Adama
Vinasa Rompak

80% din efectivul naţional de ovine/caprine nu este eligibil la plata CNDP

Publicat: 16 mai 2012 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conducerea Asociaţiei crescătorilor de oi şi capre "Păstorul", din judeţul Bihor, organizaţie afiliată Federaţiei Romovis, i-a transmis noului Ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, nemulţumirile crescătorilor de animale faţă de condiţiile de eligibilitate pentru acordarea CNDP la speciile ovine şi caprine în 2012.

În adresa transmisă şi redacţiei noastre, Mihai Demian, preşedintele Asociaţiei “Păstorul”, atrage atenţia asupra faptului că 80% din efectivul naţional de ovine/caprine nu este eligibil la plata CNDP.

Vid legislativ

Potrivit acestuia, până la emiterea OUG 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea animalelor, în legislaţia naţională nu exista obligativitatea dublei crotalieri în România. OUG 23 face referire la dubla crotaliere electronică a animalelor începând cu 1 ianuarie 2010. Legislaţia românească nu prevede clar obligaţia fermierilor de a aplica o a doua crotalie simplă pentru efectivele născute înainte de 1 ianuarie 2010.

În aceste condiţii, cerinţele privind identificarea animalelor eligibile la plata CNDP sunt nejustificate. Asociaţia bihoreană solicită MADR să pună capăt confuziei şi derutei create în rândul crescătorilor de animale prin emiterea succesivă a celor trei Ordine pentru acordarea CNDP.

Astfel, MADR fie completează acest vid legislativ cu acte normative care să prevadă “obligativitatea crotalierii întregului efectiv identificat de ovine/caprine din România cu a doua crotalie simplă”, fie renunţă la condiţiile de eligibilitate privind identificarea.

Adresa către MADR

Emiterea unui număr de trei acte normative succesive, respectiv Ordinele nr. 67/03.04.2012, 70/09.04.2012 şi 93/25.04.2012, produce confuzie şi derută în rândul crescătorilor de ovine şi caprine.

În speţă, se completează, nu se modifică, Ordinul nr. 98/2010, care la art. 4 alin. (3) litera d, prevede obligatoriu ca animalele născute anterior datei de 1 ianuarie 2010 să fie identificate cu două crotalii auriculare simple.

În această situaţie, 80% din efectivul naţional de ovine/caprine nu este eligibil. Identificarea ovinelor şi caprinelor a fost şi este reglementată de OUG 127/2003 şi OUG 23/2010. Până la adoptarea OUG 23/2010, ovinele şi caprinele au fost identificate cu o crotalie simplă. Prin OUG 23/2010 se prevede obligativitatea identificării animalelor născute ulterior datei de 01.01.2010 cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, având acelaşi cod de identificare. Tot OUG 23/2010 prevede la art. 4 pct. (3) că “Ovinele şi caprinele născute anterior datei prevăzute la alin. (1) (01.01.2010) se identifică cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului”.

Faţă de cele prezentate, vă solicităm, respectuos, fie să anunţaţi obligativitatea crotalierii întregului efectiv identificat de ovine/caprine din România cu a doua crotalie simplă, fie să abrogaţi dispoziţiile Art. I pct (2) din Ordinul nr. 70/09.04.2012”.

Vizualizat: 2626 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii