Un milion de hectare fără SUBVENȚIE! Asociațiile crescătorilor de animale nu au cum să ceară la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția pentru pășune, până la termenul limită de 31 mai 2016!
Ministerul Agriculturii a modificat legea, le dă dreptul asociațiilor, prin Ordonanța de Urgență 17/2016 din 11 mai, să ceară subvenția pe pășune. De ce nu pot să solicite banii la APIA? Simplu, pentru că așa e la noi, s-a dat legea, dar nu există metodologie prin care asociațiile să obțină cod de exploatație de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Asociațiile fermierilor au contracte de închiriere/concesiune a pășunilor, dar nu sunt asimilate fermierilor activi.
Concret, ca să obții subvenția pentru pășune trebuie să asiguri încărcătura de animale pe hectar. De ce nu pot asociațiile să asigure această încărcătură și nu pot obține codul de exploatație? Pentru că animalele care asigură încărcătura pe pășune sunt înregistrate pe numele membrilor asociației.
Cum pot declara aceleași animale în două exploatații, una a fermierului care cere sprijinul pe cap de animal, cealaltă a asociației, care solicită banii pe pășune?
SOLUȚIILE PROPUSE DE FERMIERI și MADR LE GĂSIȚI AICI
Cine trebuie să rezolve situația?
ANSVSA care emite coduri nu a fost consultată înainte de modificarea legii, de apariția OUG 17/2016. Cu toate că prevederile acestui act normativ privesc domeniul de competență al instituției noastre, ANSVSA nu a fost notificată, spune Serviciul de Comunicare al instituției, la solicitarea Agroinfo.
Fermierii spun că medicii veterinari nu le pot elibera codurile de exploatație pentru că nu știu cum să transfere animalele de la exploatație la asociație, în sistemul informatic. În opinia ANSVSA, problema este alta: Asociațiile crescătorilor nu pot fi înregistrate la ANSVSA deoarece le lipsește actul prin care să poată fi identificate din punct de vedere juridic.
Conform Ordinului 16/2010, formele asociative care solicită la ANSVSA înregistrare/autorizare sanitar-veterinară au nevoie de Certificatul Constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului. Însă ORC nu eliberează acest document asociațiilor crescătorilor de animale. ANSVSA spune că are nevoie de un proiect de act normativ prin care asociațiile crescătorilor de animale să poată solicita înregistrarea sanitară veterinară în baza actului constitutiv și a certificatului de înregistrare fiscală.
Subvenții doar cu penalizare!
ANSVSA a și conceput acest proiect și l-a și publicat pe pagina oficială, la data de 24 mai 2016. Dar nu poate fi aprobat în regim de urgență pentru că acest proiect trebuie să stea în dezbatere publică cel puțin 10 zile, ne spune ANSVSA.
27 iunie 2016 este ultimul termen până la care asociațiile fermierilor mai pot cere subvenția pe pășune! Peste acest termen, APIA nu mai primește cereri pentru campania 2016! Și dacă ar reuși asociațiile să depună cererea unică până la termenul maxim, ar avea penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere, socotite după data de 31 mai 2016.