Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APIA nu are doar bani de dat, ci şi de luat de la fermieri!

Publicat: 03 noiembrie 2015 - 19:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

V-aţi obişnuit ca Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), aşa cum îi spune şi numele, să facă plăţi în conturile agricultorilor? Ei bine, câteva mii de fermieri dintr-un singur judeţ, şi probabil mult mai mulţi în toată ţara, sunt în situaţia în care APIA trebuie să le ia banii, nu să le dea. Sumele sunt de ordinul a zeci de milioane de lei.

Centrul judeţean APIA din Bistriţa-Năsăud mai are de recuperat de la fermieri aproximativ 5,4 milioane lei, primiţi prin diverse forme de sprijin, potrivit datelor prezentate de Emil Scurtu, șeful APIA, în şedinţa Colegiului prefectural de săptămâna trecută. Unele dintre aceste debite au 8 ani vechime.

Problema mai mare pe care o avem la recuperarea debitelor se referă la sprijinul acordat în 2007, pe baza cupoanelor valorice. (...) Pe o parte din beneficiarii din 2007 nu îi mai găsim la ora actuală sau sunt decedaţi şi nu au moştenitori. În perioada respectivă, noi eram fără personalitate juridică şi atunci, în principal, s-a ocupat cu recuperarea debitelor APIA centrală, a explicat directorul, citat de Agerpres.

Potrivit lui Scurtu, au fost constituite în total, în ultimii ani, 10.796 debite de la 6.194 de debitori. Din aceste debite, 581 au fost constatate în acest an. Suma totală de recuperat s-a situat la peste 25 milioane lei, din care APIA a reuşit să recupereze 78,61% din debite, rămânând de încasat circa 5,4 milioane lei.

bani-seceta_b

Directorul APIA Bistriţa-Năsăud spune că printre debitori se numără şi mulţi fermieri care au solicitat sprijin pentru a practica agricultură ecologică. Mulţi dintre debitorii pe care îi avem la ora actuală sunt cei din agricultura ecologică. Au început cu avânt, şi-au făcut documentele, au început activitatea de agricultură ecologică, iar după un an sau doi o parte dintre fermierii care au solicitat sprijin pe agricultura ecologică au renunţat. Atunci, sigur, în momentul respectiv s-a intervenit şi au debite, a precizat Scurtu.

În acest an, fermierii bistriţeni au depus 33.127 cereri de sprijin, din care 24.345 pe sectorul vegetal, 1.143 în zootehnie, iar restul, mixte. Suprafaţa totală de teren pentru care s-au cerut subvenţii se ridică la aproximativ 200.000 ha.

Vizualizat: 4108 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Ce bani așteaptă cu nerăbdare agricultorii români?

Ce bani așteaptă cu nerăbdare agricultorii români?

69% din plata pe suprafață și 85% din agromediu pentru crescătorii de animale ar fi procentele pentru avansul din subvenții. 53,18 euro/ha ar urma să primească fiecare fermier, în cazul în care cuantumul  plății pe suprafață rămâne 77,08 euro/ha, așa cum a spus ministrul agriculturii. Procentele nu au mai suferit nicio modificare, iar Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) promite să înceapă plățile la începutul lunii noiembrie.

40 de euro/ha, avans din plata pe suprafață! Banii vor ajunge la fermieri la începutul lunii noiembrie!

40 de euro/ha, avans din plata pe suprafață! Banii vor ajunge la fermieri la începutul lunii noiembrie!

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură București le-a comunicat telefonic mai multor fermieri, din mai multe județe din România, că avansul din plata pe suprafață va fi achitat în prima parte a lunii noiembrie. De la 1 decembrie ar începe plata pentru toate schemele de ajutor din agricultură.

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

27 mai 2020 - 13:51

SCHEMĂ DE AJUTOR PENTRU FERMIERI! Ministerul Agriculturii va notifica la Comisia Europeană o nouă schemă de ajutor pentru fermieri, acordată pe hectarul de teren calamitat de secetă. Fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor primi o sumă forfetară (sumă fixă n.r.) care, cel mai probabil, se va acorda pe hectarul de teren calamitat. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR Emil Florian Dumitru.

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

26 mai 2020 - 14:15

URGENT SUBVENȚII APIA 2020! Primăriile trebuie să elibereze urgent adeverințele de la registrele agricole pentru fermierii care solicită subvenții agricole și să le transmită către Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Adeverința trebuie anexată obligatoriu la cererea unică depusă de fermieri pentru subvențiile din agricultură aferente acestui an.

ÎNTORS DIN NORVEGIA ȘI-A FĂCUT FERMĂ DE VACI ÎNTR-O FOSTĂ UNITATE MILITARĂ!

ÎNTORS DIN NORVEGIA ȘI-A FĂCUT FERMĂ DE VACI ÎNTR-O FOSTĂ UNITATE MILITARĂ!

26 mai 2020 - 07:04

FERMA DIN UNITATEA MILITARĂ. Fostul pichet de grăniceri din Ciupercenii Vechi a fost transformat într-o fermă de vaci. Costel Dinuț și soția lui au muncit ani buni în Norvegia, iar banii strânși i-au investit în ferma de vaci din România, scrie Evenimentul Zilei.

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

25 mai 2020 - 20:46

OF, PĂȘUNEA MEA! AGROINFO este asaltat zilnic de o avalanșă de mesaje venite de la crescătorii români de animale nemulțumiți, furioși, necăjiți că au animale, cu zecile, cu sutele, dar nu au o palmă de pășune, nu au unde să-și pășuneze animalele, sau primăriile le-au atribuit o bucată prea mică de pășune și ei au animale care depășesc de vreo trei ori încărcătura.

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

25 mai 2020 - 18:20

OFICIAL MADR! Laptele, produsele lactate, produsele de panificație, legumele și fructele proaspete care ar fi trebuit împărțite în școli și grădinițe, contractate pentru anul școlar 2019-2020 și care se află ori pe stoc la producător, ori în depozitul școlilor și al căror termen de valabilitate a expirat sau e aproape de expirare vor fi distruse, precizează un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

24 mai 2020 - 06:48

ANUNȚ OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că a prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru obținerea plăților pe hectar pentru angajamente de silvomediu. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

24 mai 2020 - 06:27

COMUNICAT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță toți fermierii interesați că a fost prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru schema de ajutor de stat sprijin pentru prima împădurire și crearea suprafețelor împădurite. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

22 mai 2020 - 06:59

COMUNICAT. Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri seara, o Ordonanţă de urgenţă care modifică și completează OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Sunt modificări la subvenția pentru pășune, pentru micii fermieri, ajutoarele naționale tranzitorii și la termenele APIA pentru notificarea fermierilor aflați la control.

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

21 mai 2020 - 21:23

ADOPTATE DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, deciziile adoptate astăzi, în ședința de Guvern, care vizează subvențiile agricole aferente acestui an, cuvenite fermierilor români.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!