Adama
Vinasa Rompak

ATENŢIE! O bifă în cererea unică vă poate costa zeci de mii de lei!

Publicat: 24 martie 2016 - 11:52
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Anul trecut, unii fermieri, chiar bine instruiţi în chestiuni de legislaţie, acuzau faptul că vor avea nevoie de avocat ca să completeze cererea unică de plată la APIA. Cât a fost exagerare şi cât e realitate se vede acum, când o mulţime de fermieri vor rămâne fără bani din cauza erorilor şi a „scăpărilor” din cereri. O simplă bifă pe cererea unică face câteva zeci de mii de lei!

Gheorghe Burlacu are 36 de ani şi este, cum singur se recomandă, un „mic agricultor cinstit” din comuna Româneşti, judeţul Botoşani. După vreo şase ani în care a lucrat în Spania şi în Italia, anul trecut s-a întors acasă ca să facă agricultură, încurajat de promisiunile guvernanţilor că tinerii fermieri sunt sprijiniţi. În 2015, a cultivat 35 de hectare, din care 17 cu soia, iar restul cu porumb şi floarea soarelui şi ceva grâu.

Din toate schemele de plăţi directe acordate agricultorilor, ar fi avut dreptul la plata pe suprafaţă (SAPS şi ANT vegetal), plata pentru tineri fermieri (până în 40 de ani), sprijinul cuplat pentru soia şi plata redistributivă (pentru max. 30 ha, indiferent de suprafaţa solicitată la plată). Numai că, va încasa de la APIA DOAR subvenţia pe suprafaţă (SAPS şi ANT).

Cum a ajuns să fie păgubit de restul banilor? O spune chiar el, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o, la finalul lunii februarie 2016, şefului APIA, Ioan Merca: Când am depus cererea pentru subvenţia pentru suprafaţă, lucru care se face când are chef de lucru angajatul APIA, nu am fost informat şi nici direcţionat de necesitatea bifelor pentru a beneficia de plăţile ce completează subvenţia pe suprafaţă. Mai exact, eu, ţăranul de rând, stau lângă calculator lângă angajatul APIA care trece rapid prin formular şi, fără să mă întrebe mare lucru, îmi scoate la imprimantă foile pe care trebuie să le semnez la fel de rapid, fiind totul în regulă.

Am ajuns astfel să constat, după ce am verificat la APIA Judeţean, că nu am pe cerere nici bifa pentru tânăr fermier, la care mă încadram, nici cea pentru sprijinul cuplat pentru soia, cu toate că am cultivat 17 hectare, nici alte bife, doar SAPS!!!!
(...) De ce oare şi, mai ales, până când vom lucra şi interacţiona cu angajaţi răsplictisiţi şi dezinteresaţi, (...) care se comportă de parcă ne dau ceva din buzunarul lor???
Aştept răspuns de la dumneavoastră şi sper din tot sufletul, încă o dată, să se poată rezolva problema semnalată, ca pe unde am ajuns noi au ridicat din umeri indiferenţi, iar, pe viitor, tare am dori dacă se poate să se schimbe acest sistem vicios, că nu mai putem!!!”

În situaţia sa sunt mulţi alţii. Fermierul botoşănean afirmă că ştie doar la el în comună încă şapte, opt fermieri care au cultivat soia în 2015 şi nu vor primi sprijinul cuplat, pentru că nu au bifat căsuţa corespunzătoare din cererea unică.

„Deponentul trebuie să cunoască foarte bine legislaţia, funcţionarii APIA şi mai bine!”

Deponentul trebuie să cunoască foarte bine legislaţia, funcţionarii APIA şi mai bine, spune şeful APIA Timiş, Florin Faur. Acesta admite că se poate să existe astfel de situaţii, şi din cauză că sunt mulţi fermieri în vârstă (ca fapt divers, dar relevant, ultimul raport de ţară pentru România, publicat de Comisia Europeană în februarie 2016, arată că aproape 60% din solicitanţii români de păţi directe au peste 60 de ani), însă susţine că este aproape imposibil ca un fermier să aibă câştig de cauză în astfel de speţe pentru că, pe de o parte, nu se poate dovedi cu certitudine ce discuţie a avut loc între funcţionarul APIA care a preluat cererea unică şi fermier, iar, pe de altă parte, odată ce fermierul şi-a pus semnătura pe cerere, înseamnă că îşi asumă responsabilitatea pentru ce a semnat.

Fermieri, atenţie ce semnaţi şi unde bifaţi!

