Solicitările pentru subvenţii depuse până în prezent la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Brăila acoperă doar 4% din suprafaţa agricolă a judeţului. Şi în judeţul Mehedinţi situaţia este la fel de gravă: doar 4.000 din peste 31.000 de fermieri au depus cererea unică pentru subvenţii pe 2015.
Potrivit informaţiilor făcute publice de directorul executiv al APIA Brăila, Daniela Militaru şi citate de Agerpres, până la această dată s-au înscris în sistemul APIA doar 3.400 de fermieri, cu o suprafaţă de 11.050 ha, în condiţiile în care APIA Brăila primeşte anual în jur de 15.000 de cereri pentru subvenţia pe suprafaţă, pentru peste 340.000 ha.
În 2014, la APIA Brăila au fost depuse 14.714 cereri de plată, pentru 344.530 ha, iar în 2013 au fost 15.098 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 349.446 ha.
Mehedinţi: Doar 4.000 din peste 31.000 de fermieri au depus cererea unică pentru subvenţii
Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a cerut conducerilor APIA şi Camerei Agricole să trimită specialişti în teritoriu pentru a urgenta depunerea de către agricultori a cererii unice de plată, după ce a constatat că, până în 11 mai a.c., doar puţin peste 4.000 de agricultori reuşiseră să întocmească dosarele pentru a beneficia de subvenţii.
În 2014, 31.600 de fermieri au depus la APIA Mehedinţi cerere pentru plata pe suprafaţă.
„Fermierii se confruntă cu unele probleme. Ei sunt puşi pe drumuri de secretarii primăriilor pentru lucruri minore întrucât, în cele mai multe cazuri, nici aceştia nu interpretează corect unele dintre normele de atribuire a ajutorului pe suprafaţă, care au suferit recent unele modificări din partea ministerului de resort”, a spus prefectul Drăghiea, citat de Agerpres.
Campanie de informare a fermierilor, iniţiată de liderul Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi
Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, împreună cu reprezentanţi ai APIA Mehedinţi, au început, în 12 mai 2015, un turneu la cele cinci centre zonale APIA din judeţ, ca să le explice fermierilor noile condiţii de depunere a cererilor pentru subvenţii.
„(...) Agricultorii şi reprezentanţii primăriilor vor afla cum să grăbească depunerea dosarelor pentru plata pe suprafaţă la centrele locale APIA şi ce alte soluţii există dacă celor în cauză nu li s-a emis încă titlul de proprietate, deşi li s-au identificat şi localizat terenurile pe care le muncesc”, a precizat prefectul judeţului Mehedinţi.