Comuna Viişoara din judeţul Cluj este una dintre beneficiarele măsurii 3.2.2. din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi va finaliza, în acest an, un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, prin care a fost construit sistemul de canalizare şi au fost modernizate străzile din satele componente.
'A fost o muncă titanică şi mă bucur că suntem spre finalul proiectului şi viaţa va fi mai bună pentru locuitorii comunei', a declarat, luni, pentru AGERPRES, primarul comunei, Ioan Roman.
În opinia sa, tinerii care doresc să se stabilească la sate, pentru a practica agricultura, trebuie să fie sprijiniţi de autorităţi. Ioan Roman spune că în urmă cu 40-50 de ani satul românesc a ajutat oraşul în procesul de industrializare, iar în prezent ar fi firesc ca oraşul să sprijine mediul rural. De asemenea, fondurile pe care Comunitatea Europeană le direcţionează spre România, pentru derularea Programelor Naţionale de Dezvoltare Rurală, au menirea să apropie satele cât mai repede de standardele oraşelor.
'În zona Viişoara, care este parte a Câmpiei Transilvaniei, nu toţi tinerii au plecat din sat. În comună se implementează şi proiecte de dezvoltare rurală, atât în sectorul privat, cât şi în cel public', a afirmat primarul comunei.
Potrivit primarului Ioan Roman, doi tineri ai comunei au realizat un proiect în cadrul programului 'Euroferma'. Ei şi-au construit grajduri pentru 20 de vaci cu lapte şi au adus, cu sprijin financiar european, juninci din Austria.
Pe de altă parte, fermierii mari ai comunei accesează, de doi-trei ani, fonduri europene.
'Fără fonduri europene, satul românesc nu are şanse. Am fost, recent, într-o vizită privată în Franţa şi am vizitat Salonul Agricol de la Paris. Trebuie să vă spun că toată tehnologia care s-a prezentat la acest mare eveniment se referă la suprafeţe şi la agricultura pe care noi, românii, am avut-o până în anii '90. Am privit totul cu o durere nemăsurată în suflet. Noi am avut o agricultură ultra-performantă şi am distrus-o din temelii după 1989. Este trist că azi se cumpără din străinătate produse agricole', spune primarul Ioan Roman.
El consideră că România se poate redresa în domeniul agricol numai dacă îi ajută pe tineri.
'În mediul rural trebuie construită infrastructura care să-i motiveze pe tineri să devină buni agricultori ai ţării: drumuri de exploataţie, aducţiunea apei, introducerea curentului electric.Tânărul care îşi face o fermă trebuie să aibă toate aceste utilităţi. Fără ele, tinerii nu au cum să se aşeze la sat. Prioritară este asigurarea utilităţilor acolo unde este terenul agricol, pentru ca tânărul fermier să investească şi să poată demara producţia', susţine Ioan Roman.
Măsura 3.2.2. se referă la 'Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale'. Pentru această măsură au fost alocate de Bruxelles, pentru România, pentru anul 2011, peste 1,726 de miliarde de euro.
Comuna Viişoara a fost cunoscută, până în 1989, prin filmul 'Toamna bobocilor', turnat, aici de regizorul Mircea Moldovan (1975), avându-i în distribuţie pe renumiţii actori Draga Olteanu Matei şi Marin Moraru.
Sursa: Agerpres