Într-adevăr, odată ce a semnat cererea unică, fermierul declară că „a luat la cunoştinţă despre condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor directe” şi că „a fost informat asupra condiţiilor de eligibilitate” (partea V.1. ANGAJAMENTE {I DECLARA}II din formularul cererii unice pe 2016).

bife-cerere-unica-2016_b

Căsuţele pe care trebuie să le bifaţi în cererea unică de plată se află pe coloana a II-a la partea IV. SCHEME DE PLATĂ/MĂSURI DE SPRIJIN/AJUTOR SOLICITATE - 57B. Scheme de plată/măsuri de sprijin/ajutor*)

Mai mult, la o întâlnire recentă cu fermierii din jud. Timiş, Florin Faur le-a atras atenţia acestora că Art. 110 din OMADR 619/2015, completat şi modificat cu OMADR 234/2016, prevede că „beneficiarul trebuie să depună din proprie iniţiativă toate eforturile pentru a lua cunoştinţă de toate informaţiile publice referitoare la plăţile (...) din ordonanţă (OUG 3/2015 privind schemele de plăţi directe - n.red.) pentru care depune cererea unică de plată, astfel încât să cunoască toate condiţiile şi criteriile de acordare a acestora.”

Citeşte ce răspuns a primit fermierul din Botoşani de la APIA şi ce rezolvare au găsit autorităţile pentru cazul său în Revista Ferma, ediţia 15-31 aprilie 2015.

Vizualizat: 6504 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce schemă de plată trebuie să bifezi pe cererea unică pentru o subvenție pe suprafață de 800 euro/ha/an?

Ce schemă de plată trebuie să bifezi pe cererea unică pentru o subvenție pe suprafață de 800 euro/ha/an?

Fermierii români pot să bifeze pe cererea unică scheme de plată care le aduc mai mulți bani în buzunare. Ce pot cultiva agricultorii români ca să scoată pe suprafață o subvenție de aproape 800 euro/ha/an?

Cum să evitaţi suprapunerile de terenuri din cererea unică?

Cum să evitaţi suprapunerile de terenuri din cererea unică?

În 2015, din 165.000 de parcele solicitate la plată, am avut 20.000 de erori, spune Florin Faur, director general al APIA Timiș. Toate aceste erori îi costă scump pe unii fermieri. Ce soluţie a găsit APIA ca să evite suprapunerile de terenuri din cererea unică de plată?

Cu ce pierd timpul angajații APIA la fiecare cerere pentru subvențiile fermierilor?

Cu ce pierd timpul angajații APIA la fiecare cerere pentru subvențiile fermierilor?

Fermierii români sunt bulversați de multe ori în fața cererii unice care are nu mai puțin de 50 de pagini.Nu sunt singurii chinuiți de acest formular prin care sunt cerute subvențiile europene. Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt forțați să completeze mult mai multă maculatură.

Start cererea unică pentru subvenții 2016! 8 pagini în plus față de 2015!

Start cererea unică pentru subvenții 2016! 8 pagini în plus față de 2015!

1 martie! Prima zi din campania de primire a cererilor unice de plată pentru 2016. Cererea are 50 de pagini, mai mult cu 8 pagini prin comparație cu formularul depus de fermieri în 2015, și se completează la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ce trebuie să știe fermierii români?

Cererea unică are 50 de pagini! Cum o completezi?

Cererea unică are 50 de pagini! Cum o completezi?

Cererea unică de plată se completează atât pentru schemele de plată din vegetal, cât și pentru cele din zootehnie. Iată instrucțiuni pentru completarea datelor de identificare ale fermierului și exploatației agricole!

Ce pot să modifice fermierii români în cererea unică de plată?

Ce pot să modifice fermierii români în cererea unică de plată?

Urmează campania de depunere a cererii unice 2016! Fermierilor români li se permite să facă anumite modificări în cererea unică de plată. Cum pot să schimbe fermierii declarațiile făcute inițial la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Cum se depune cererea unică de plată în 2016? Vezi ce se schimbă la identificarea parcelelor!

Cum se depune cererea unică de plată în 2016? Vezi ce se schimbă la identificarea parcelelor!

Anul 2015 a însemnat un an de tranziție în reforma Politicii Agricole Comune. Un an greu și complicat! O singură cerere de plată,  atât pentru subvențiile din vegetal, cât și pentru cele din zootehnie, amânarea cu o lună a termenului de depunere a cererii unice, concepte necunoscute pentru fermierii români și-n general multă bătaie de cap. Ce se va întâmpla anul acesta și ce intervine nou?

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alin12
|
03. 25, 2016. Friday 08:59

Tipic ROMANESC întreprinzătorul trebuie sa fie avocat , jurist , contabil ,iar funcționarul roman sa stea pe scaun si sa își încaseze salariul , el nu are nici o responsabilitate ( BRAVO domnule SEF de APIA). Mulțumim frumos domnilor.......... pentru ca ne luați banii!!!!!!!!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii