şi 1307/2013, dar şi cu proiectul de Ordonanţă de urgenţă antemenţionat, vor fi următoarele tipuri de plăţi:
a) schema de plată unică pe suprafaţă;
b) plata redistributivă;
c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă, și mediu;
d) plata pentru tinerii fermieri;
e) schema de sprijin cuplat;
f) schema simplificată pentru micii fermieri.
g) ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) - se acordă în domeniul vegetal și zootehnic în limita prevederilor bugetare alocate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale."