După ce s-a scris că a primit anul trecut subvenţii în valoare de 6,5 milioane de lei, Bogdan Pantazi, administratorul SC Agrocomplex Lunca Paşcani din judeţul Iaşi, a ţinut să precizeze că banii nu sunt nici pe departe un câştig net pentru ferma sa.
Pentru că s-a creat falsa impresie că fermierii români se îmbogăţesc datorită subvenţiilor pe care le încasează anual, din fonduri europene sau de la stat, tânărul de 38 de ani care exploatează astăzi o suprafaţă de peste 3.000 de hectare în nordul Moldovei susţine că banii aceştia sunt practic o compensare a pierderilor pe care sectorul agricol le înregistrează în fiecare sezon.
"Subvenţiile pe care fermierii români le primesc sunt şi aşa printre cele mai mici din Europa. Spre exemplu, pe vaca de lapte noi încasăm mai puţin de jumătate din banii pe care îi primesc fermierii din Ungaria. Pe de altă parte, preţul de valorificare a laptelui la noi este în cel mai bun caz la nivelul anului trecut. Pentru noi e chiar puţin mai jos. Şi asta în condiţiile în care noi am cumpărat porumb cu 80 de bani kilogramul. Costul furajelor a crescut într-un an cu 20-30%, chiar şi 100% la anumite produse! Cu tot cu subvenţia încasată, în 2020 pot spune că abia am depăşit pragul de profitabilitate pe ferma zootehnică", ne-a declarat Bogdan Pantazi (în foto).
Cele 6,5 milioane de lei pe care societatea Agrocomplex Lunca Paşcani le-a încasat de la APIA pentru anul 2020 nu sunt doar pentru activitatea din ferma zootehnică ci şi pentru producţia vegetală. "Nu cred că există fermier în România care să afirme că agricultura este întotdeauna profitabilă. Subvenţiile nu fac decât să acopere costurile de producţie. Dacă vorbim de sfecla de zahăr, anul trecut, cu tot cu subvenţie, care este destul de consistentă, au fost destui fermieri care au ieşit în pierdere. Într-un an normal dacă rămâi cu jumătate din subvenţie la această cultură poţi să te declari mulţumit", consideră tânărul fermier din judeţul Iaşi.