Pentru România este important să obţină această perioadă de derogare de trei ani de zile pentru a putea susţine competitivitatea fermierului român, susţinând de la bugetul de stat sectorul zootehnic cu plata pe cap de animal, a declarat ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin.
“Aş putea spune că suntem pe ultima sută de metri, ne apropiem de finalizare, şi cred că este foarte important pentru România, mai ales pe fondul negocierilor care au avut loc pentru bugetul PAC, şi având în vedere faptul că pe zona de plăţi directe bugetul nu este cel pe care cel puţin eu îl aşteptam, este extrem de important să obţinem câteva chestiuni pe zona de reformă care să protejeze fermierii români. În primul rând România a solicitat şi va solicita în continuare o perioadă de trei ani de zile în aplicarea noii scheme de plată pe suprafaţă. Este foarte important, pentru că dacă s-ar aplica imediat noua plata unică pe fermă ar însemna ca toate drepturile pe care le avem şi pe zona de animale să se convertească în drepturi de plată”, a declarat Daniel Constantin.
Potrivit ministrului, acest lucru ar însemna ca tot pachetul financiar pe care România îl are la dispoziţie să se împartă nu la 7 milioane de hectare ca până acum, ci la 12 milioane de hectare.
“Asta ar însemna, practic, pe bugetul pe care îl avem, ca de la 1 ianuarie 2014 sau de la 1 ianuarie 2015, când se va aplica noua PAC, fermierul să primească chiar mai puţin decât primea până în momentul de faţă. Din acest punct de vedere am considerat că e important, pentru a proteja competitivitatea fermierului român, să cerem o perioadă de derogare de trei ani de zile, perioadă în care să putem sprijini sectorul zootehnic de la bugetul de stat, aşa cum o făceam şi până acum, cu plata pe cap de animal”, a apreciat ministrul agriculturii.
În momentul când se va aplica noua schemă de plată pe suprafaţă, în 2017 sau 2018, va fi important ca România să aibă posibilitatea de a plăti suplimentar de la bugetul de stat, a apreciat el. Sursa: Agerpres