Adama
Vinasa Rompak

Comisia Europeană a acceptat a 5-a modificare a PNDR

Publicat: 10 mai 2011 - 23:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a primit oficial, în data de 02 mai 2011, scrisoarea Comisiei Europene de acceptare a celei de-a cincea modificări a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013. Modificările au vizat următoarele elemente:

1. Modificarea PNDR în vederea finanţării unor acţiuni de investiţii pentru diminuarea efectelor inundaţiilor şi prevenirea acestora ca urmare a inundaţiilor ce au avut loc în vara anului 2010 (introducerea submăsurii 125 c) Lucrări de construcţii, refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor şi 322 d) Investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a  infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010).

PNDR


Sesiunile de depunere de proiecte pentru submăsurile 125 c) şi 322 d) se vor desfăşura în perioada 1-29 iulie 2011, suma alocată pentru fiind măsura 125 c) de 62,5 milioane Euro, iar pentru măsura 322 d) de aproximativ 156 milioane Euro.

Submăsura 125 c) vizează, în principal, construirea, extinderea infrastructurii agricole şi forestiere afectate de inundaţiile din vara anului 2010, refacerea şi/sau modernizarea infrastructurii pentru prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor. În cazul submăsurii 322 c), vor fi acordate fonduri pentru refacerea şi modernizarea drumurilor comunale, podurilor şi podeţelor, pentru comunele incluse în lista localităţilor afectate de inundaţiile din 2010 din cadrul HG 378/2011.

2. Creşterea sprijinului acordat măsurilor privind utilizarea durabilă a terenurilor agricole (măsurile 211 şi 212), precum şi introducerea pachetului 5 Agricultură ecologică în cadrul măsurii 214 „Plăţi de Agromediu”


Pentru Măsura 211 - Sprijin pentru Zona Montană Defavorizată, valoarea sprijinului acordat creşte de la 50 Euro/ha la 107 Euro/ha.


În cazul Măsurii 212 - Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană, valoarea sprijinului acordat creşte de la 90 Euro/ha la 94 Euro/ha pentru Zone Semnificativ Defavorizate – ZSD, şi de la 60 Euro/ha la 80 Euro/ha pentru Zone Defavorizate de condiţii naturale Specifice – ZDS. Plafoanele enumerate mai sus, se aplică plăţilor aferente campaniei de depunere din anul 2010.


Totodată, a fost introdus un nou pachet în cadrul Măsurii 214 „Plăţi de Agromediu”, ce prevede plăţi compensatorii pentru fermierii care practică agricultura ecologică, acesta aplicându-se pentru cererile depuse din anul 2011. În cadrul pachetului agricultură ecologică, aplicanţii pot beneficia, în funcţie de culturile cultivate, de următoarele sume:


•    Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) – 162 Euro/ha/an
•    Legume (inclusiv ciuperci şi cartofi) – 335 Euro/ha/an
•    Livezi – 393 Euro/ha/an
•    Vii – 393 Euro/ha/an
•    Plante medicinale şi aromatice – 270 Euro/ha/an.


În urma acceptării din partea Comisiei Europene a modificărilor prezentate mai sus, în data de 04 mai 2011, MADR a transmis o nouă propunere de modificare a PNDR. Aceasta vizează acordarea de avansuri pentru funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală din cadrul axei Leader şi modificarea primului criteriu de selecţie al Măsurii 125, componenta irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare, prin extinderea aplicabilităţii acestuia la OUAI-urile pentru care alimentarea cu apă se face direct de la sursă.

Vizualizat: 3184 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii